Ministerie van Buitenlandse Zaken

http://www.minbuza.nl/content.asp?Key=424596


---

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Directie Zuid-Oost en Oost-Europa en Matra Afdeling Oost-Europa Bezuidenhoutseweg 67 2594 AC Den Haag
Datum 21 december 2001 Auteur D.M. Vinkeles Melchers Kenmerk DZO-86/01 Telefoon (070) 348 5002 / 6361
Blad /1 Fax (070) 348 5329
Bijlage(n) 1 E-mail dm.melchers@minbuza.nl
Betreft Beantwoording van vragen van de leden Eurlings en Verhagen over de studentenorganisatie BSA in Belarus

Zeer geachte Voorzitter,

Graag bied ik u hierbij, mede namens de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de leden Eurlings en Verhagen over de studentenorganisatie BSA in Belarus. Deze vragen werden ingezonden op 5 december 2001 met kenmerk 2010203160.

De Minister van Buitenlandse Zaken

Minister van Buitenlandse Zaken, mede namens de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, op vragen van de leden Eurlings en Verhagen.

Vraag 1.

Bent u op de hoogte van de repressieve druk die het regime van president Loekasjenko van Belarus legt op de nieuwe organisaties van studenten, waardoor hun werk en voortbestaan ernstig bedreigd wordt, als poging de organisatoren van het democratische initiatief "Get Out the Vote Campaign" uit te schakelen?

Vraag 2.

Heeft u kennisgenomen van de verklaring van de European Student Convention van 17 november jl. waarin zij steun geeft aan de Witrussische studentenorganisatie BSA, die onder formele voorwendselen bedreigd wordt met opheffing en verbod door het regime?

Antwoord op vragen 1 en 2.

Ja, ik heb kennisgenomen van deze verklaring. Inmiddels werd vernomen dat de BSA bij uitspraak van 3 december 2001 door de hoogste Belarussische rechterlijke instantie formeel ontbonden is, wegens gebruik door de BSA op officieel papier van een zwart-wit symbool (officieel is dat symbool in het rood) en wegens onvolkomenheden in de oprichtingsacte (die in 1999 hersteld waren, maar tijdens de uitspraak nog niet van kracht waren). De werkelijke reden is waarschijnlijk dat de BSA tijdens de campagne voor de presidentsverkiezingen van 9 september actief was voor de "get out the vote" campagne die tot doel had jeugd en studenten te doen stemmen. Omdat het de hoogste rechter betreft, is tegen deze uitspraak geen beroep mogelijk. Overigens zijn ook anderen die zich tijdens de campagne voor de presidentsverkiezingen van 9 september actief betoond hebben voor de oppositie, na die verkiezingen door de autoriteiten aangepakt. Dit geeft weinig grond voor hoop op concrete politieke hervormingen in de richting van een democratische rechtsstaat.

Vraag 3.

Bent u bereid om zulke pogingen van het regime in Belarus in de Europese Ministerraden en de OVSE aan de orde te stellen en met de Europese Commissie en het voorzitterschap van de Unie druk uit te oefenen op Belarus?

Vraag 4.

Bent u bereid de Europese ministerraden eveneens tot expliciete steunverklaringen aan de Witrussische studentenorganisaties te bewegen en initiatieven om hun werk en hun voortbestaan te beschermen mede te ondersteunen?

Antwoord op vragen 3 en 4.

Ik ben van plan aandacht te vragen voor deze ontwikkelingen in Belarus, zowel in het kader van de EU als binnen de OVSE. Daarbij zal Nederland zijn verontrusting uitspreken over het repressieve optreden van de Belarussische overheid jegens organisaties en personen die in de afgelopen presidentsverkiezingen actief waren voor oppositiekandidaten. Bij die gelegenheid zal Nederland er tevens voor pleiten dat zulks ook op passende wijze onder de aandacht van de Belarussische autoriteiten wordt gebracht. Ook in de discussie binnen de EU over de verdere koers m.b.t. Belarus (waarbij nog altijd een aantal restrictieve bepalingen van kracht zijn waartoe de EU in 1997 heeft besloten) spelen gebeurtenissen als deze een belangrijke rol.

Kenmerk DZO-86/01
Blad /1
www.scienceguide.org Forumpagina.

===