Gemeente Hilversum

Zoveel mogelijk natuurgebied behouden
Ruijssenaars presenteert ontwerpschets Hilversum Nieuw Oost

"Nieuw Oost is de laatste stedelijke uitbreiding aan de oostkant van Hilversum. De nieuwe woningen moeten zo dicht mogelijk tegen de bestaande stad worden gebouwd, zodat er zo veel mogelijk natuur behouden blijft " Dat is de visie van Prof. Ir. Hans Ruijssenaars, supervisor voor de plannen in onder meer Nieuw Oost. Ruijssenaars presenteerde zijn concept ontwerpschets gisteren tijdens de gezamenlijke vergadering van de commissie Stad en Verkeer & Buurt. Met de ontwerpschets borduurt Ruijssenaars verder op de eerder vastgestelde Structuurvisie. Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten de ontwerpschets op inhoudelijke, financiële en juridische haalbaarheid te onderzoeken. Over de ontwerpschets wordt de komende periode overleg gevoerd met de partners in het project Nieuw Oost (Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht, de Hilversumse woningcorporaties en Goois Natuurreservaat) en belanghebbenden.

Beëindiging van de stad

De concept ontwerpschets voor Nieuw Oost is een beëindigingsplan voor de oostzijde van de stad. Het plan is namelijk zo gemaakt dat hier redelijkerwijs geen verdere stedelijke uitbreidingen meer aan te koppelen zijn. Uitgangspunt is dat de nieuwe uitbreiding van de stad zo dicht mogelijk aansluit op de huidige bebouwing. Daarmee blijft zoveel mogelijk natuurgebied rond de stad behouden. Hiermee sluit Ruijssenaars aan op de visie van de vroegere stadsarchitect W.M. Dudok. Bebouwing en landschap gaan harmonieus in elkaar over. Dit ongeveer zoals het door Dudok ontworpen 'Kamrad' even ten noorden van Nieuw Oost.

Dubbele ´ritssluiting´

De concept-ontwerpschets is zo gemaakt dat het landschap zover mogelijk tussen de nieuwe bebouwing binnenkomt. De woonbebouwing met totaal ca. 850 woningen heeft een centraal gebied van gesloten bouwblokken met ca. 350 eengezinswoningen. Zowel aan de oost-, als aan de westzijde bestaat de woonbebouwing uit losse bebouwingsstroken (de zogenoemde dubbele 'ritssluiting'), die een overgang maken naar het omringende landschap.

De nieuwe woningen zijn aan de oostzijde gelegen aan een vernieuwd en groter Wasmerengebied, een nieuwe recreatieberg en aan nieuwe vijvers. Aan de westzijde staan de woningen aan de groenzone van de Anthony Fokkerweg.

Rioolwaterzuivering schuift op

In afwijking van de Structuurvisie is in dit plan de rioolwaterzuiveringsinstallatie naar het noorden opgeschoven tot achter het Philips-complex. Hierdoor is deze installatie minder ver in het landschap gelegen en vormt het geen buffer meer tussen de woningen en het landschap. Het is wel gelegen in een beschermd natuurgebied. Hierover wordt nog overleg gevoerd met het Goois Natuurreservaat.

Nieuw sportcomplex
Om de nieuwe woonbebouwing zo dicht mogelijk tegen de bestaande bebouwing aan te kunnen leggen is het nieuwe sportcomplex, in afwijking van de Structuurvisie, als een langgerekte 'sportstrip' gesitueerd langs de spoorlijn. Het complex bestaat uit vier kunstgrasvelden, twee clubhuizen en twee handbalvelden waarop ook getennist kan worden.

Weg over Anna´s Hoeve: recht en verdiept

De weg over Anna's Hoeve wordt rechtgetrokken en verdiept aangelegd, waar overheen een ecopassage is gedacht. Ook bij de kruising van de spoorlijn en de A27 is een ecopassage over de spoorlijn getekend. Zo ontstaat er een aaneengesloten natuur- en recreatiegebied met ecologische verbindingszones. De Weg over Anna's Hoeve splitst zich voorbij Anna's Hoeve bij een rotonde in twee radialen.

Verkeersonderzoek
Naast een onderzoek naar de haalbaarheid van de ontwerpschets voor Nieuw Oost, wordt ook een onderzoek naar de verkeerontwikkeling in Hilversum Oost gedaan. Het college heeft hiertoe besloten om de autonome toename van verkeer en de mogelijke verkeerstoename als gevolg van nieuwe ontwikkelingen als Nieuw Oost het hoofd te kunnen bieden. Afhankelijk van de uitkomsten van het onderzoek worden mogelijke oplossingen uitgewerkt.