Gemeente Achtkarspelen


21-12-2001

Gemeente Achtkarspelen mag 114 woningen extra bouwen van de Provincie

Gezamenlijk persbericht gemeente Achtkarspelen en Provincie Fryslân

In een bestuurlijk overleg tussen gedeputeerde Heldoorn en de wethouders Postma en Van der Wal van gemeente Achtkarspelen zijn de woningbouwplannen van de gemeente voor de periode tot 2010 besproken. Deze plannen zijn neergelegd in het concept-woonplan van Achtkarspelen.

Achtkarspelen heeft voor deze periode nog 665 woningen beschikbaar. In het woonplan komt het gemeentebestuur tot de conclusie dat deze 665 woningen niet volstaan om alle plannen te kunnen realiseren. Burgemeester en wethouders hebben er in het woonplan voor gekozen het maximale aantal woningen toe te wijzen aan de "overige" dorpen, binnen de voorwaarden van de provincie. Dit zijn alle dorpen met uitzondering van Buitenpost en Surhuisterveen. Dit leidt ertoe dat er in Surhuisterveen en Buitenpost een tekort ontstaat van 204 woningen.

Een commissie, bestaande uit Rijks- en provinciale vertegenwoordigers, heeft onlangs advies aan gedeputeerde staten uitgebracht over het woonplan van de gemeente. De gedeputeerde heeft aangekondigd het advies zo voor te leggen aan GS>

In het advies wordt aangegeven dat de gemeente 114 woningen extra zou kunnen krijgen uit de Knelpuntenpot van de provincie. Deze woningen zullen worden gebouwd op vrijkomende plekken in Buitenpost en Surhuisterveen, De provinciale Knelpuntenpot is ook alleen maar bestemd voor de zogenaamde regionale centra, waartoe deze beide dorpen behoren.

Het gemeentebestuur heeft in overleg met Heldoorn duidelijk gemaakt blij te zijn met de toekenning van dat aantal, maar dat de problematiek daarmee nog niet is opgelost. Het niet toekennen van de resterende 90 woningen betekent dat er in Buitenpost en Surhuisterveen niet het beoogde aantal woningen gebouwd kan worden. Het gemeentebestuur wenst het ontbrekende aantal niet te korten op de overige dorpen.

Met de gedeputeerde is afgesproken begin volgend jaar verder te overleggen, om te bekijken of er voor het resterende tekort een oplossing kan worden gevonden. Wellicht kan de provinciale Herijking 2002 voor de resterende 90 woningen een oplossing bieden. Het gemeentebestuur heeft er alle vertrouwen in dat dit overleg tot een goed einde kan worden gebracht.