Gemeente Leiden

Individueel traject moet leiden tot een baan

Twaalfhonderd mensen uit de bijstand

In de komende jaren moeten ruim twaalfhonderd mensen uit de bijstand aan het werk zijn. Met de ondertekening door minister Vermeend van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van de Agenda van de Toekomst neemt de gemeente extra maatregelen om bijstandsgerechtigden de arbeidsmarkt op te krijgen.

BESTUURSDIENST - De zesentwintig steden die deelnemen aan het Grotestedenbeleid willen de problemen met mensen die te lang in de bijstand dreigen te zitten, aanpakken. Daarom gaan in Leiden de gemeente, de Stadsbank, het CWI, maatschappelijk werk en scholingsinstituten hun werk nauwer op elkaar afstemmen. Dat wordt ketenaanpak genoemd. Voor iedere persoon in de bijstand wordt een individueel traject opgesteld. Dat moet ertoe leiden dat zij weer een baan kunnen vinden op de arbeidsmarkt. Coby Kroon, programmamanager, legt uit: 'Als iemand bijvoorbeeld veel schulden heeft, werken we samen met de Stadsbank. We kijken vooral naar kansen, maar blijven realistisch. In sommige gevallen kunnen we tevreden zijn als iemand vrijwilligerswerk gaat doen en in ieder geval uit het isolement komt.'

Strengere afspraken
De centrale aanpak houdt ook in dat strengere afspraken met de bijstandgerechtigden zullen worden gemaakt. 'Het moet van twee kanten komen', vindt Coby Kroon. 'Wij zetten ons in om alle aspecten op een rijtje te zetten en zoeken met de betrokken instanties naar een passende oplossing. Maar dan verwachten we op onze beurt dat degene die in de bijstand zit, ook meewerkt en zich daar voor inzet.' Het komende jaar zal de aandacht vooral gaan naar de positie van alleenstaande ouders, jongeren en nieuwkomers. 'En voor deze laatste groep gaan we inburgering, werk en scholing beter aaneen smeden', licht Kroon toe.

Minister Vermeend tekent de 'Agenda voor de Toekomst'. Foto: Peter Schipper.