Agalev (Vlaanderen)

P E R S M E D E D E L I N G
Brussel, 21 december 2001

Agalev tevreden met goedkeuring wet leefloon


Vandaag paste de ministerraad het wetsontwerp 'betreffende het recht op maatschappelijke integratie' aan aan de adviezen van de Raad van State en aan de opmerkingen van de armenorganisaties. Agalev is tevreden dat haar benadering van sociale integratie hierin opgenomen is. Dit betekent dat maatschappelijke integratie niet beperkt blijft tot loutere integratie op de arbeidsmarkt.

Agalev is blij met het feit dat minister Vande Lanotte een apart KB uitwerkte waardoor een verhoging van de bedragen van de bestaansminimumtrekkers met 4 % effectief kan ingaan op 1 januari 2002. Voor Agalev is dit echter maar een eerste stap. De groenen blijven ijveren voor het optrekken van de bedragen tot 10 % en voor het welvaartsvast maken ervan.

Daarnaast is Agalev zeer tevreden met de inhoudelijke wijzigingen die aan het wetsontwerp nog konden worden aangebracht.
De nieuwe 'wet op het leefloon' (vroeger bestaansminimum) gaat uit van het principe dat iedereen recht heeft op 'maatschappelijke integratie'. Om dit recht op maatschappelijke integratie te realiseren beschikken OCMW's over drie instrumenten: het toeleiden naar een tewerkstelling, de uitbetaling van een leefloon en het 'geïndividualiseerd project voor maatschappelijke integratie'. Dit laatste wordt op maat van de betrokken persoon en rekening houdend met zijn/haar behoeften, capaciteiten en persoonlijke situatie, opgemaakt. Het kan hier gaan over hulp bij het zoeken naar gepaste huisvesting, schuldbemiddeling, hulp bij geldbeheer, zoeken naar een geschikte vorming of (beroeps)opleiding, laten verrichten van buurtactiviteiten, enz. De OCMW's kunnen de drie instrumenten waarover zij beschikken al dan niet gecombineerd inzetten. In ieder geval zal de persoon steeds kunnen beschikken over een inkomen om van te leven.

Voor het ontwerp van een geïndividualiseerd project waren voor Agalev volgende elementen essentieel:

-vooreerst moet het om een onderhandeld project gaan waarbij de betrokken personen ook zelf voorstellen kunnen doen welke activiteiten ze wensen te doen tijdens deze periode;

-binnen dit project is er een zeer ruime waaier van activiteiten mogelijk; het moet hier dus gaan om een traject waarin een geleidelijke opbouw voorzien is zodat er meer kans is op een duurzame sociale integratie;
-dit impliceert dat de periode van het project voldoende lang is; het heeft geen zin heeft om de duur van deze periode, voorafgaand aan de tewerkstelling, in de wet in te schrijven;

-indien in de loop van het project duidelijk wordt dat een tewerkstelling met een regulier arbeidscontract moeilijk haalbaar is, kan er blijvend voorzien worden in activiteiten van sociale integratie zonder dat het recht op leefloon in het gedrang komt.

Volgende garanties zijn nu ingebouwd wat betreft de rechten van de leefloontrekker/trekster. Zo kunnen betrokkenen zich laten bijstaan door een persoon naar keuze bij hun onderhandelingen met het OCMW over bijvoorbeeld de voorgestelde arbeidsovereenkomst, of over het voorgestelde traject. Personen beschikken ook over een bezinningstermijn van 5 dagen alvorens definitief te moeten beslissen over het aanbod van het OCMW. Tenslotte beschikken personen over het recht om gehoord te worden bij iedere beslissing die het OCMW neemt.

Deze nieuwe wet op het leefloon wil een eerste stap zetten in de richting van een personeelsnormering binnen OCMW's. Die biedt OCMW-cliënten bijkomende garanties op een aangepaste en professionele behandeling. Als tegemoetkoming in de personeelskost wordt daarom voorzien in een forfaitaire toelage. Deze toelage zal eveneens reeds vanaf 1 januari 2002 worden uitbetaald.

Armoedeorganisaties vragen een evaluatie van de wet en van de toepassing ervan door de OCMW's. Agalev steunt hen in deze eis. Minister Vande Lanotte voorziet een evaluatie door universitaire centra en door de de Federale Adviescommissie Maatschappelijk Welzijn. Daarbovenop bekwam Agalev een evaluatie door de armenorganisaties zelf, bij monde van het Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting.

Jef Tavernier, Volksvertegenwoordiger,
Jos Geysels,Politiek Secretaris

---
Agalev Persdienst
Paskal Deboosere, persverantwoordelijke
Brialmontstraat 23, 1210 Brussel
tel (02)219 19 19 fax (02)223 10 90
gsm 0496 567 569
e-mail pers@agalev.be

---
Agalev via InterNet
e-mail persdienst: pers@agalev.be
agalev homepage : http://www.agalev.be/
persteksten : http://www.agalev.be/pers/