Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

Persberichten

Persbericht ministerraad

Inwerkingtreding legkippenbesluit

21 december 2001 - De ministerraad heeft ingestemd met het wetsvoorstel voor de inwerkingtreding van het Legkippenbesluit. Met het Legkippenbesluit komt een einde aan het houden van kippen in kooien. Na 2012 zal de legbatterij in Nederland en in de Europese Unie definitief tot het verleden behoren. Dit vormt een belangrijke stap in de verbetering van het welzijn van legkippen.

Op 2 november 2001 is het Legkippenbesluit vastgesteld. Het besluit strekt ter uitvoering van de EU-richtlijn 99/74/EG.. De Tweede Kamer heeft verzocht om een wetsvoorstel dat de inwerkingtreding van het Legkippenbesluit regelt. Met de totstandkoming van deze wet is de enige tijd gemoeid. Om er voor te zorgen dat de implementatietermijn van 1 januari 2002 niet verder wordt overschreden dan strikt nodig is, zal het wetsvoorstel zo snel mogelijk aan de Tweede Kamer worden aangeboden.

Het Legkippenbesluit stelt een aantal randvoorwaarden aan het houden van legkippen. De belangrijkste daarvan zijn de minimumruimte waarover de kippen moeten kunnen beschikken (1111 vierkante centimeter per kip, dit is bijna 2 A4-tjes) en de omvang van de strooiselvoorziening (250 vierkante centimeter per kip). Binnen deze randvoorwaarden stelt het besluit geen verdere beperkingen aan het toe te passen huisvestingssysteem. Dit betekent dat de dieren gehouden kunnen worden in de gebruikelijke scharrel- en volièrestallen, maar ook op banden, in groepen en in een beperkte ruimte of in lagen boven elkaar. Alle eieren die zijn geproduceerd in huisvestingssystemen die aan de eisen van het besluit voldoen zullen als scharreleieren verhandeld mogen worden.

Het maatschappelijk denken over het houden van dieren is in de afgelopen jaren in ontwikkeling geweest. Dierenwelzijn en dierethiek zijn bepalende factoren geworden voor de maatschappelijke acceptatie van de dierhouderij. In de huidige legbatterij kunnen kippen hun natuurlijke gedrag niet ontplooien en in de verrijkte kooi kunnen zij dat slechts beperkt. In de Bondsrepubliek Duitsland heeft dit geresulteerd in een verordening, waarin legbatterijen slechts tot 2006 worden toegestaan. Daarna moeten alle hennen minimaal in een scharrelstal zijn gehuisvest.
Ook België is bezig om een einde te maken aan de legbatterij.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

Pers


---