Vlaamse overheid

Vlaams minister van Jeugd Bert Anciaux is zwaar ontgoocheld in de uitkomst van de Europese Top van Laken. Hij had ervoor gepleit om in de Verklaring van Laken ruim aandacht te besteden aan jongeren, maar daarvan kwam, ondanks formele toezeggingen, zo goed als niets in huis. Anciaux ziet niet in hoe "de Europese leiders" Europa vorm willen geven zonder de jongeren een stem te geven in het debat.

De rol van de jongeren in de Verklaring blijft beperkt tot een zinnetje in de aanhef dat als volgt luidt: "Hoe de burgers, in de eerste plaats de jongeren, nader tot het Europese project en de Europese instellingen te brengen?" Voor de regeringsleiders blijkbaar een retorische vraag, want aanzetten tot antwoorden blijven in de Verklaring achterwege.

Nochtans werden onder het voorzitterschap van minister Anciaux belangrijke aanzetten gegeven voor een echt Europees jongerenproject. Jongeren uit alle lidstaten bewezen dat ze een waardevolle inbreng kunnen hebben als er naar hen geluisterd wordt. Het ontwerp van Witboek Jeugdbeleid, dat tot stand kwam in samenspraak met jongeren en jeugdorganisaties uit alle lidstaten, werd enthousiast onthaald op een druk bijgewoond internationaal colloquium in Gent van 26 tot 28 november 2001. Op de Formele Raad van de ministers van Jeugd op 29 november 2001 stelde minister Anciaux bovendien vast dat de Raad het Witboek inzake Jeugd positief onthaalde. De Raad was in het bijzonder verheugd over de grootschalige inspraak van alle actoren op het vlak van jeugdbeleid dat aan de publicatie van het Witboek Jeugd was voorafgegaan. De verschillende ministers ondersteunden dan ook het voorstel om hieraan aandacht te besteden in de Verklaring van Laken. De regeringsleiders gaven hieraan echter geen gevolg.

Vlaams minister van Jeugd Anciaux hoopt dat de jongerenorganisaties de moed niet verliezen bij zoveel Europese desinteresse. Hij hoopt dat de jongerenthema's ter sprake zullen komen bij de Conventiebesprekingen. Bert Anciaux roept de jeugd- en jongerenorganisaties op om gebruik te maken van het "Forum van de civiele samenleving" -dat de Conventie zal bijstaan- om deze ideeën in het debat te brengen. Anciaux is bereid om de jeugd- en jongerenorganisaties daarbij zowel logistiek als inhoudelijk ondersteuning te verlenen.

info : Koen T'Sijen, woordvoerder van
minister Anciaux - tel. (02) 553 28 11
e-mail: persdienst.anciaux@vlaanderen.be