LTO Nederland

Tuinders kiezen voor vaste gasprijs in 2002

Vrijdag 21 december 2001 - De vrije afnemers van gas in de glastuinbouw kiezen massaal voor een vaste gasprijs in 2002. Dit blijkt uit gegevens van AgroEnergy/ENECO Energie. Van de tuinders die via deze inkoopcombinatie gas inkopen, koos 90 procent voor een vaste gasprijs. De overige deelnemers betalen vanaf 1 januari 2002 een variabele gasprijs. Deze is gekoppeld aan de prijs van stookolie. AgroEnergy/ENECO Energie kocht voor 2002 in totaal 915 miljoen m³ aardgas in voor ruim 570 glastuinbouwbedrijven.

Het samenwerkingsverband AgroEnergy/ENECO Energie bedient ruim de helft van de markt van vrije afnemers in de glastuinbouw. Onze aanpak om in oktober en november dagelijks de vaste gasprijs via internet en telefoon bekend te maken, is een succes geweest, zegt Peter van den Berg van AgroEnergy.

Deelnemers die voor een vaste prijs kozen, weten nu welke prijs ze in 2002 moeten betalen. Deelnemers met een variabele oliegerelateerde prijs hebben die zekerheid niet. Van den Berg: Zij profiteren echter in het eerste kwartaal van 2002 wel van de relatief lage olieprijzen in het vierde kwartaal van 2001.Verder bekijken we of we in het eerste halfjaar van 2002 een vaste prijs voor het tweede halfjaar kunnen aanbieden.

Het grote volume dat voor het jaar 2002 binnen AgroEnergy/ENECO Energie is gebundeld, levert een scherpe inkoopprijs op. Bovendien leidde de entree van AgroEnergy op de gasmarkt tot meer concurrentie. Dit resulteert in een gasprijs die voor alle vrije tuinders 1 à 2 cent lager is dan zonder de aanwezigheid van het energiebedrijf voor agrarische ondernemers mocht worden verwacht, aldus Van den Berg

AgroEnergy maakt zich al enige tijd ernstig zorgen over de juiste bemetering per 1 januari 2002. Alle vrije afnemers dienen op die datum te beschikken over een meetinrichting waarbij uurmeting mogelijk is. De meeste vrije afnemers beschikten niet over een dergelijke meetinrichting. Bij een deel van deze groep is dat per 1 januari 2002 nog steeds niet het geval. Een afnemer die niet beschikt over een goede meetinrichting krijgt te maken met forse beperkingen in de vrije markt en kan in principe niet van leverancier veranderen.

Oorzaak van deze situatie ligt deels in de late bekendmaking van de eisen waaraan een meter moet voldoen. Ook heeft een aantal netbeheerders (te) lang gewacht met het uitbrengen van offertes voor het aanpassen of vervangen van de meters. AgroEnergy en ENECO Energie hebben hun vrije gasafnemers in de glastuinbouw ondersteund bij de opdracht tot aanpassing of vervanging van de meetinrichting met als resultaat dat nagenoeg alle vrije afnemers inmiddels een dergelijke opdracht heeft verstrekt.
AgroEnergy schat dat 60 tot 80 % van de deelnemers per 1 januari beschikt over de juiste meetinrichting en dus kan worden afgerekend op het werkelijke eigen bedrijfsprofiel. Voor afnemers bij wie niet tijdig de juiste meetinrichting functioneert, is het van groot belang dat ze in ieder geval voor 1 januari 2002 opdracht hebben gegeven tot aanpassing of vervanging van de huidige meter.

AgroEnergy heeft zowel met de eigen deelnemers als met de betrokken netbeheerders intensief contact om zoveel mogelijk meters tijdig aan te passen of te vervangen. Voor afnemers die desondanks niet over de juiste meetinrichting beschikken, wordt in nauw overleg met LTO-Nederland en de betrokken instanties (netbeheerders, Platform Versnelling Energieliberalisering, Gasunie en Dienst Toezicht Energie) gezocht naar tijdelijke oplossingen met zo min mogelijk financiële consequenties voor de deelnemers.

Zoetermeer/Delft, 21 december 2001