Gemeente Zwolle

Een miljoen voor dienstencentrum Werkeren Datum uitgave: 21-12-2001 Onderwerp :Zorg en welzijn

Op 18 december hebben staatssecretaris Remkes van Volkshuisvesting en Vliegenthart van Welzijn een kleine 30 miljoen gulden subsidie verdeeld over zogeheten woon-zorgprojecten vanuit de Tijdelijke Woonzorgstimulerings-regeling. Het Gezondheidshuis in Stadshagen, oftewel woon-, zorg- en dienstencentrum Werkeren, heeft het maximale bedrag van één miljoen gulden aan subsidie gekregen. De gemeente Zwolle heeft de staatssecretarissen hierover een positief advies uitgebracht.
De Tijdelijke Woonzorgstimuleringsregeling is opgesteld ten behoeve van personen die om (langer) zelfstandig te kunnen functioneren, zorg en dienstverlening nodig hebben. Woonzorg Nederland, de opdrachtgever van het woon-, zorg- en dienstencentrum streeft ernaar senioren in samenwerking met diverse partijen met een goed georganiseerd pakket van diensten en zorg, de mogelijkheid te bieden zo lang mogelijk zelfstandig te wonen. In het ontwerp van Werkeren komt dit goed tot uiting. In het te realiseren complex aan de oude Werkerlaan komt een gezondheidscentrum (met onder meer huisartsen, fysiotherapeuten, het maatschappelijk werk en een apotheek) en een dienstencentrum (met activiteitenruimten, een biljartzaal, vergaderruimte en een restaurant/grand café), beiden met een wijkfunctie. Daarnaast komt er een wooncentrum, met zorgappartementen voor senioren met een verzorgingshuisindicatie en zorgwoningen voor meer zelfstandige senioren. Indien nodig, zijn er diverse zorg- en welzijnsvoorzieningen in de directe omgeving verkrijgbaar.

Variatie, innovatie en samenwerking
Staatssecretaris Remkes riep in 2000 een
woonzorgstimuleringsregeling in het leven met het doel om onder meer zorginstellingen en corporaties te prikkelen tot meer variatie, innovatie en samenwerking. Maar de bouw- en inrichtingskosten van zorgwoningen zijn in de praktijk erg hoog. Met name collectieve voorzieningen als een kantoor voor een zorg- of welzijnsteam en een stalling voor scootmobiels zijn kostbaar. Deze hoge kosten remmen de realisatie van woon-zorgprojecten. In oktober 2001 is als onderdeel van de Tijdelijke Woonzorgstimuleringsregeling extra subsidie beschikbaar gesteld, specifiek voor de aanleg van deze zorginfrastructuur. Het verzoek voor de subsidie moest in éen maand bij het ministerie worden ingediend. De subsidie werd verdeeld volgens het principe 'wie het eerst komt die het eerst maalt'.
Aanvraag
De aanvraag voor de subsidie is gedaan door Woonzorg Nederland. Alleen corporaties kunnen namelijk de aanvraag indienen. De gemeente Zwolle heeft de aanvraag bij het ministerie van een positief advies voorzien. Het project Werkeren biedt ouderen de mogelijkheid om zo lang mogelijk zelfstandig en geïntegreerd in de wijk Stadshagen te wonen. Zowel Woonzorg Nederland als de gemeente Zwolle zijn zeer content met de toegekende subsidie. Woonzorg Nederland gaat er van uit dat zij in de toekomst bij dergelijke aanvragen ook kan rekenen op een positief advies van de gemeente Zwolle.
Immers, met deze subsidies wordt het woningaanbod en de keuzevrijheid voor ouderen vergroot en kunnen zij, indien gewenst, langer zelfstandig blijven wonen.
Ook subsidie aan SWZ
De gemeente Zwolle heeft ook de aanvraag van Woningstichting SWZ voor het project multifunctionele woonruimte bij 48 wooneenheden in Zwolle-Zuid van een positief advies voorzien. SWZ en de ASVZ Van Koetsveld krijgen een subsidie van f 225.000,--.

Bron: Afdeling Communicatie
Datum van 21-12-2001 tot 27-12-2001