Gemeente Leiden

Project parkwachters van start

Een schoner en veiliger park

Bierblikjes in de struiken. Graffiti op de banken. De stadsparken worden er niet mooier op. De nieuwe parkwachters van Buurtwerkbedrijf Leiden gaan zich daarom de komende tijd inzetten voor schonere en veiligere parken in de binnenstad.

MILIEU EN BEHEER - Leo Rijsdam (49) ging op zijn vijftiende de bouw in. Vierendertig jaar en vier operaties later trok hij het zware werk niet meer. Hij eindigde in de WAO. Daarna zag hij een advertentie in de krant waarin het Buurtwerkbedrijf Leiden parkwachters zocht. Nu loopt hij met zijn collega's door de stadsparken om een oogje in het zeil te houden. Een van de doelen van het Parkwachtersproject is om mensen uit de WAO en andere sociale regelingen te halen, om ze later met een opleiding weer de arbeidsmarkt in te laten gaan. Zo kwam Leo de WAO uit, en kwamen zijn collega's uit de bijstand en de ziektewet. Een ander doel is het terugdringen van de overlast in parken. De parkwachters moeten vervuiling melden en de vervuilers op hun gedrag aanspreken. Leo Rijsdam en zijn collega Battal Sarikaya (35) lopen de laatste maanden regelmatig door de Leidse parken. Zij verlenen mocht het nodig zijn, ook eerste hulp. De parkwachters zijn nu nog met zijn vieren. Later zullen daar nog vier wachters bijkomen.

Stukje sociale controle
Het voornaamste doel van het project is dat mensen zich weer veilig voelen in het park. 'Een clubje lawaaierige jongeren veroorzaakt al snel angst. Mensen lopen er liever niet dicht langs. Wij spreken zo'n groep gewoon aan en lopen daarna regelmatig langs om ervoor te zorgen dat ze ook rustig blijven.' Projectleider Henk Haasnoot noemt het vooral een 'stukje sociale controle'. Om ook agressieve of dronken mensen aan te kunnen spreken, krijgen de wachters in januari nog een cursus sociale vaardigheid.

Bierblikjes
Leo Rijsdam geeft aan dat het eerste park dat de volle aandacht van de wachters kreeg, het Huigpark was achter de Langegracht. Er stonden tenten, matrassen lagen op de grond en een grote groep dak- en thuislozen verbleef dag en nacht in het park. Het Huigpark is inmiddels geen tentenkamp meer. De parkwachters verwijzen dak- en thuislozen naar de slaapplaatsen van De Binnenvest of het Slaaphuis. In tegenstelling tot de politie geven ze geen boetes en sturen ze mensen niet hardhandig weg.
'Het enige wat er dan gebeurt, is dat ze één park verder gaan zitten. Wij vragen gewoon redelijkheid. Niet schreeuwen, geen overlast geven door bierblikjes maar overal te laten slingeren. Toen ze in het Huigpark de matrassen hadden verwijderd, hebben we ze een paar pakkies shag gegeven. Want met een goede verstandhouding bereik je meer', vindt Leo.

Niet thuis zitten
Leo vindt zijn baan zelf 'een geluk bij een ongeluk'. 'Ik kan niet thuis zitten, ik moet iets doen. Ik kan nog gewoon lopen, dus dat wil ik ook doen. En de buitenlucht doet me goed.' Overal waar Leo rondloopt, groeten mensen hem. 'Ik ben in Leiden geboren en heb er altijd al gewoond. Ik ken dus wel wat mensen', verklaart hij. Voor de langere ritten door de stad nemen Leo en Battal altijd de fiets. 'Van het Huigpark naar het Van der Werfpark is lang lopen. In die tijd moeten we gewoon in het park aanwezig zijn.'

Zomer
Na een aantal maanden zullen de parkwachters ook 's avonds hun ronde door de parken doen. 'In de zomer neemt in het weekend de overlast toe van groepjes die blijven rondhangen', legt projectleider Henk Haasnoot uit. Voor die tijd moeten ze eerst nog enkele cursussen afronden. De komende EHBO-cursus bijvoorbeeld. 'Nu is het nog rustig, dat geeft ze de tijd om de parken en de specifieke problemen te leren kennen. Maar met de warmte zal ook de drukte wel toenemen.'

Project Parkwachters
De nieuwe 'stadsparkwachters' moeten de parken in de stad veiliger en schoner maken. Ze melden beschadigingen en graffiti op bankjes en ander parkmeubilair, zodat reinigingsdiensten het probleem aan kunnen pakken. Dat moet voorkomen dat het parkbeeld wordt verknald door kapotte vuilnisbakken en rondslingerend grofvuil. De parkwachters doen in tweetallen hun rondes en spreken bezoekers aan in geval van hinderlijk gedrag. Daarnaast proberen zij voor dak- en thuislozen die in parken overnachten, oplossingen te vinden voor andere slaapplekken. Ze kunnen ook informatie over de stad verstrekken aan verdwaalde toeristen.

Parkwachters Leo Rijsdam en Battal Sarikaya maken hun dagelijkse rondje door het Huigpark. Foto: Daniel de Groot.