Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Kabinetsstandpunt toezicht in het publieke domein naar Tweede Kamer

21 december 2001

De ministerraad heeft - op voorstel van minister De Vries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) - ingestemd met toezending aan de Tweede Kamer van het kabinets-
standpunt over het toezicht in het (semi-) publieke domein. Het standpunt geeft de principiële uitgangspunten weer van het kabinet over rollen en taken van de verschillende partijen met betrekking tot dat toezicht. Tevens wordt ingegaan op de taakontwikkeling van de politie, de doorberekening van politiekosten en de bestuurlijke boete.Ter voorbereiding hiervan heeft het kabinet door de VNG onderzoek laten uitvoeren naar het toezicht in het publieke domein en advies gevraagd van de Raad voor het Openbaar Bestuur.

Het toezicht in het publieke domein is en blijft naar de opvatting van het kabinet een verantwoordelijkheid van de overheid die primair moet worden uitgevoerd door de politie. Verder hebben gemeentelijke toezichthouders een belangrijke rol.
Door de ontwikkeling en uitvoering van lokaal integraal veiligheidsbeleid met uitdrukkelijke aandacht voor toezicht en handhaving door de gemeenten, maar ook door het intensiveren van het lokale, bestuurlijke instrumentarium en door de voorgenomen capaciteitsuitbreiding van politietoezicht en gemeentelijke toezichthouders, ziet het kabinet op termijn minder reden voor gemeenten om particuliere beveiligingsorganisaties voor toezichtstaken in het publieke domein in te huren. Vooralsnog moeten gemeenten de mogelijkheid kunnen behouden om particuliere beveiligingsorganisaties in te schakelen voor toezicht in het publieke domein.

Onderstreept wordt dat de politie altijd de operationele regie voor het toezicht in het publieke domein moet voeren en moet zorgen voor een eenduidige organisatie en uitvoering van het toezicht. Daarom moeten er goede afspraken met de politie worden gemaakt over de inzet van toezichthouders in het publieke domein.

Voor de beveiliging van objecten ligt er volgens het kabinet nadrukkelijk een eigen verantwoordelijkheid voor bedrijven en burgers, waarvoor ook particuliere beveiligingsorganisaties kunnen worden ingeschakeld. Onverkort blijft daarnaast gelden dat er voor de particuliere beveiligingsorganisaties een belangrijke rol is en blijft weggelegd voor beveiliging op bedrijventerreinen, in winkelcentra, van woningen, van scholen en tijdens evenementen. Wanneer particuliere beveiligingsorganisaties zich in het publieke domein begeven, is voor hen een belangrijke rol weggelegd op het gebied van signalering.
---