Gemeente Leiden

'Vrouwen In Perspectief'

Bijscholing voor bijstandsmoeders

Afgelopen maandag overhandigde wethouder Jan Laurier computers aan de vijfentwintig vrouwen die deelnemen aan het project 'Vrouwen In Perspectief'. Doel van het project: alleenstaande moeders een passende opleiding laten halen of met een baan de bijstand uit helpen. Wie dat redt, mag de computer houden.

SOCIALE ZAKEN EN ARBEIDSMARKTBELEID - 'Een veelvoorkomend probleem van alleenstaande moeders met een bijstandsuitkering is het isolement waar ze na een tijd in belanden. De kinderen eisen de meeste tijd op, en ze kennen vaak geen mensen via werk of andere sociale activiteiten. Dat isolement willen we met dit project doorbreken, zodat de dames in beweging en uit het huis komen.'

Richting arbeidsmarkt
Beleidsmedewerker Sociale Zaken en Arbeidsmarktbeleid Alexandra Bartelds ziet die opzet al een beetje slagen. 'De deelnemers regelen nu onderling kinderopvang en e-mailen met elkaar.' Voor iedere deelnemer van het project wordt een persoonlijk plan uitgezet. Het einddoel kan een diploma of een baan zijn. Bij het Centrum Vakopleiding in Leiderdorp volgen zij cursussen in Word en Excel en bijvoorbeeld opleidingen voor secretaresse of financieel medewerkster. 'Maar vrijwilligerswerk kan ook. Alles draait om maatwerk en het gaat er vooral om de moeders een goede start te geven richting de arbeidsmarkt', licht Bartelds toe. 'Vrouwen In Perspectief' is een project van de gemeente in samenwerking met reïntegratiebedrijf Kliq, het Centrum Vakopleiding Leiderdorp en Stichting Website Nedwerk.

Wethouder Jan Laurier overhandigt symbolisch computers aan de deelnemende bijstandsmoeders. Het project 'Vrouwen In Perspectief' moet ze aan een diploma of baan helpen. Foto: Daniel de Groot.