Isotis

GEZAMENLIJK PERSBERICHT

Leadinvestor NIB Capital Private Equity en 3i verkopen belang matrassenfabrikant Crown Bedding aan Hilding Anders Groep

NIB Capital Private Equity en 3i hebben overeenstemming bereikt over de verkoop van het Belgische Crown Bedding, producent van matrassen, dekbedden, kussens en lattenbodems aan de Zweedse Hilding Anders Groep. Door de aansluiting bij Hilding Anders zal Crown Bedding haar snelle groei kunnen continueren. Met de acquisitie van Crown Bedding versterkt Hilding Anders, waarin 3i een minderheidsbelang heeft, in belangrijke mate haar positie op de Benelux markt.

Hilding Anders AB is een sterk expanderende, internationale groep actief op het gebied van matrassen en slaapaccessoires in 14 landen binnen Europa. De groep behaalt in 2001 naar verwachting een omzet van circa EUR 360 miljoen en telt ongeveer 2300 werknemers.

Crown Bedding, financieel ondersteund door haar aandeelhouders NIB Capital Private Equity en 3i, wist in drie jaar haar omzet met 50% te verhogen. Dit was voornamelijk het gevolg van de internationalisatie van het bedrijf waardoor Crown Bedding nu 41% van zijn productie exporteert, vergeleken met 17% drie jaar geleden.

De verkoop van Crown Bedding vindt plaats drie jaar na de investors buy-out, die onder leiding van NIB Capital Private Equity en 3i plaats vond. NIB Capital Private Equity bevestigt hiermee nogmaals haar vooraanstaande positie op het gebied van management buy-outs in de Benelux en Duitsland. Zo investeerde NIB Capital dit jaar o.a. in Nederland in de buy-outs van Internatio Muller Chemical Distribution en FanoFineFood en in Duitsland in Illbruck Automotive, leverancier van acoustische materialen voor de automobielindustrie. Voor 3i is het in de Benelux, na twee bedrijven naar de beurs te hebben gebracht (Crucell en Isotis) , de eerste exit sinds haar vestiging in Amsterdam eind 1998. De manier waarop de overeenkomst tot stand is gekomen, na bemiddeling van 3i in Zweden, is een illustratie van de werkwijze van het wereldwijde netwerk van 3i.

/ / / / / /

Profiel NIB Capital Private Equity
NIB Capital Private Equity is onderdeel van NIB Capital N.V., een Europees kapitaalmarktbedrijf gespecialiseerd in investment banking, private equity en asset management. NIB Capital Private Equity is een van de grootste private equity bedrijven ter wereld met meer dan EUR 14 miljard fondsen in beheer. Deze fondsen worden beheerd door een 80-tal investment professionals vanuit Amsterdam, Antwerpen, Frankfurt en New York. NIB Capital Private Equity heeft als belangrijkste kapitaalverschaffers ABP en PGGM, twee van de grootste pensioenfondsen ter wereld met respectievelijk EUR 150 miljard en EUR 52.5 miljard onder beheer. De filosofie is er een van lange termijn commitment waarbij NIB Capital bedrijven niet alleen bijstaat met fondsen maar ook met advies.

Profiel 3i
3i verschaft kapitaal, kennis en contacten voor de opzet en ontwikkeling van bedrijven over de hele wereld. 3i investeert in een breed scala van start-ups tot management buy-outs en management buy-ins, gericht op kansrijke ondernemingen met groeipotentieel en een sterk management. 3i investeert op drie continenten in bedrijven, via plaatselijke investeringsteams in Europa, Azië en de Verenigde Staten. Tot nu toe heeft 3i meer dan EUR 22 miljard geïnvesteerd (inclusief mede-investeringsfondsen). In de twaalf maanden voorafgaand aan 31 maart 2001 werd gemiddeld EUR 12,6 miljoen per werkdag geïnvesteerd (inclusief mede-investeringsfondsen). De huidige portefeuille van 3i wordt geschat op bijna EUR 9,7 miljard.

Profiel Crown Bedding
Crown Bedding is een Belgisch ontwerper, producent en verkoper van lattenbodems, matrassen, kussens en dekbedden en heeft drie merknamen: Crown Bedding wat zich toespitst op de groothandel, terwijl Ergo Collection en Sany Sleep zich toeleggen op de traditionele meubelhandel. Het grootste deel van de omzet wordt onder private labels gerealiseerd. De belangrijkste afzetmarkten zijn België, Nederland, Frankrijk en Duitsland.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
NIB Capital N.V.
de heer G. Wentink, telefoonnummer 070 - 3425905
Internet: www.nibcapital.com

3i Benelux
de heer G. Zarzavatdjian, telefoonnummer 020 - 3057 450 Internet: www.3i.com

>


---

---