Gemeente Hilversum

Bouwen aan Noord-Holland:
Lef en durf bepalen imago monumentenstad Hilversum

Lef en durf. De eigenschappen die Hilversum de reputatie `Stad van Jonge Monumenten' bezorgden, bepalen nog altijd de keuze van de architecten. Zij staan sinds Willem Marinus Dudok nog steeds voor de uitdaging bebouwd (`rood') en onbebouwd (`groen') met elkaar in harmonie te brengen. "Omdat we beseffen dat de kwaliteit van de stad voor een groot deel gelegen is in de kwaliteit van het gebied er omheen", aldus wethouder Henny Borstlap (Ruimtelijke Ordening) in het laatste nummer van het vaktijdschrift `Bouwen aan Noord-Holland'.

Als voorbeeld van een project dat goed inspeelt op de groene omgeving, noemt Borstlap de landschapskantoren voor ArenaPark, Hilversums´ grootste kantoren-locatie. In dit ontwerp van Emilio Ambasz smelt het omringende heidelandschap als het ware samen met de groene terrassen van de kantoren. "Men koestert hier, en terecht, de natuur om de stad heen. Dat is ook waarom wij zeiden dat de aantrekkingskracht van ArenaPark te danken is aan de natuur." Waar Hilversum nog wel eens wordt afgeschilderd als `moeilijk bereikbaar', bewijst ArenaPark het tegendeel. Projectontwikkelaars en bedrijven op ArenaPark loven de bereikbaarheid juist. Borstlap: "Zo zie je hoe feitelijkheid en imago van elkaar kunnen verschillen."

Als voorbeelden van verrassend bouwen op ArenaPark biedt `Bouwen aan Noord-Holland' de lezer een kijkje achter de schermen van twee ambiteuze projecten: het hoofdkantoor van Nike en het Smart Apartment Building.