Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer
Persbericht ministerraad
21 december 2001

VERZELFSTANDIGING TOPOGRAFISCHE DIENST

De ministerraad heeft ingestemd met het voorstel om de Topografische Dienst van de Koninklijke Landmacht te verzelfstandigen en onder te brengen bij het Kadaster in Apeldoorn. Alle medewerkers gaan mee naar de nieuwe organisatie.

De Topografische Dienst is leverancier van topografische kaarten en verschillende digitale producten voor de professionele markt. Na de fusie met het Kadaster zal de dienst zich met name gaan concentreren op het verbeteren van de kwaliteit en de actualiteit van de landsdekkende digitale bestanden.

Omdat het Kadaster een zelfstandig bestuursorgaan is, zullen de met de Topografische Dienst ingebrachte nieuwe taken bij wet moeten worden geregeld. De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De teksten van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer. Afhankelijk van de goedkeuring van de ontwerpwet door de Eerste en Tweede Kamer is de uiteindelijke overdracht van de dienst voorzien op 1 januari 2003.

RVD, 21.12.2001