Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Persbericht ministerraad
21 december 2001

MINISTERRAAD STEMT IN MET WETSVOORSTEL DUALISERING

PROVINCIEBESTUUR

De ministerraad heeft op voorstel van minister De Vries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ingestemd met het wetsvoorstel dualisering provinciebestuur. Het wetsvoorstel strekt er toe op provinciaal niveau een scheiding aan te brengen tussen posities, functies en bevoegdheden van provinciale staten enerzijds en gedeputeerde staten anderzijds. Hoofdelementen in het wetsvoorstel zijn de ontvlechting van het lidmaatschap van provinciale staten en gedeputeerde staten, de concentratie van bestuursbevoegdheden bij gedeputeerde staten en de versterking van de vertegenwoordigende, budgettaire en controlerende functie van provinciale staten. Het streven is erop gericht dat de nieuwe wet op 12 maart 2003 (de dag na de provinciale-statenverkiezingen) in werking treedt.

Het wetsvoorstel stemt vrijwel overeen met het wetsvoorstel dualisering gemeentebestuur dat in september 2001 door de Tweede Kamer is aanvaard. Afwijkingen zijn dat provincies op grond van het wetsvoorstel dualisering provinciebestuur verplicht zijn om een onafhankelijke rekenkamer in te stellen en dat de regeling met betrekking tot deelprovincies wordt geschrapt in plaats van dat deze op dualistische wijze wordt vorm gegeven.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De teksten van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

RVD, 21.12.2001