Ingezonden persbericht



Persbericht 21 december 2001
Unieke Noordzee smoelen zichtbaar

Stichting De Noordzee heeft voor Kerstmis ruim 2000 personen, waaronder kamerleden, beleidsambtenaren en vertegenwoordigers van de scheepvaart- en visserijsector een prachtige Noordzee kalender cadeau gedaan. Op de kalender staan 12 bijzondere Noordzee dieren die aantonen dat de onzichtbare Noordzee natuur meer kleurrijk, divers en bijzonder is dan velen denken. De laatste 400 exemplaren van deze unieke uitgave zijn voor het publiek te koop tegen kostprijs van 27,50 (12,50 Euro) per stuk.

Zeenatuur is voor veel mensen onzichtbaar. Omdat onbekend vaak onbemind maakt, brengt de kalender deze onzichtbare wereld van de Noordzee een stuk dichterbij. Onder andere in samenwerking met Ecomare op Texel zijn 12 aansprekende en unieke foto's geselecteerd met 'smoelen' van bijzondere zeedieren die algemeen in de Noordzee voor komen zoals: de Zeekoet (een vogel die tot 180 meter diepte kan duiken!), de Zeekat (een inktvis wiens pantser bekend is uit de vogelkooi), de hondshaai, de stekelrog of de onbekende Zeedruif en Weduweroos.

In de loop van het jaar komen alle 12 dieren per maand uitgebreid aan bod op de website van Stichting De Noordzee, www.noordzee.nl. Daarbij zal worden samengewerkt met Ecomare, Alterra en het NIOZ.

De kalender is mede geproduceerd omdat 2002 een belangrijk jaar voor de Noordzee wordt. Zo brengt het ministerie van LNV een beleidsnota uit met twaalf ecosysteemdoelen, start de overheid met een discussie over duurzaam gebruik van de zee, vindt in maart de Vijfde Noordzee Ministers Conferentie plaats in Bergen (Noorwegen) en wordt van 16 tot 26 mei voor het eerst de Week van de Zee gehouden (www.weekvandezee.nl).

Voor 27,50 of 12,50 Euro wordt de kalender in een stevige kartonnen doos met een factuur thuis bezorgd. Bestellen met vermelding van naam en adres kan via een email naar info@noordzee.nl en via Drieharingstraat 25, 3511 BH Utrecht.
I.v.m. de kerstvakantie kan pas na 2 januari telefonisch worden besteld op 030 - 2340016.