STICHTING JOSH

spetterend weekend voor jongeren met een handicap

Van zaterdagmorgen 22 december tot en met zondagmiddag 23 december 2001 organiseren de SHJO, organisatie van slechthorende jongeren en Jopla, platform van jongeren met een lichamelijke handicap een Megaweekend. Het weekend vindt plaats op het terrein en in de gebouwen van Werkenrode in Groesbeek, bij Nijmegen.

Jongeren tussen 12 en 30 jaar kunnen tijdens dit weekend samen sporten, muziek maken, film maken, internetten, kletsen, swingen etc. Er is informatie over werk, school, vervoer en aanpassingen. Popkoor SWITCH zal een optreden verzorgen en op zondagmiddag wordt er afgesloten met een groot percussiespektakel waaraan iedereen mee kan doen.

Tijdens het weekend worden een aantal nieuwe Jopla en SHJO producten gepresenteerd. Allereerst zullen de nieuwe websites van Jopla, www.jopla.nl en SHJO, www.shjo.nl gepresenteerd worden. Verder zullen ook de nieuwe brochure over ontmoeting en vriendschap en de videofilm: 'JOSH!wel ff anders' tijdens dit weekend gepresenteerd worden.

Dit jaar is gekozen voor het organiseren van verschillende workshops, zoals sport, cabaret, internet, muziek en percussie, en een video maken over weerbaarheid. Onder deskundige begeleiding kunnen deelnemers kennismaken en ervaring opdoen met bijvoorbeeld het gebruik van internet, het maken van muziek en het beoefenen van sport. Tijdens het weekend is er volop gelegenheid om kennis te maken met andere jongeren. Er is een 'infodesk' waar folders over allerhande onderwerpen te vinden zijn. Ook zitten daar de telefonische contactpersonen van SHJO en Jopla. Bij hen kunnen deelnemers terecht met kleine vragen, informatie en ideeën of tips. Verder is er de mogelijkheid om te spreken met een loopbaanbegeleider voor coaching en advies van Stavoor, Gak en Kliq. Het weekend wordt begeleid door vrijwilligers en beroepskrachten. Er wordt gezorgd voor de inzet van tolken Nederlandse Gebarentaal, en er zijn ADL (Algemeen Dagelijkse Levensverrichtingen) assistenten aanwezig voor de persoonlijke verzorging van de deelnemers.

De belangstelling overweldigend. Veel jongeren hebben zich opgegeven en de organisatie heeft een aantal jongeren op een wachtlijst geplaatst. Dit jaar is er voor gekozen de opzet van het Megaweekend kleinschalig te houden. Er zijn voor het weekend maximaal 52 slaapplaatsen beschikbaar. Het is de bedoeling ervaring op te doen met dit soort activiteiten. Bij gebleken succes volgen er mogelijk in de toekomst meer Megaweekends.