Ministerie van Justitie


http://www.justitie.nl

MIN JUST:uitgebreid pakket Justitie-wetgeving tegen terrorisme

Wijnand Stevens
070 370 6857

4141
21.12.2001

UITGEBREID PAKKET JUSTITIE-WETGEVING TEGEN TERRORISME

Minister A.H. Korthals van Justitie heeft bijna tien belangrijke wetswijzigingen onderhanden ter bestrijding van het internationale terrorisme. De wetsvoorstellen bieden betere mogelijkheden om terrorisme te bestraffen en op te sporen. De balans tussen opsporingsbelang en bescherming van grondrechten blijft in alle wetsvoorstellen behouden. Een deel van deze wetgeving zal volgend jaar van kracht kunnen worden. Het gaat om de volgende wetswijzigingen. Begin volgend jaar treden uitvoeringswetten in werking die horen bij twee VN-verdragen tegen terrorisme. Te weten het verdrag tegen bomterrorisme en het verdrag tegen de financiering van terrorisme. De bijbehorende wetsvoorstellen daartoe zijn 17 december jongstleden aangenomen door de Eerste Kamer.
De strafmaat voor misdrijven gepleegd met terroristisch oogmerk wordt verhoogd (persbericht MR 21 december). Het wetsvoorstel daartoe vloeit voort uit het EU-kaderbesluit terrorismebestrijding. Het wetsvoorstel is voor advies aan de Raad van State gestuurd. Ook voor het EU-kaderbesluit Europees aanhoudingsbevel zal uitvoeringswetgeving voorbereid worden.
Er worden nieuwe bevoegdheden tot het vorderen van gegevens van instellingen uit de financiële sector, zoals banken en verzekeraars, ingevoerd Een wetsvoorstel dat dit regelt is voor advies aan de Raad van State gezonden.(persbericht MR 21 december) Verder zijn er wetsvoorstellen naar de Raad van State gestuurd tot goedkeuring en uitvoering van het EU-rechtshulpverdrag van 29 mei 2000. Deze voorstellen moderniseren de bestaande rechtshulpmogelijkheden tussen EU-landen. Er komen in dit verband mogelijkheden om getuigen en deskundigen internationaal te horen per video en om internationale gemeenschappelijke onderzoeksteams te kunnen instellen.(persbericht MR 21 december).
Op 23 november jongstleden is het verdrag tegen Crime in Cyber Space ondertekend. Het verdrag regelt internationale samenwerking ter bestrijding van Internencriminaliteit. Dit is uiteraard ook van belang bij de bestrijding van terrorisme. In de eerste helft van volgend jaar zal uitvoeringswetgeving worden voorbereid
De bestaande identificatieplichten worden uitgebreid in verband met terroristische dreiging. Bij concrete dreiging van terrorisme krijgt de Officier van Justitie de bevoegdheid een gebied aan te wijzen waarbinnen gedurende een bepaalde tijd een algemene identificatieplicht geldt. Dit voorstel gaat in februari naar de ministerraad.

---

21 dec 01 17:30