Gemeente Zaanstad

Gemeente Zaanstad maakt zich sterk voor duurzame energie

woensdag 19 december 2001

Natuurstroominstallatie onthuld door wethouder A. Klein Nibbelink van Milieu

Op vrijdag 21 december - 16.00 uur - wordt bij het Railpoint Office (nabij het station Zaandam) een Natuurstroominstallatie onthuld door de wethouder van Milieu, de heer A. Klein Nibbelink. De Natuurstroominstallatie is een mast met daarop twintig vierkante meter zonnepanelen. Energiebedrijf NUON heeft de installatie geïnstalleerd in het kader van een Natuurstroomovereenkomst met de gemeente Zaanstad. De zonnecentrale levert groene energie maar heeft ook een symbolische functie. Wethouder Klein Nibbelink hoopt dat ook de burgers van Zaanstad meer gebruik gaan maken van Natuurstroom.

Het terugdringen van het energiegebruik en het toepassen van duurzame energiebronnen zijn op dit moment aandachtspunten van het gemeentelijk Milieuprogramma. In 2002 zal de gemeente bovendien aandacht besteden aan: de herziening van het Energiebeleidsplan, duurzame ontwikkeling en revitalisering van bedrijventerreinen en het uitvoeren van gratis milieu- of energiescans bij het midden- en kleinbedrijf. Wethouder Klein Nibbelink hecht veel waarde aan het promoten en gebruik van duurzame energie: Door over te stappen op groene energie dragen de inwoners van de gemeente Zaanstad actief bij aan het behouden van een schoon milieu.

Duurzaam opgewekte elektriciteit wordt op dit moment onder een groot aantal namen verkocht: Groene Stroom, Ecostroom, Groene Energie en Natuurstroom zijn hiervan enkele voorbeelden. Het verschil tussen de verschillende merken zit vaak in de samenstelling. Het ene product bestaat bijvoorbeeld helemaal uit windenergie en een ander uit een combinatie van windenergie en zonne-energie. Maar wat verstaan we nu onder Natuurstroom en al die andere vormen van duurzame energie.

Natuurstroom is schone stroom opgewekt met de duurzame energiebronnen zon, wind en water. Natuurstroomklanten geven Nuon de opdracht om de hoeveelheid elektrciteit die zij gebruiken op te wekken met windmolens, zonnepanelen en waterkracht. De schone elektriciteit wordt aan het bestaande elektriciteitsnet toegevoegd. Hierdoor neemt het aandeel van elektriciteit dat is opgewekt uit fossiele brandstoffen af.

Sinds het opengaan van de groene-energiemarkt op 1 juli van dit jaar, hebben kleinverbruikers (zoals huishoudens) de mogelijkheid om hun eigen leverancier van groene energie te kiezen. Daarbij kan de gebruiker kiezen voor het huidige energiebedrijf, maar ook voor een andere groenleverancier. De gemeente Zaanstad heeft voor haar de gebouwen Railpoint Office, het Stadskantoor en het Gemeentehuis, gekozen voor Natuurstroom.

Op de internetsite www.duurzame-energie.nl of www.natuurstroom.nl vindt u meer informatie over de vormen en mogelijkheden van duurzame energie en over financiële regelingen. Voor algemene informatie over duurzame energie kunt u contact opnemen met de afdeling Publieksvoorlichting van VROM in Den Haag, telefoon (070) 33 95 050.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de heer Wim Nugteren, energiecoördinator Gemeente Zaanstad; (075) 681 63 62.