Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

Persbericht ministerraad
21 december 2001

KABINET AKKOORD MET STRUCTUURSCHEMA GROENE RUIMTE 2

Nederland is sterk verstedelijkt en dichtbevolkt. Tegelijkertijd groeit de behoefte aan rust en ruimte in groene gebieden en neemt de concurrentie om de schaarse ruimte toe. In het Structuurschema Groene Ruimte 2geeft het kabinet een samenhangende uitwerking van de ruimtelijke opgaven waarvoor de overheid zich de komende 15 jaar gesteld ziet. Ontwikkeling van landschapskwaliteit, meer mogelijkheden voor groene recreatie dicht bij huis, de landbouw als beheerder van het landelijk gebied met een aparte plek voor niet-grondgebonden landbouw, versterking van de gebiedsgerichte aanpak en een nadere uitwerking van bestaand beleid voor natuur en voor water zijn belangrijke thema's in de nota. Het structuurschema zal de procedure van een Planologische kernbeslissing doorlopen.

In en rond de steden is er een groot tekort aan ruimte voor recreatie. Er komen extra inspanningen om de huidige taakstelling van ongeveer 20.000 hectare tijdig te realiseren. De planologische duidelijkheid wordt vergroot. Ook het rijksvoorkeursrecht kan op deze hectares worden ingezet, zodat het gemakkelijker wordt om gronden aan te kopen. Waar nodig kan onteigening plaatsvinden. Uiterlijk vanaf 2010 moet de verdere verstedelijking gelijk opgaan met de aanleg van groengebieden. Voor de periode 2010-2020 betekent dit de aanleg van naar verwachting ongeveer 10.000 hectare. Er komt bovendien een extra impuls voor de aanleg, verbetering en verbinding van groen om de stad.

De landbouw kan een grotere rol spelen op het terrein van recreatie (toegankelijkheid) en waterbeheer (bijvoorbeeld berging). Het kabinet zal in overleg met het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties vaststellen wat een goede landbouwpraktijk is met daarin de vereisten en voorwaarden uit bestaande regelingen en wetten waar iedere agrariër aan moet voldoen. De niet- grondgebonden landbouw zal zoveel mogelijk worden gebundeld op projectvestigingslocaties.

De samenhang in het netwerk van natuurgebieden dat het Rijk in 1990 onder de naam Ecologische hoofdstructuur heeft gepresenteerd, wordt verder versterkt. De Ecologische hoofdstructuur worden tezamen met de Vogel- en Habitatrichtlijngebieden ruimtelijk beschermd. Ook worden de milieurandvoorwaarden rond de EHS verbeterd. Het gaat om een zone van ongeveer 350.000 hectare die de natuur negatief beï nvloedt. Er komen maatregelen om de verzuring, vermesting en/of verdroging terug te dringen. Intensieve veehouderijbedrijven worden verplaatst en melkveehouderijbedrijven worden geëxtensiveerd.

In de zeven aangewezen Nationale Landschappen en de aan te wijzen Provinciale landschappen gaat het Rijk investeren in de verdere ontwikkeling van de bijzondere landschappelijke en cultuurhistorische kwaliteit en de toeristisch-recreatieve waarde.

RVD, 21.12.2001