Ministerie van Buitenlandse Zaken

http://www.minbuza.nl/content.asp?Key=424600


---

Aan de Voorzitter van de Ministerie van Buitenlandse Zaken

Tweede Kamer der Staten-Generaal Bezuidenhoutseweg 67

Binnenhof 4 2594 AC Den Haag

Den Haag

Datum 21 december 2001 Auteur P. van den IJssel

Kenmerk DVB-WW 619/01 Telefoon (070) 348 5239

Blad 1/1 Fax (070) 348 5479

Bijlage(n) 1 E-mail DVB-WW@minbuza.nl

Betreft Beantwoording vragen van de leden Koenders en

Apostolou over internationale (VS) leveranties aan Taiwan

(en Nederlandse technologie)

Zeer geachte Voorzitter,

Graag bied ik u hierbij mede namens de Staatssecretaris van Economische Zaken de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de Kamerleden Koenders en Apostolou over internationale leveranties aan Taiwan. Deze vragen werden ingezonden op 5 december 2001 met kenmerk 2010203230.

De Minister van Buitenlandse Zaken

Antwoorden van de heer Van Aartsen, Minister van Buitenlandse Zaken, mede namens de heer Ybema, Staatssecretaris van Economische Zaken op vragen van de Kamerleden Koenders en Apostolou

Vraag 1:

Welk type van leveranties zijn gedaan of overeengekomen vanuit de Verenigde Staten naar Taiwan op het terrein van dieselgestuurde onderzeeboten?

Vraag 2:

Is daarbij gebruik gemaakt van (onderdelen van) technologie van de Moray-klasse en, zo ja, hoe is deze technologie verworven?

Vraag 3:

Heeft in Nederland ontworpen technologie op de één of andere wijze een rol gespeeld bij internationale leveranties aan Taiwan en op welke wijze?

Antwoord vragen 1, 2 en 3:

De President van de Verenigde Staten heeft aan Taiwan leverantie van 8 conventionele onderzeeboten toegezegd. Het betreft hier een Amerikaanse aangelegenheid waarbij de Nederlandse regering op geen enkele wijze betrokken is.

Voorzover het onderzeeboottechnologie betreft, heeft overdracht van Nederlandse technologie plaatsgehad die samenhing met de leverantie van twee onderzeeboten aan Taiwan in 1987 en 1988.

Zoals in antwoord op uw vragen van 26 april jl. is gemeld (Aanhangsel van de Handelingen, vergaderjaar 2000-2001, 1251), is bij gebruik van de Moray-technologie door derden instemming van de Nederlandse Staat vereist. Deze toestemming zal niet worden verleend voor gebruik ten behoeve van een eventuele Amerikaanse leverantie aan Taiwan.

Vraag 4:

Hoe beoordeelt u overigens de politieke omwenteling in Taiwan en de consequenties daarvan?

Antwoord vraag 4:

De recente verkiezingen in Taiwan hebben inderdaad een overwinning te zien gegeven van de voorstanders van een staatsrechtelijk onafhankelijk Taiwan, en met name voor de regeringspartij DPP van president Chen Shuibian. Het is echter de vraag of dit in de praktijk zal leiden tot een grote verandering in de politieke verhouding tussen China en Taiwan. Het optreden van de DPP kenmerkte zich de laatste twee jaar door pragmatische pogingen tot toenadering en samenwerking met China, vooral op economisch vlak. De Kuo Min Tang en de People First Party, die beide voorstander zijn van hereniging, zij het op andere voorwaarden dan China, hebben samen bovendien nog steeds een nipte meerderheid in het parlement. Hoewel de besprekingen nog in volle gang zijn lijkt de kans groot dat de te vormen regeringscoalitie onder leiding van de DPP geen tegenstander zal zijn van hereniging met China. De economische verwevenheid van beide gebieden lijkt te ver voortgeschreden om een confrontationeel beleid voor één van beide partijen een aantrekkelijke optie te maken.

===