Gemeente Amsterdam


---
|
Doeltreffendheid Amsterdamse subsidies slecht te meten?

Zie ook

Verslag van de Rekeningencommissie over subsidies (PDF-document)

Eindrapport van Accountancy & Consultancy Amsterdam (ACAM) over subsidies (PDF-document)

Doeltreffendheid Amsterdamse subsidies slecht te meten?

Het is niet zeker dat de subsidies die de gemeente Amsterdam ontvangt en verstrekt goed worden besteed. De vraag naar de doeltreffendheid van subsidiegeld is niet goed te beantwoorden. De ontwikkeling van het begrip doeltreffendheid staat nog in de kinderschoenen. Gemeentebreed zijn de eerste stappen gezet, maar de eisen die aan de doeltreffendheid worden gesteld zijn vaak niet specifiek en meetbaar genoeg. Dit blijkt uit onderzoek van de Rekeningencommissie van de gemeenteraad.

Gebrekkig beheer
Uit het onderzoek blijkt verder dat de gemeenteraad haar eindverantwoordelijkheid onvoldoende kan waarmaken door gebrekkig beheer van de subsidiestromen. Er is te weinig controle op de verschillende schakels van de subsidieketen tussen gemeente en gesubsidieerde instellingen. Ook is het door verschillen in organisatieopzet en definities niet mogelijk voor de apparaatskosten van de subsidieverstrekking degelijke en betrouwbare kengetallen af te leiden. Concerncoördinatie binnen de gemeente is daarom nodig.

Achterstallig onderhoud subsidievoorwaarden
De gehanteerde subsidievoorwaarden zijn niet altijd actueel, complementair en/of compleet. De betrokken gemeentelijke organisaties zouden meer moeten samenwerken om de subsidievoorwaarden, organisaties en definities te verbeteren en op elkaar af te stemmen.

Meer informatie is te vinden in het verslag van de Rekeningencommissie over subsidies en in het eindrapport van Accountancy & Consultancy Amsterdam (ACAM) over subsidies.


---


-

© gemeente Amsterdam - 21-12-2001