Vlaamse overheid

Op voorstel van minister-president Patrick DEWAEL :

De Vlaamse regering voorziet 1,4 miljoen euro (56,6 miljoen fr.) voor de mediacampagne voor het project "Kleurrijk Vlaanderen" in 2002, en 979.179 euro (39,5 miljoen fr.) voor de verdere implementatie van het communicatieluik.


* * *

De Vlaamse regering voorziet 495.787 euro (20 miljoen fr.) voor de verdere samenwerking in 2002 met het persagentschap Belga. De overeenkomst houdt in dat enerzijds de Vlaamse regering en haar diensten worden geabonneerd op de nieuwsdienst Belga en anderzijds dat Belga instaat voor de verspreiding van de persmededelingen van de Vlaamse regering, de Vlaamse ministers en het ministerie van de Vlaamse gemeenschap.

Op voorstel van minister-president Patrick DEWAEL, van minister vice-president Steve STEVAERT en van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN :

De Vlaamse regering gelast de Limburgse
Reconversiemaatschappij met het opstellen van het lastenboek voor de studie over de uitbouw van het spoorwegennet in de provincie Limburg.

Op voorstel van minister-president Patrick DEWAEL en van Vlaams minister Paul VAN GREMBERGEN :

De Vlaamse regering keurt van een toekomstig beleidsdomein van de Vlaamse overheid principieel de indeling in entiteiten en de taakstelling van elk van die entiteiten goed. Het betreft het beleidsdomein 'Economie, werkgelegenheid en toerisme'. De goedkeuring is een vervolg op de regeringsbeslissing van 19 januari 2001 waarbij de basisprincipes voor de reorganisatie van het Vlaamse overheidsapparaat werden vastgelegd en een leidraad is goedgekeurd voor de invulling van de dertien beleidsdomeinen.

Op voorstel van minister vice-president Steve STEVAERT:

De Vlaamse regering keurt een wijziging van de statuten van de NV Zeekanaal en Watergebonden Grondbeheer Vlaanderen goed.


* * *

De Vlaamse regering keurt de ontwerpovereenkomsten goed met de havens van Antwerpen, Gent, Oostende en Zeebrugge. De overeenkomsten regelen de toekenning van subsidies aan de havens ten behoeve van de havenkapiteindiensten.


* * *

Met het oog op de definitieve invoering van de euro op 1 januari 2002 keurt de Vlaamse regering de omzetting van de loodsvergoedingen in euro goed. Ze bepaalt ook de nieuwe loodsgeldtarieven, die verhoogd worden met 2%, gedifferentieerd volgens de diepgang van het schip.


* * *

In het kader van een geschil tussen de Vlaamse regering en een aannemer werd voorgesteld om een bedrag van 290.095 euro (11,7 miljoen fr.) verwijlintresten te betalen met betrekking tot het bestek A3/1104: onderhoud Haven en Kust Zeebrugge en Knokke-Heist 87-89. De Vlaamse regering beschouwt dit als een last uit het verleden, want daterend van voor de regionalisering van de gewesten. De Vlaamse regering legt daarom 50% van het te betalen bedrag ten laste van het Vlaams Fonds voor de Lastendelging.


* * *

Op 7 maart van dit jaar schorste de Raad van State de bouwvergunning voor het Deurganckdok, zodat de werken voor de aanleg ervan stilgelegd dienden te worden. De Vlaamse regering keurde vroeger al drie overeenkomsten goed m.b.t. de vergoeding van de stilstandkosten voor het materieel in gebruik op de bouwplaats van het Deurganckdok. Omdat die voor een periode van 8 maanden golden, keurt de Vlaamse regering nu nieuwe overeenkomsten goed die enerzijds de stilstandkosten voor het materieel voor nog eens 5 maanden voorzien en anderzijds de kosten van de rendementsverliezen. Alles samen gaat het hier om 6,2 miljoen euro (250,2 miljoen fr.).


* * *

De Vlaamse regering stemt in met de beslissing van het Gentse College van Burgemeester en Schepenen om bijakte 4 bij het contract voor de bouw van de kaaimuren voor het Kluizendok goed te keuren voor een bedrag van 2,7 miljoen euro (100,8 miljoen fr.). De tussenkomst van de Vlaamse overheid bedraagt 60 % of 1,4 miljoen euro (60,5 miljoen fr.). De bijakte heeft betrekking op de bouw van een nieuwe zuiveringsinstallatie die het grondwater rond het voormalige stort "La Floridienne" moet reinigen.


* * *

Met het oog op de definitieve invoering van de euro, en na advies van de Raad van State, keurt de Vlaamse regering een aantal wijzigingen definitief goed aan een besluit over het financiële en materiële beheer van de Dienst met Afzonderlijk Beheer Loodswezen. Het gaat vooral om omzettingen van bedragen in Belgische franken naar euro.


* * *

De Vlaamse regering beslist de concessie voor het bouwen en exploiteren van waterkrachtcentrales op de waterwegen beheerd door de Dienst voor de scheepvaart te gunnen aan de TV Taxandria Waterkracht. Ze legt 4,4 miljoen euro (180 miljoen fr.) vast ten bate van de Dienst voor de Scheepvaart als deelneming in de investeringskosten voor het bouwen en installeren van de pompinstallaties op de zes sluizencomplexen van het Albertkanaal.


* * *

De Vlaamse regering keurt het deelcontract nr. 4 m.b.t. het project Wielingendok en Albert II-dok in de westelijke voorhaven van Zeebrugge goed. Ze kent daarom ook een subsidie van 3,4 miljoen euro (138,3 miljoen fr.) toe aan havenuitbater MBZ, die als bouwheer optreedt. Deelcontract 4 heeft betrekking op de verlenging van de kaaimuur in het Albert II-dok tot ongeveer 400 m.


* * *

De Vlaamse regering keurt het samenwerkingsakkoord tussen de federale staat en de regionale overheden dat betreffende de administratieve coördinatie van de organisatie van de elektriciteitsmarkt principieel goed. Het samenwerkingsakkoord bevat verbintenissen in de volgende domeinen: financiering van het beleid inzake REG en hernieuwbare bronnen, organisatie van de markt voor groene stroom, aanmoedigingsmaatregelen voor warmtekrachtkoppeling, coördinatie van de technische reglementen, informatie-uitwisseling over administratieve procedures en vereiste vergunningen, en samenwerking tussen de verschillende regulatoren.


* * *

De Vlaamse regering stelt volgende personen aan bij de Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt (VREG): de heer Ludo Beckers als juridisch beheerder, de heer Dirk Van Evercooren als sociaal- economisch beheerder en de heer Thierry Van Cranenebroeck als technisch beheerder.

Op voorstel van Vlaams minister Mieke VOGELS :

De Vlaamse regering keurt enkele wijzigingen goed aan een besluit over de herverdeling van de in het Vlaams Intersectoraal Akkoord voor de social profitsector 2000- 2005 voorziene budgetten naar de functionele basisallocaties voor de uitvoering van de maatregelen IBF- en DAC-regularistaie, loonharmonisering, afschaffing carensdag en arbeidsduurvermindering zware beroepen. Ook de herverdeling van de budgetten voor uitvoering van de jobcreatie worden goedgekeurd. Die jobcreatie moet voor bijkomende omkadering zorgen in sectoren waar veel laaggeschoold personeel werkt, en voor de uitbreiding van de managementondersteuning.


* * *

De Vlaamse regering keurt de herverdeling van de basisallocaties van het Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden voor het begrotingsjaar 2001 goed.


* * *

De Vlaamse regering verklaart een betrekking van adjunct- administrateur-generaal van Kind en Gezin vacant. Ze keurt ook de oproep tot kandidaten goed.


* * *

De Vlaamse regering keurt de wijzigingen aan het besluit over de organisatie, het beheer, de werking, de erkenning van en de controle op zorgkassen definitief goed.


* * *

De Vlaamse regering keurt de wijzigingen aan het besluit over de erkenning, de registratie, de machtiging, de aansluiting, de aanvraag en de tenlasteneming in het kader van de zorgverzekering definitief goed.


* * *

De Vlaamse regering neemt kennis van de globale situatieschets met betrekking tot de kinderopvang in Vlaanderen. Ze stelt vast dat die in zijn leefbaarheid wordt bedreigd en dat maatregelen vereist zijn om het bestaande aanbod te bestendigen en zo mogelijk uit te breiden, met het oog op het realiseren van de vooropgestelde kwantitatieve groei met 10.000 plaatsen. Daarom keurt ze onder meer volgende maatregelen goed: het optrekken van de onkostenvergoeding van opvanggezinnen die werken via een dienst voor halve en derde opvangdagen tot respectievelijk 60 en 40%, startende particuliere en erkende opvanggezinnen krijgen een eenmalige onkostenvergoeding van 371,84 euro (15.000 fr.), onthaalouders worden verzekerd tijdens de kinderopvang, en de goedkeuring en erkenning van het princiepsakkoord met betrekking tot een sociale bescherming van opvanggezinnen. Ze draagt de minister van Welzijn en Gelijke Kansen op om in het voorjaar van 2002 een rapport voor te leggen met een geactualiseerd concept voor de kinderopvang in Vlaanderen.


* * *

De Vlaamse regering breidt de lijst uit van voorzieningen en verenigingen die voor erkenning en subsidiëring in de thuiszorg in aanmerking komen.


* * *

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse regering een ontwerpdecreet definitief goed dat een vorig decreet in verband met de maatregelen tot kwaliteitsverbetering van de dienstverlening door huwelijks- en relatiebemiddelaars opheft. De Vlaamse minister bevoegd voor welzijn wenst de verantwoordelijkheid bij de voorzieningen zelf te leggen en maakt dus een keuze voor deregulering en responsabilisering van de voorzieningen. De doelstellingen en/of normen van het oude decreet blijven behouden. Het ontwerpdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.


* * *

De Vlaamse regering keurt enkele wijzigingen goed aan een besluit betreffende de erkenning en subsidiëring van de centra en diensten voor het Vlaamse minderhedenbeleid. De wijzigingen beogen de uitvoering van het Kwaliteitsdecreet (bepaling van sectorale minimale kwaliteitseisen, kwaliteitsplanning, kwaliteitshandboek, e.d.), de vereenvoudiging van de regelgeving door invoering van een subsidie-enveloppe bij integratiediensten en -centra, en de omzetting van de loonschalen naar euro.


* * *

De Vlaamse regering kent een subsidie van 74.368 euro (3 miljoen fr.) toe aan de provincie Limburg voor het project Limtax. Dat voorziet in de uitbouw van een systeem van aangepast vervoer voor personen met een handicap.


* * *

Op 15 juni werd het startschot gegeven voor de georganiseerde screening op borstkanker. In het kader daarvan kent de Vlaamse regering subsidies toe aan 5 regionale screeningcentra: 291.845 euro (11,7 miljoen fr.) aan het Leuvens Universitair Centrum voor Kankerpreventie, 254.207 euro (10,2 miljoen fr.) aan de UG, 243.661 euro (9,8 miljoen fr.) aan de VUB, 232.514 euro (9,3 miljoen fr.) aan de vzw Vroegtijdige Opsporing van Borstklierkanker West-Vlaanderen, en 247.015 euro (9,9 miljoen fr.) aan de UIA. Ze keurt ook de wijzigingen aan de convenanten met deze screeningscentra goed.


* * *

De Vlaamse regering kent subsidies toe aan de volgende lokale gezondheidsnetwerken (LOGO's) voor de organisatie en de coördinatie van de gezondheidspromotie in de betreffende regio's: Oostende-Ieper-Veurne-Diksmuide (187.987 euro of 7,5 miljoen fr.), Brugge (169.710 euro of 6,8 miljoen fr.), Zuid-West-Vlaanderen (175.016 euro of 7 miljoen fr.), Lokaal Gezondheidsnetwerk Vlaams- Brabant (435.688 euro of 17,5 miljoen fr.), Limburgse Preventieve Gezondheidsraad (494.806 euro of 19,9 miljoen fr.) en vzw Lokaal Gezondheidsoverleg Provincie Antwerpen (375.974 euro of 15,1 miljoen fr.).


* * *

De Vlaamse regering keurt een aantal wijzigingen goed aan een besluit van 18 december 1998 betreffende de erkenning en de subsidiëring van verenigingen en
welzijnsvoorzieningen in de thuiszorg. De voorgestelde wijziging heeft betrekking op de verhoging van de subsidie-enveloppe van de lokale dienstencentra.

Op voorstel van Vlaams minister Mieke VOGELS en van Vlaams minister Marleen VANDERPOORTEN :

Bij besluit van 18 december 1998 werd een tijdelijke stuurgroep opgericht ter ondersteuning van de PMS-centra en de MST-equipes bij hun omvorming tot centra voor leerlingenbegeleiding (CLB). Rekening houdend met de evaluatie van de werkzaamheden van de stuurgroep enerzijds en het effectief opstarten van de CLB's anderzijds, en na advies van de Raad van State, keurt de Vlaamse regering een aantal wijzigingen aan het besluit van 18 december 98 definitief goed.


* * *

Na onderhandelingen met alle representatieve vakorganisaties en de inrichtende machten, en na advies van de Raad van State, keurt de Vlaamse regering de cumulatieregeling voor de artsen in de centra voor leerlingenbegeleiding definitief goed.

Op voorstel van Vlaams minister Bert ANCIAUX :

De Vlaamse regering kent in totaal een subsidie van 446.208 euro (18 miljoen fr.) toe aan volgende sociaal- artistieke en kunsteducatieve projecten: Demildilemidi (Brussel), Sering vzw (Borgerhout) en Rataplan vzw (Borgerhout).


* * *

De Vlaamse regering kent 247.893 euro (10 miljoen fr.) subsidie toe aan het Vlaams Architectuurinstituut (VAI). Het op 2 oktober van dit jaar opgerichte VAI zal een actieve en stimulerende rol spelen binnen het netwerk van binnen- en buitenlandse architectuurinstellingen en - initiatieven.


* * *

De Vlaamse regering kent een productiepremie van 545.365 euro (22 miljoen fr.) toe aan de bvba Cine 3 voor de langspeelfilm "De Duistere Diamant" van Dominique Deruddere. Deze film is gebaseerd op het gelijknamige stripverhaal van Suske en Wiske en moet een spetterende avonturenfilm worden voor jong en oud.


* * *

De Vlaamse regering kent een productiepremie van 490.829 euro (19,8 miljoen fr.) toe aan DeFamilieJanssen cvba motionworks voor de animatiefilm "Jester Till" van Eberhard Junkersdorf. De film vertelt het bekende verhaal van Tijl Uilenspiegel, zijn trouwe helper Lamme Goedzak en zijn vriendin Nele. Het project is een co-productie met Duitsland en Groot-Brittannië.


* * *

De Vlaamse regering kent een productiepremie van 223.104 euro (9 miljoen fr.) toe aan de bvba Fact & Fiction voor de langspeelfilm "Fatima mon amour" van Guy Lee Thys en Ivan Boeckmans. De film is een mengeling van romantische komedie en sociaal drama, en laat zien hoe een multiculturele tienerrelatie de intolerantie en het onbegrip in een Antwerpse volkswijk overwint.


* * *

De Vlaamse regering kent een productiepremie van 483.392 euro (19,5 miljoen fr.) toe aan de bvba Lumière Productie voor de langspeelfilm "Een meisje" van Dorothée Van den Berghe. De film kan omschreven worden als een psychologisch-scoiaal drama over een meisje van 18 dat leert aanvaarden dat het verloochenen van haar afkomst de stap naar onafhankelijkheid en volwassenheid in de weg staat.


* * *

De Vlaamse regering benoemt An Vermeersch tot lid van de raad van bestuur van Bloso.


* * *

De vzw Landscape Foundation Belgium krijgt van de Vlaamse regering 799.035 euro (32,2 miljoen fr.) voor de eerste fase van het project "Regenwoud.com". Het project is gericht op minstens 5.000 scholieren van 16 tot 18 jaar die via een website het tropische regenwoud van Zuid- Amerika leren ontdekken.


* * *

De Vlaamse regering kent een subsidie van 185.920 euro (7,5 miljoen fr.) toe aan de vzw Dubbelpunt: Punt voor het project "Op alle markten thuis". De vzw Dubbelpunt: Punt wil de straat en culturele uitdrukkingsmiddelen gebruiken om de gewone mens op een eenvoudige, ludieke en voor zoveel mogelijk mensen verstaanbare manier over andere culturen te informeren met het oog op een positieve beleving van interculturaliteit. In dit project zal gewerkt worden met straatkinderen en jongeren uit Afrika en zal men de mensen hier confronteren met de oorsprong van sommige culturele expressies die bij ons vandaag overal te zien zijn.


* * *

De Vlaamse regering keurt een nieuw actieplan voor de Vlaamse rand goed. Daarin engageren de leden van de Vlaamse regering zich om voor het einde van de bestuurstermijn de acties die binnen hun bevoegdheden vallen daadwerkelijk te realiseren of een aanzet tot uitvoering geven.


* * *

De Vlaamse regering kent een productiepremie van 1,8 miljoen euro (75 miljoen fr.) toe aan de NV Independent Films voor de VTM-serie "Love Game" van Erik Van Looy, Guy Goossens en Marc Punt. De serie is gesitueerd in het milieu van de vrouwenhandel. In een Oostblokland worden via een auditie een groep meisjes geronseld om deel uit te maken van een 'folkloristische dansgroep'. Na een korte opleiding op Cyprus (waar ze in feite een 'depersonaliseringsproces' ondergaan) belanden ze in België, waar ze aan het werk moeten in cabarets en bordelen in Antwerpen en Gent.


* * *

De Vlaamse regering kent een productiepremie van 619.733 euro (25 miljoen fr.) toe aan de bvba Menuet voor de VRT- serie "Sedes & Belli" van Luc Cogghe, Marc Lybaert, Erik Taelman, Melinda Van Berlo en Christian Vervaet. Het project hoort thuis in het crimi-genre. Frank Sedes en Lena Belli zijn twee privédetectives -beiden jong en single, maar voor de rest elkaars tegenpool - die werken voor de bewakings- en beveiligingsfirma SCAN, gespecialiseerd in 'business intelligence'. Hun klanten doen een beroep op hen omdat ze niet kunnen of durven aankloppen bij de politie.

Op voorstel van Vlaams minister Marleen VANDERPOORTEN :

Met het oog op de definitieve overstap naar de euro begin 2002 moeten in een aantal reglementaire bepalingen inzake onderwijs de bedragen die nog in Belgische frank aangegeven zijn vervangen worden door bedragen in euro. Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse regering definitief een aanpassing van de reglementering in die zin goed voor wat het leerlingenvervoer, de nascholing, het hoger onderwijs, het volwassenenonderwijs en de bezoldiging betreft.


* * *

De Vlaamse regering verdeelt een toelage van 1,7 miljoen euro (71,4 miljoen fr.) onder 9 nieuwe projecten van het Onderwijskundig Beleids- en Praktijkgericht Wetenschappelijk Onderzoek 2001.


* * *

De Vlaamse regering machtigt de Vlaamse minister van Onderwijs en Vorming om een overeenkomst te sluiten met een consortium van Vlaamse hogescholen met inbreng van expertise vanuit de Open Universiteit Nederland voor de ontwikkeling van elektronisch studie- en leermateriaal ten behoeven van de brugopleiding van Gebrevetteerde Verpleegkundige tot Gegradueerde Verpleegkundige voor een bedrag van maximaal 280.000 euro (11,2 miljoen fr.). De minister wordt ook gemachtigd gesprekken te voeren over de verdere ontwikkeling van consortia en de ontwikkeling van Studiecentra tot Leercentra voor de begeleiding van studenten.


* * *

De Vlaamse regering keurt de financiering van 632.128 euro (25,5 miljoen fr.) voor de 6 studiecentra Open Hoger Onderwijs (Antwerpen, Gent, Brussel, Diepenbeek, Kortrijk, Leuven) in 2001 goed.


* * *

De Vlaamse regering keurt de beheersovereenkomsten met volgende Hoger Instituten voor Schone Kunsten en Instellingen die een hogere kunstopleiding geven principieel goed: Hoger Instituut voor Schone Kunsten Antwerpen, de operastudio Vlaanderen in Gent, het Orpheus-instituut in Gent en PARTS in Brussel. De beheersovereenkomsten gelden voor een periode van 5 jaar.


* * *

Na onderhandelingen met alle representatieve vakorganisaties keurt de Vlaamse regering opnieuw een besluit principieel goed dat de voorwaarden en modaliteiten van tewerkstelling bepaalt voor de personeelsleden van de hogescholen van de optie kinesitherapie in afbouw. Het voorgelegde ontwerp verleent de hogescholen meer autonomie ter zake. Ze kunnen nu zelf overeenkomsten sluiten met instellingen, diensten of centra die hun personeelsleden tewerkstellen. En er is geen limitatieve lijst van sectoren in opgenomen waar de personeelsleden terechtkunnen, zodat hun keuzemogelijkheden groter worden. Het besluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

Na onderhandelingen met alle representatieve vakorganisaties en de inrichtende machten, en na advies van de Raad van State, keurt de Vlaamse regering definitief een besluit goed dat de besluiten van 17/6/1997 betreffende de programmatie- en rationalisatienormen in het gewoon en buitengewoon basisonderwijs in overeenstemming brengt met de nieuwe bepalingen in het Onderwijsdecreet XII over de teldag.


* * *

De Vlaamse regering kent een subsidie van 412.569 euro (16,6 miljoen fr.) toe aan het onderzoekscentrum voor kleuter- en lager onderwijs van de KUL voor het project "Wetenschappelijke ondersteuning van de zorgverbreding" tijdens het schooljaar 2001-2002.


* * *

De Vlaamse regering wenst in het kader van het promoten van het levenslang en levensbreed leren de participatie aan en de doorstroming in het deeltijds kunstonderwijs te bevorderen. Daarom beslist ze, na advies van de Raad van State, definitief tot aanpassing van de regelgeving voor de studierichtingen muziek, woordkunst, dans en beeldende kunst van het deeltijds kunstonderwijs. Het studieaanbod wordt geactualiseerd en gedifferentieerd, door flexibelere leertrajecten krijgen de leerlingen een grotere keuzevrijheid en de directies meer autonomie. En voor de hogere en specialisatiegraad van de richting beeldende kunst worden de rationalisatienormen voor de opties bepaald.


* * *

De Vlaamse regring kent een subsidie van 198.314 euro (8 miljoen fr.) toe aan het regionaal technologisch centrum Zuid-West-Vlaanderen voor het begrotingsjaar 2001. Een dergelijk centrum is een samenwerkingsplatform van de onderwijs- en de bedrijfswereld dat ertoe strekt om onder optimale didactische, materiële en infrastructurele omstandigheden de opleiding en de vorming van jongeren, volwassenen en werknemers te organiseren.


* * *

De Vlaamse regering keurt een aantal wijzigingen principieel goed aan een besluit van 22 oktober 1996 dat de toewijzingsprocedure van nascholingsprojecten regelt. De wijzigingen omvatten de opheffing van de bestaande inconsistentie qua data m.b.t. de prioritaire nascholingsthema's, de versoepeling en vereenvoudiging van de administratieve procedure en enkele technische aanpassingen en herformuleringen. De wijzigingen worden wel nog voor advies aan de Raad van State voorgelegd.


* * *

De Vlaamse regering kent een subsidie van 1 miljoen euro (44,3 miljoen fr.) toe aan de tijdelijke leergangen ingericht door KAV, KVLV en de Brailleliga.


* * *

De Vlaamse regering kent een subsidie van maximaal 327.219 euro (13,2 miljoen fr.) toe aan de vzw Steunpunt Leerlingenparticipatie voor het schooljaar 2001-2002. Alle onderwijsactoren kunnen met vragen over leerlingenparticipatie in het basis- en secundair onderwijs op het Steunpunt terecht. Initiatieven, projecten en experimenten op school en in de klas worden door medewerkers van het Steunpunt ondersteund en/of begeleid. Het Steunpunt zet zelf ook experimenten op om nieuwe concepten en instrumenten uit te proberen en te ontwikkelen en heeft een eigen vormings- en begeleidingsaanbod, zowel schoolintern als schooloverstijgend.


* * *

De Vlaamse regering keurt principieel een aantal wijzigingen goed aan het besluit van 6 juli 1999 betreffende een geïntegreerde economische boekhouding en budgettaire rapportering voor de scholengroepen en het centrale niveau van het gemeenschapsonderwijs. De wijzigingen hebben betrekking op het omzetten van bedragen naar euro en het verlagen van een grensbedrag voor materiële vaste activa. De verplichting tot semesteriële afsluiting van de rekeningen wordt met één jaar verdaagd. De wijzigingen moeten nog voor advies worden voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

De Vlaamse regering kent een toelage van maximaal 101.636 euro (4,1 miljoen fr.) toe aan vzw De Veerman voor de uitwerking van het project "Vlaggen en Wimpels". Ze keurt ook de overeenkomst met de vzw goed. "Vlaggen Wimpels" is een project dat al 4 schooljaren loopt. Het betreft scholen die door het gebruik van het medium kunst opnieuw aantrekkelijk willen worden voor een breed leerlingenpubliek.


* * *

De Vlaamse regering keurt een besluit goed in verband met kredietoverschrijdingen binnen de perken van kredieten ingeschreven onder organisatieafdelingen en programma's onderwijs van de algemene uitgavenbegroting van de Vlaamse overheid voor het begrotingsjaar 2001. In hoofdzaak gaat het om compensaties en heroriënteringen ingevolge CAO VI m.b.t. 2001.

Op voorstel van Vlaams minister Marleen VANDERPOORTEN en van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN :

De Vlaamse regering neemt akte van het resultaat van de zesde oproep tot het indienen van voorstellen in het raam van de Bilaterale Wetenschappelijke en Technologische Samenwerking met Chili, China, Hongarije, Polen, Roemenië en Zuid-Afrika. Ze keurt tevens de financiering van de 40 geselecteerde projecten goed, voor een totaal van 3,3 miljoen euro (136,7 miljoen fr.). De modelovereenkomsten tussen de Vlaamse overheid en de betrokken universiteiten en onderzoeksinstellingen keurt de Vlaamse regering ook goed.


* * *

De Vlaamse regering beslist tot aankoop (en verlenging) van een aantal (licenties voor) bibliografische gegevensbestanden en tijdschriften in elektronische vorm ten behoeve van de Vlaamse universiteiten, hogescholen en wetenschappelijke instellingen, voor een totaal bedrag van 1,9 miljoen euro (76,8 miljoen fr.).

Op voorstel van Vlaams minister Renaat LANDUYT :

De Vlaamse regering keurt principieel een aantal wijzigingen aan het besluit van 8 juni 2000 tot uitvoering van het decreet van 13 april 1999 met betrekking tot de private arbeidsbemiddeling in Vlaanderen - Sectoraal Akkoord 2001-2002 voor het bouwbedrijf goed. Het wijzigingsbesluit voorziet in een afzonderlijke erkenningsregeling voor uitzendbureaus in de bouwsector. Hiermee wordt uitzendarbeid in de bouwsector onder strikte voorwaarden mogelijk gemaakt. Zo moet er een afzonderlijke rechtspersoon worden opgericht die alleen uitzendactiviteiten in de bouwsector mag uitoefenen en moeten er tot slot verder strenge voorwaarden van professionele deskundigheid ingebouwd worden. De sociale partners uit de bouwsector hadden hierover eerder al een compromis bereikt. Het besluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de SERV en aan de Raad van State.


* * *

De Vlaamse regering keurt de mogelijkheid om in de sociale werkplaatsen arbeidszorgmedewerkers "te werk te stellen" goed. Deze beslissing zorgt ervoor dat er in het kader van de sociale werkplaatsen nu ook een gesubsidieerde omkadering voor arbeidszorgmedewerkers mogelijk wordt. De Vlaamse regering maakt hiervoor 1,6 miljoen euro (67 miljoen fr.) vrij. Onder arbeidszorgmedewerkers verstaan we mensen die te kampen hebben met psychische problemen, instabiliteit, psychisch of mentale handicap of extreem lage stressbestendigheid. De arbeid in de reguliere arbeidsmarkt en zelfs in de sociale en beschutte werkplaatsen zijn niet altijd afgestemd op hun specifieke noden. Hun taken zijn dan ook minder productief, meer gedifferentieerd en afgebakend dan die van de sociale werkplaats. De omkadering of begeleiding van deze groep mensen is zeer belangrijk. Deze omkadering is immers gericht op de individuele mogelijkheden van de deelnemers: ze krijgen er werk op maat en op eigen tempo. De Vlaamse regering erkent het belang van arbeidszorgprojecten en wil met deze subsidie tegemoet komen aan de noden uit deze sector.


* * *

De Vlaamse regering keurt de gewijzigde samenstelling van de begeleidingscommissie van het Herplaatsingsfonds goed. Aan Lieve Schuermans wordt eervol ontslag verleend. Dolores Devolder wordt benoemd tot nieuw lid.

Op voorstel van Vlaams minister Renaat LANDUYT en van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN :

De Vlaamse regering gelast de nv PMV de cvba Trividend, het Vlaams Participatiefonds voor de Sociale Economie, op te richten en volgende bestuurders voor te dragen: de heren Geert Fierens, Fons Leroy en Hugo Engelen. Trividend zal risicokapitaal ter beschikking stellen van (startende) ondernemingen in de meerwaardeneconomie. Voor de werking van het fonds wordt 669.404 euro (27 miljoen fr.) vrijmaken.

Op voorstel van Vlaams minister Vera DUA :

Met het oog op de definitieve invoering van de euro op 1 januari 2002 keurt de Vlaams regering principieel een aantal wijzigingen goed aan een besluit van 29 oktober 1999 over de organisatie van de OVAM en de regeling van het personeelsstatuut. De wijzigingen hebben betrekking op de toelage voor toezichthoudende ambtenaren van de milieu-inspectie. Het gaat om een gewone omzetting in euro. Het wijzigingsbesluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

Na advies van de MiNa-raad keurt de Vlaamse regering het milieujaarprogramma 2002 definitief goed. Het zal ingediend worden bij het Vlaams Parlement. De milieujaarprogramma's dienen jaarlijks opgesteld te worden ter uitvoering van het milieubeleidsplan.


* * *

Na advies van de SERV en de MiNa-Raad keurde de Vlaamse regering op 13 juli 2001 opnieuw principieel een verstrenging goed van de grenswaarden voor zwaveldioxide (SO2), stikstofdioxide (NO2), zwevende deeltjes (PM10)en lood (Pb) in de lucht. Deze toxische stoffen zijn belangrijke veroorzakers van problemen met de ademhaling en longfuncties. Met deze beslissing voert de Vlaamse regering een eerste dochterrichtlijn van de Europese kaderrichtlijn luchtkwaliteit uit. De strengere grenswaarden moeten in 2005 en 2010 bereikt worden. Het besluit werd toen voor advies voorgelegd aan de Raad van State, maar gezien dat advies tot op heden uitbleef, wordt het besluit nu opnieuw voor advies voorgelegd.


* * *

Met het oog op de uitvoering van het Mestdecreet en na technisch nazicht en advies van de Stuurgroep Vlaamse mestproblematiek, keurt de Vlaamse regering een voorontwerp van besluit opnieuw principieel goed dat de uitzondering regelt voor het gebruik van bepaalde meststoffen gedurende de winterperiode. Het regelt tevens de hogere bemestingsdosis op bepaalde percelen en dit in functie van het ter beschikking komen van de aanwezige stikstof voor de plant. In het Mestdecreet is een verbodsperiode ingesteld om mest te spreiden in de winterperiode, omdat omwille van de trage plantengroei in dat seizoen de benutting van de stikstof beperkt is en daardoor de kans tot uitspoeling van het nitraat naar het drinkwater groot is. Dit voorontwerp van besluit voorziet daar nu een uitzondering op. Het wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

De Vlaamse regering keurt een besluit principieel goed dat regels voor de provinciale en gemeentelijke milieuplanning, het milieujaarprogamma en de milieuraad vaststelt. Het besluit geeft uitvoering aan het Milieudecreet van 5 april 1995 dat voorziet dat de Vlaamse regering voor de provincies en de gemeenten nadere regels kan vaststellen in verband met de raadpleging van overheidsorganen, instellingen en privaatrechterlijke organisaties die volgens het decreet betrokken moeten worden bij het ontwerp
milieubeleidsplan. De provincies en gemeenten kunnen deze organen en instellingen zelf aanduiden. Het besluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

De Vlaamse regering kent een subsidie van 188.399 euro (7,6 miljoen fr.) toe aan ECOLAS voor de uitvoering van een reductieprogamma voor het gebruik van bestrijdingsmdidelen in de Regio Bio Bio in Chili.


* * *

In het kader van de verdere afhandeling van de BSE- problematiek werd er tijdelijk 27.626 ton dierenmeel opgeslagen in een gesloten loods. Om dit dierenmeel te verwijderen en te vernietigen werd een algemene offerte- aanvraag uitgeschreven. Vandaag vertrouwt de Vlaamse regering het transport en de vernietiging van dat dierenmeel toe aan de nv's Destructo en Machiels.


* * *

De Vlaamse regering keurt de statuten van de bosgroep vzw Kempense Heuvelrug goed. Bosgroepen zijn structurele samenwerkingsverbanden tussen diverse types van boseigenaars en/of -beheerders. Zij staan in voor de afstemming van gebieds- en beheervisies voor bossen van verschillende eigenaars en krijgen de opdracht een dienstverlening uit te bouwen ter ondersteuning van het praktisch beheer van de eigendommen van hun leden.


* * *

De Vlaamse regering keurt principieel een aantal wijzigingen goed aan een besluit van 18 mei 2001 betreffende de toekenning van subsidies voor het toepassen van milieuvriendelijke
landbouwproductiemethoden en het instandhouden van de genetische diversiteit. De voorgestelde wijzigingen strekken ertoe de (reconversie naar de) biologische zeugenboerderij te stimuleren. Hiervoor wordt 1,9 miljoen euro (76,7 miljoen fr.) voor uitgetrokken. Het besluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State. Er wordt ook nog over overlegd op de Interministeriële Conferentie Landbouw.


* * *

In het kader van het project Vlaamse Onderzoekseenheid Land- en Tuinbouw (VOLT) beslist de Vlaamse regering dat de uitvoeringstermijn van het project effectief drie jaar kan bedragen. Deze termijn gaat in op datum van de eerste effectieve tewerkstelling van de directeur of directeur- ingenieur.


* * *

De Vlaamse regering kent een subsidie toe van 198.314 euro (8 miljoen fr.) aan Agriflora CV Vlaamse Land- en Tuinbouwbeurs.


* * *

Na advies van de MiNa-raad keurt de Vlaamse regering de nieuwe milieusamenwerkingsovereenkomst met de Vlaamse gemeenten en provincies goed. De nieuwe overeenkomst loopt voor minstens 3 jaar en bevat heel wat nieuwe opties die een opstap naar duurzame ontwikkeling betekenen. Deze samenwerkingsovereenkomst is gericht op de integratie van leefmilieu in andere beleidsdomeinen. Deze integratie wordt beoogd in het domein van de landschappen, het ruimtelijk beleid, de werkgelegenheid, energie en mobiliteit.


* * *

Met het oog op de definitieve invoering van de euro op 1 januari 2002 en na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse regering definitief een aantal wijzigingen goed aan enkele uitvoeringsbesluiten bij het Mestdecreet. Het gaat vooral om omzettingen van bedragen in Belgische franken naar euro.


* * *

De Vlaamse regering kent een subsidie van (7,2 miljoen fr.) toe aan de vzw Koninklijk Instituut voor het duurzame beheer van de natuurlijke rijkdommen en de bevordering van schone technologie (KINT).

Op voorstel van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN :

De Vlaamse regering neemt kennis van de overeenkomst tussen de Vlaamse overheid en de Dexia-Bank België om ongeveer 6.300 leningscontracten van het vroegere Gemeentekrediet van België met lokale besturen te consolideren tot 1 leningsovereenkomst. De intrest- en aflossingslasten waren en blijven ten laste van de Vlaamse overheid. De geconsolideerde lening heeft een uitstaand saldo van 578,5 miljoen euro (23 miljard fr.), terugbetaalbaar over 20 jaar. De Vlaamse regering beslist daarbij tot overdracht van de indirecte schuld naar de directe schuld.


* * *

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse regering een ontwerpdecreet definitief goed over de loskoppeling van het vergelijk met de regularisatievergunning in het kader van ruimtelijke ordening. Die ontkoppeling kan drempelverlagend werken in geval van regulariseerbare bouwmisdrijven. Het ontwerpdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.


* * *

De Vlaamse regering keurt principieel een aantal wijzigingen goed aan het besluit van 5 mei 2000 betreffende adviesverlening inzake aanvragen tot stedenbouwkundige vergunning en verkavelingsaanvragen. Dit gebeurt omwille van de recente decreetswijziging inzake zonevreemde woningen. Dit wijzigingsbesluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

De Vlaamse regering keurt principieel een aantal wijzigingen goed aan het besluit van 5 mei 2000 betreffende de openbare onderzoeken over aanvragen tot stedenbouwkundige vergunning en verkavelingsaanvragen. Dit gebeurt deels omwille van de recente decreetswijziging inzake zonevreemde woningen, deels met het oog op een technische rechtzetting. Dit wijzigingsbesluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

Na advies van de Vlaamse Raad voor Wetenschapsbeleid, de SERV, het IWT en de Europese Commissie keurt de Vlaamse regering principieel een aantal aanpassingen goed aan de regelgeving voor steun aan de projecten van Vlaamse Innovatiesamenwerkingsverbanden (VIS). Dit zijn groeperingen van bedrijven, al dan niet met andere organisaties en instellingen, die een project kan uitvoeren gericht op collectief onderzoek en het verstrekken van technologisch advies en/of innovatiestimulering. De selectie en het beheer van de te steunen projecten zal gebeuren door het IWT, dat ook zal instaan voor de coördinatie tussen de betrokken acto- ren met de bedoeling meer onderlinge samenwerking en doorverwijzing tot stand te brengen. Voor de VIS- projecten van dit jaar voorziet de Vlaamse regering 19,8 miljoen euro (800 miljoen fr.). Dit wijzigingsbesluit wordt nog voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

In het kader van het e-government-project e-Fl@nders keurt de Vlaamse regering het voorstel goed om de projectleider e-government deel te laten uitmaken van de Stuurgroep Informatiemaatschappij. Ze keurt ook de samenstelling van deze Stuurgroep goed en van het Strategisch Digitaal Platform.


* * *

De Vlaamse regering keurt de ontwerpovereenkomst met de Vlaamse regionale televisieomroepen goed in verband met de productie en de uitzending van maximaal 12 geplande afleveringen van het programma ENTER21 in 2002. Ze voorziet 867.627 euro (35 miljoen fr.) voor de aankoop van mediaruimte en productie van de televisieprogramma's. Het voorstel is de voortzetting van de in april 2001 gestarte mediacampagne 'Durf Innoveren' waarbij d.m.v. een televisiereeks dagelijkse toepassingen van technologische innovaties naar een breed publiek toe worden gebracht.


* * *

In het kader van het Protocol met de Vlaamse geschreven- perssector werd de rechtstreekse steun aan de opiniepers omgevormd tot een steun aan multimediaprojecten van de opiniepers. In maart van dit jaar lanceerde de Vlaamse regering een vierde oproep die uitvoering geeft aan dit Protocol. Na evaluatie van de binnengekomen projectvoorstellen kent de Vlaamse regering subsidies toe aan: nv Mediargus (438.771 euro of 17,7 miljoen fr.), de Regionale Uitgeversgroep (178.483 euro of 7,2 miljoen fr.), nv Aurex (99.157 euro of 4 miljoen fr.) en de VUM (178.483 euro 7,2 miljoen fr.).


* * *

De Vlaamse regering kent een subsidie toe van 1,2 miljoen euro (50 miljoen fr.) aan de Stichting 'het Beste van Vlaanderen en Nederland-TV' (BVN-TV). Het is een samenwerkingsverband tussen de NOS, de Stichting Radio Nederland Wereldomroep en de VRT. De Vlaamse overheid participeert sinds 1999 in BVN-TV met de bedoeling om via satellietuitzendingen informatie te verschaffen over Vlaanderen aan Nederlandstaligen in het buitenland.


* * *

De Vlaamse regering gelast de nv LRM (Limburgse reconversiemaatschappij) met de uitvoering en de financiering van de conceptstudies en de projectcoördinatie van 8 hefboomprojecten uit het Strategisch Toeristisch Actieplan van de provincie Limburg, met name: de oude stad Bokrijk (Genk), het voormalig Center Parcs terrein (Dilsen-Stokkem), Herkenrode (Hasselt), Kelchterhoef (Houthalen- Helchteren), het Leisure Park (Maasmechelen), Minepolis (Beringen), het nationaal park Hoge Kempen, het Plinius- project (Tongeren). Deze projecten vergroten niet alleen de toeristische aantrekkingskracht van de betrokken regio's maar zullen ook gebonden nevenactiviteiten aantrekken en zo een aanzienlijke impuls geven aan de tewerkstelling van laaggeschoolden. Voor het opstellen van de conceptstudies en het begeleiden van deze projecten trekt de Limburgse Reconversie Maatschappij 2,4 miljoen euro (100 miljoen fr.) uit.


* * *

De Vlaamse regering stemt in met een voorontwerp van Koninklijk Besluit ter uitvoering van artikel 4 4 van de bijzondere wet van 16 januari 1989 betreffende de financiering van de Gemeenschappen en de Gewesten. Het KB voorziet het principe dat de opbrengst van de nalatigheidsintresten en de last van de verwijlintresten respectievelijk worden toegekend aan het Gewest of gedragen door het Gewest waaraan de opbrengst van die belasting wordt toegewezen. Het ontwerp KB is een voortzetting van het bestaande regime voor intresten en breidt dit uit naar proportionele en forfaitaire boeten.


* * *

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse regering, met het oog op de definitieve invoering van de euro begin 2002, een besluit definitief goed dat de invoering van de euro in de Vlaamse regelgeving voor het beleidsveld Ruimtelijke Ordening regelt.

Op voorstel van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN en van Vlaams minister Jaak GABRIELS :

De logistieke sector in Vlaanderen heeft een belangrijke rol te vervullen in de wereldwijde, globale en snelveranderende logistieke markt. In dit kader is er een dringende behoefte aan professionele ondersteuning van de logistieke dienstverleners en het aantrekkelijk maken van Vlaanderen voor nieuwe (globale) logistieke dienstverleners. Op die manier kan Vlaanderen zich nog sterker positioneren als ideale vestigingsplaats voor bedrijven die hun producten willen verdelen op de Europese markt. In dit kader keurt de Vlaamse regering het integrale concept van Het Vlaams Huis van de Logistiek goed en kent voor het opstarten ervan een subsidie van 247.893 euro (10 miljoen fr.) toe aan de UIA. Die zal een stuurgroep oprichten die gedurende een zestal maanden een aantal welomschreven taken opgelegd krijgt. Verdere beslissingen betreffende Het Vlaams Huis van de Logistiek zullen genomen worden op basis van de door de initiatiefnemers te leveren resultaten en rapporten.

Op voorstel van Vlaams minister Paul VAN GREMBERGEN :

De Vlaamse regering keurt principieel 3 voorontwerpen van decreet goed ter instemming met de Overeenkomst tussen de BLEU en respectievelijk de federale islamitische republiek der Comoren, Burkina Faso en Benin inzake de wederzijdse bevordering en bescherming van investeringen. De 3 voorontwerpen van decreet worden voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

De Vlaamse regering keurt het samenwerkingsakkoord met de republiek Slowakije goed.


* * *

De Vlaamse regering beslist de bestaande overeenkomst met de firma Arthur D. Little inzake de externe ondersteuning van projecten Proces- en Personeelsplanning binnen het ministerie van de Vlaamse gemeenschap uit te breiden. De gevraagde aanvullende diensten omvatten
managementondersteuning, begeleiding van het kerntakendebat, een project ABAFIM en
beleidsvoorbereiding bij het departement WVC.


* * *

Met het oog op de definitieve invoering van de euro in januari 2002 keurt de Vlaamse regering principieel een aantal wijzigingen goed aan de besluiten van 1 juni 1995 betreffende het financieel en materieel beheer van de DAB Schoonmaak en van 26 januari 2001 betreffende het financiële en materiële beheer van de DAB Catering. De voorgestelde wijzigingen slaan enerzijds op transparantie-afrondingen met betrekking tot de delegaties en anderzijds de opname van nieuwe bepalingen in verband met de kredietsoorten en de
aanrekeningsregels. Het wijzigingsbesluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse regering een tweede bijsturing van het stambesluit van de Vlaamse openbare instellingen definitief goed. Ze keurt tegelijkertijd een derde bijsturing van het stambesluit van de Vlaamse openbare instellingen principieel goed. De bijsturingen hebben onder meer betrekking op de upgrading van niveau E naar D, het verlof voor opdracht, de invoering van de bescherming van 'klokkenluiders', uitreiking van een euro-minikit en andere bepalingen. Er zal nog over onderhandeld worden met de vakbonden, en het besluit zal voor advies worden voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

Om de overgang naar de euro op reglementair vlak tijdig te laten gebeuren, stelde de Vlaamse regering voor om de omzetting naar euro van de instellingsspecifieke salarisschalen en van de vergoedingen en toelagen voor Vlaamse openbare instellingen die onder het stambesluit vallen, door middel van één gezamenlijk besluit te regelen. Na onderhandelingen met de representatieve vakorganisaties keurt de Vlaamse regering nu definitief dat besluit goed.


* * *

Na onderhandelingen met de vakbonden en na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse regering definitief een derde bijsturing van het personeelsstatuut van de Vlaamse wetenschappelijke instellingen goed.


* * *

De Vlaamse regering keurt principieel een aantal wijzigingen goed in verband met de uitreiking van de Vlaamse Monumentenprijs. De wijzigingen hebben onder meer betrekking op het aantal laureaten en de geldprijzen. De Vlaamse regering zal nu een laureaat per provincie aanwijzen die een bedrag van 2500 euro (100.849 fr.) krijgt. Onder deze laureaten wordt de winnaar van de Vlaamse Monumentenprijs gekozen, die 12.500 euro (504.248 fr.) ontvangt. Dit wijzigingsbesluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

De Vlaamse regering keurt de verdeling van de trekkingsrechten uit het Sociaal Impulsfonds voor het jaar 2001 goed. In totaal gaat het om zo'n 185,2 miljoen euro (7,5 miljard fr.), te verdelen over de Vlaamse gemeenten en de Vlaamse Gemeenschapscommissie.


* * *

De Vlaamse regering keurt addendum 2 goed bij de SIF- overeenkomt 2000-2002 met de gemeente en het OCMW van Vilvoorde. Het addendum heeft onder meer betrekking op de versteviging van de wijkwerking, het opstarten van een stedelijke integratiedienst, de uitbouw van het lokaal werkgelegenheidsbeleid en de kinderopvangcapaciteiten.


* * *

De Vlaamse regering keurt het ontwerpprogamma Interreg III C West Zone voor de programmaperiode 2000-2006 van de Europese Structuurfondsen goed. Ze verzoekt elke functioneel bevoegde minister binnen zijn begroting de nodige financiële middelen te voorzien voor de realisatie van concrete projecten waarvoor co-financiering van de Vlaamse overheid wordt gevraagd.


* * *

De Vlaamse regering keurt de co-financiering van de technische ondersteuning van het Interreg IIIB Noordzeeprogramma periode 2001-2006 goed. Het gaat om een bedrag van 180.000 euro (7,2 miljoen fr.). Het Interreg IIIB Noordzeeprogramma beoogt transnationale samenwerking op het vlak van de ruimtelijke ontwikkeling in de Noordzeeregio. Naast Vlaanderen zijn Zweden, Denemarken, Duitsland, Nederland, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk bij het programma betrokken.

Op voorstel van Vlaams minister Jaak GABRIELS :

De Vlaamse regering kent principieel de cofinanciering goed van de technische bijstand in het kader van de uitvoering van de doelstelling 2-programma's Antwerpen, Oost- en West-Vlaanderen. Derhalve kent ze subsidies toe ten bedrage van 389.775 euro (15,7 miljoen fr.) aan het provinciebestuur van Oost-Vlaanderen, 1,2 miljoen euro (51,6 miljoen fr.) aan het provinciebestuur van Antwerpen en 563.188 euro (22,7 miljoen fr.) aan het provinciebestuur van West-Vlaanderen.


* * *

De Vlaamse regering kent een subsidie van 336.244 euro (13,5 miljoen fr.) toe aan Poperinge Ten Bunderen vzw als co-financiering van het project "Agrarisch Vormingscentrum voor de Westhoek - afwerking en inrichting". Dit project kadert in de werking van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).


* * *

De Vlaamse regering kent een subsidie van 163.206 euro (6,5 miljoen fr.) toe aan vzw Kempense Kamer voor Handel en Nijverheid als co-financiering van het EFRO-project "Export Kempen".


* * *

De Vlaamse regering keurt de vaststelling van de omslagsleutel tot aanwending van de middelen van het Grindfonds voor het begrotingsjaar 2002 goed.


* * *

De Vlaamse regering kent een facultatieve toelage van 267.725 euro (10,8 miljoen fr.) toe aan de sociale huisvestingsmaatschappij "Vooruitzien" in Beringen voor het bouwen van het voorbeeldproject "Ecologische en Duurzame Sociale Woningbouw" in Houthalen-Lillo.


* * *

De Vlaamse regering verklaart de subsidie-aanvraag voor de eerste fase van de infrastructuurwerken op het bedrijventerrein "Schaapbrugge-Lekkenstraat" tot realisatie van een multimodale terminal op het kanaal Roeselare-Leie ontvankelijk.


* * *

De Vlaamse regering beslist het project "Research Campus Hasselt" te erkennen als specifiek-regionaal economisch initiatief dat strategisch is voor Vlaanderen. Daarom keurt ze ook een verhoogde subsidie toe van 70% alsook 2,8 forfaitaire vergoeding voor algemene kosten. De subsidie bedraagt 503.223 euro (20,3 miljoen fr.) en zal gebruikt worden voor de aanleg van een openbare parkeerplaats en omgevingswerken op het regionaal gemengd bedrijventerrein.


* * *

In het kader van de subsidiering van haalbaarheidsstudies met betrekking tot bouw- en milieuprojecten in het buitenland kent de Vlaamse regering 500.000 euro (20,1 miljoen fr.) toe aan de NV Haecon (Drongen) voor de eerste fase van de haalbaarheidsstudie i.v.m. de spoorverbinding met havenaanleg tussen de Atlantische en de Stille Oceaan in Nicaragua, 386.714 euro (15,6 miljoen fr.) aan de NV Technum ((Mechelen) voor de eerste fase van de haalbaarheidsstudie i.v.m. het project "Torg" zijnde de infrastructuur voor een groothandelsmarkt voor de voedselbevoorrading van de Noord-Westelijke Zone van de Russische Federatie (regio Sint-Petersburg), en 267.137 euro (10,7 miljoen fr.) aan de NV Ecorem (Sint- Denijs-Westrem) voor de eerste fase van de haalbaarheidsstudie i.v.m. de ruiming en de behandeling van de baggerspecie in de haven van Klaipeda in Litouwen.


* * *

De Vlaamse regering keurt, onder voorbehoud van een technisch nazicht, het voorstel goed betreffende de naamsverandering, de bevoegdheidsuitbreiding en de aanpassing van de bevoegdheidsomschrijving van de sectorale commissie "metaalverwerking" van de SERV.


* * *

Op 10 juni 1997 keurde de Vlaamse regering een besluit goed over de subsidiëring van regionale preventiecellen. Artikel 5 voorzag in een projectperiode van 3 jaar met de mogelijkheid van verlenging. De Vlaamse regering keurt nu een wijzigingsbesluit goed dat verlengingen toestaat tot op het ogenblik dat het preventiebeleid deel zal uitmaken van het takenpakket van de op te richten "Huizen van de economie" zoals voorzien in de beleidsbrief van de minister van economie. Daarnaast worden nog enkele kleinere wijzigingen doorgevoerd (omzetting in euro en beperking van de ontvangsten van de KMO's die beroep willen doen op de cellen).


-----
einde

-----


---