Vlaamse overheid

Jong geleerd is oud gedaan. Reeds vanaf zeer jonge leeftijd moet gestart worden met het opwekken van de interesse voor wetenschap, techniek en technologie. Er is dringend meer onderzoek nodig naar hoe het effect en de impact moet gemeten worden van acties die ondernomen worden om de brug te slaan tussen wetenschap en samenleving.

Dit zijn de belangrijkste boodschappen die geformuleerd werden tijdens een conferentie die vandaag sluit en die tot doel had aanbevelingen te formuleren naar beleidsmakers op regionaal, nationaal en Europees niveau over hoe de burgers dienen geïnformeerd en beter bewust gemaakt te worden wetenschap en technologische innovatie. Deze conferentie, die kaderde in het Belgische voorzitterschap van de Europese Unie, werd in Brussel georganiseerd door de Vlaamse Gemeenschap, in samenwerking met de Europese Commissie. Meer dan 200 professionelen op het vlak van wetenschapscommunicatie uit Europa en daarbuiten, bespraken werkwijzen, meetsystemen en het belang van regionale diversiteit bij het leggen van bruggen tussen wetenschap en gemeenschap.

Dirk Van Mechelen, de Vlaamse minister van Financiën en Begroting, Innovatie, media en ruimtelijke ordening, opende de Conferentie, samen met Philippe Busquin, Europees Commissaris bevoegd voor onderzoek en ontwikkeling. Een aantal politici nam deel aan een geanimeerd rondetafelgesprek, waaronder minister Dupuis van de Franstalige Gemeenschap en federaal regeringscommissaris Yllieff zowel als Zwitsers Staatssecretaris voor Onderzoek Charles Kleiber.

Minister Van Mechelen stelde dat niet alleen het publiek geïnformeerd moet worden over het belang van wetenschap en technologie voor de samenleving en het dagdagelijkse leven, maar dat ook KMO's het grote belang van innovatie meer moeten inschatten. "Innovatie," zei hij, "is een van de belangrijkste, zoniet de belangrijkste factor in het bepalen van hun competitiviteit. Daarom beschouw ik het stimuleren van innovatie en onderzoek in KMO's, en meer bepaald in de eerder traditionele ondernemingen, als een van de belangrijkste doelen van de Vlaamse regering inzake het technologisch innovatiebeleid. Vlaanderen zit daarmee op dezelfde golflengte als de Europese Unie, die een belangrijke toename voorziet in de budgetten voor KMO-participatie in het volgende Kaderprogramma voor Onderzoek en Technologische Ontwikkeling: van 10% in het huidige programma naar 15% in het volgende programma dat loopt van 2003 tot 2006."

Commissaris Busquin zei: "Wetenschap en de samenleving zitten momenteel in een relatiecrisis. Ze zullen wel moeten samenleven, maar op nieuwe, stabielere gronden, vanuit keuzes eerder dan vanuit plichten. Ik was verrast te vernemen dat bij de recente Eurobarometer bleek dat twee derde van de Europeanen vindt dat ze slecht geïnformeerd worden over wetenschap en technologie. De boodschap die ik daaruit haal is dat mensen willen leren, zij willen meer wetenschap op televisie en zij willen participeren in het uitzetten van onderzoeksagenda's. Dit toont aan dat we moeten investeren in kennis op alle niveaus, en heel specifiek in wetenschappelijke informatie. Een belangrijke uitdaging is voor ons allen weggelegd in het professionaliseren van de manier waarop we over wetenschap communiceren."

Wetenschap en technologische ontwikkeling maken het hart uit van onze levenskwaliteit en van de economische welvaart. Maar er ontstaat een kloof tussen het dalende aantal studenten dat kiest voor een carrière in wetenschap en technologie en de snel groeiende vraag vanuit de industrie naar geschoolde wetenschappers en ingenieurs. De recente Eurobarometer toont dat jongeren de neiging hebben om niet te kiezen voor een wetenschappelijke loopbaan omdat wetenschapsopleidingen als minder aantrekkelijk en te moeilijk overkomen, niet zozeer omdat ze geen interesse zouden hebben voor wetenschap.

In heel wat landen zijn initiatieven genomen om deze trends om te keren. Deze conferentie heeft getracht hier een bijdrage toe te leveren. Door een aantal praktische voorbeelden te tonen en aan te geven hoe de impact van dergelijke initiatieven gemeten kan worden. Het uitwisselen van ervaringen en het coördineren van regionale en nationale initiatieven op een Europees niveau zal er zeker voor zorgen dat hun impact beduidend versterkt.

Vlaanderen heeft een traditie in het voeren van een actieve politiek met het oog op het verhogen van de publieke belangstelling voor wetenschap en technologische innovatie. De Vlaamse regering heeft hiervoor een jaarlijks budget van meer dan 6 mio euro. Een van de initiatieven was de oprichting begin 2000 van het Vlaamse doecentrum Technopolis in Mechelen, dat de deelnemers aan de conferentie maandag met een bezoek vereerden. Meer informatie hierover is te vinden op de website www.innovation.flanders.be . Zondag hadden de deelnemers de gelegenheid een bezoek te brengen aan de tentoonstellingen 'Focus on genes' en 'Ishango' in het Koninklijk Instituut van België voor Natuurwetenschappen.

Vlaanderen steunt ten volle het actieplan van de Europese Commissie dat commissaris Busquin op 10 december 2001 voorstelde op de Onderzoeksraad, om wetenschap en de samenleving dichter bij elkaar te brengen. Het jongste Vlaams/Belgische voorstel om de samenwerking te versterken tussen de Europese publieke omroepen op het vlak van wetenschap, technologie en innovatie in de media, staat op één lijn met het Europese actieplan.

Voor meer informatie over het Actieplan voor Wetenschap en Samenleving van de Europese Commissie: Michel Claessens op DG Onderzoek van de Europese Commissie: +32 2 295 99 71.
Websites:
http://www.cordis.lu/rtd2002/sciencesociety/home.htm

Vlaamse Persinfo:

Kabinet Vlaams minister Dirk Van Mechelen Persdienst: Philippe Heyvaert, woordvoerder

Telefoon: 02/553.64.11
Fax: 02/553.64.55
e-mail: persdienst.vanmechelen@vlaanderen.be
---