---

Ministerie van Defensie



---

Regering besluit tot inzet Afghanistan

21-12-2001

Het kabinet heeft vandaag (21 december) besloten eenheden van de Koninklijke Landmacht aan te wijzen voor deelname aan de International Security Assistance Force in Afghanistan. Het kabinet heeft haar voornemen in een brief aan de Tweede Kamer voorgelegd. De Kamer heeft aangegeven het regeringsbesluit op korte termijn te willen bespreken. De huidige (militaire) planning voorziet er in dat eind december de eerste Nederlandse militairen naar het operatiegebied vertrekken.

De Koninklijke Landmacht neemt met ongeveer tweehonderd militairen deel aan de veiligheidsmacht, die in totaal bestaat uit ongeveer 3.000 militairen. De landmachtdeelname bestaat uit een compagnie van de luchtmobiele brigade , uitgerust met ondermeer
Patria-pantservoertuigen, een peloton lange afstandverkenners van het Korps Commandotroepen, een geniecomponent. De Nederlandse eenheden zullen worden geïntegreerd in een Duits bataljon. Ons land stelt de eenheden beschikbaar voor een periode van zes maanden. De International Security Assistance Force heeft tot taak de Afghaanse interim-regering te assisteren bij het handhaven van de veiligheid in Kaboel en omstreken. Deze taak is vastgelegd in Veiligheidsresolutie 1386 van 20 december 2001.

Ook heeft het kabinet besloten in te gaan op een Amerikaans verzoek om maximaal zes F-16's naar het gebied te sturen. Deze toestellen zullen, als dat nodig is, worden ingezet voor "close air support" in het kader van de Amerikaanse operatie "Enduring Freedom". De toestellen kunnen ook worden ingezet in het kader van een eventuele extractie van de veiligheidsmacht. De F-16's van de Koninklijke Luchtmacht worden gestationeerd in de regio en werken nauw samen met F-16's uit Denemarken en Noorwegen. De eerder aangekondigde inzet ten behoeve van luchtverkenning is niet meer aan de orde. De toestellen zijn afkomstig van de vliegbasis Volkel en kunnen, nadat de voor de stationering noodzakelijke voorzieningen zijn getroffen, waarschijnlijk eind januari in de regio arriveren.

* Achtergrondinformatie Luchtmobiele Brigade

* Achtergrondinformatie F-16 Fighting Falcon

* Brief 21 december over Nederlandse inzet Afghanistan

* Dossier: Strijd tegen het terrorisme