Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Persbericht ministerraad
21 december 2001

MINISTERRAAD STEMT IN MET WETSVOORSTEL CAMERATOEZICHT

De gemeenteraad krijgt de beslissingsbevoegdheid om toezichtcamera's op openbare plaatsen te plaatsen, indien dat in het belang van de openbare orde noodzakelijk is. De aanwezigheid van camera's dient duidelijk kenbaar te zijn voor iedereen die het betreffende gebied betreedt. De burgemeester is belast met de uitvoering van het besluit van de gemeenteraad. Hij bedient zich daarbij van de politie die een regiefunctie vervult met betrekking tot het cameratoezicht. In overleg met de officier van justitie stelt de burgemeester de periode vast waarin de camera's daadwerkelijk worden gebruikt. De met de camera's vastgelegde beelden vormen een register in de zin van de Wet politieregisters. De ministerraad heeft hiermee op voorstel van minister De Vries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ingestemd.

De inzet van camera's als hulpmiddel bij het houden van toezicht in het publieke domein is in ons land nog een betrekkelijk nieuw fenomeen. Op grond van een aantal lokale experimenten is het vertrouwen in de bruikbaarheid van dit hulpmiddel bij overheden en politie inmiddels groot gebleken. Meer gemeenten zullen naar verwachting binnen enkele jaren van camera's gebruik maken om problemen op het gebied van de openbare orde beter tegemoet te kunnen treden. Ook de centrale overheid heeft vertrouwen in deze ontwikkeling uitgesproken en wil, met inachtneming van een aantal randvoorwaarden, de voortzetting daarvan bevorderen.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De teksten van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

RVD, 21.12.2001