Knallende literaire afsluiting 2001

Op deze feestelijke avond worden twee boeken gepresenteerd en een toneelstuk gespeeld. Mowaffk Al-Sawad brengt het toneelstuk 'De koude Muren' en zowel uitgeverij Bornmeer als uitgeverij Passage presenteren respectievelijk de bundels: De man dy't rinne moat, vert. 'De man die lopen moet, de tweede Friestalige bundel van Tsead Bruinja en de bloemlezing 'Vanuit de lucht - De eerste generatie dichters van de 21e eeuw'.

Het wordt een avond met verder diverse optredens van dichters zoals o.a.: Tsead Bruinja, Pier Boorsma (onder voorbehoud) Bart FM Droog, Peter de Groot, Willem Groenewegen, Wouter Godijn, Tjitse Hofman, Petra Else Jekel, Volken B. de Vlas, Nyk de Vries, Cornelis van der Wal en Daniël Dee.

Plaats: Schrijversschool, Oliemulderstraat 51, Groningen Datum: zaterdag 22 december 2001
Aanvang: 20.30 uur
Toegang: gratis

Informatie:
de Schrijversschool
Oliemulderstraat 51
9724 JD Groningen
050-8507162
schrijversschool@hotmail.com http://www.geocities.com/schrijversschool/

De koude muren - een tweetalige theatermonoloog van en door Mowaffk Al-Sawad

'De koude muren' is een theatermonoloog van de Irakees-Nederlandse auteur en theaterwetenschapper Mowaffk Al-Sawad. De oorspronkelijk in het Arabisch geschreven monoloog, die eigenlijk een lang gedicht is, gaat over vereenzaming en teleurstellingen in het leven. Al-Sawad speelt zelf het enige personage in het stuk: een dichter die, door wanhoop gedreven, tegen een muur een koude muur , gaat praten. Door tegen de muur te spreken hoopt hij net zo gevoelloos te worden als die muur. De muur blijkt echter niet doof voor de innerlijke discussie van de dichter.

Doordat de monoloog in twee talen wordt opgevoerd de eveneens in Groningen woonachtige dichter Petra Else Jekel zal de Nederlandse vertaling voordragen is het stuk voor zowel Arabisch- als Nederlandstalig publiek toegankelijk. De vertaling is gemaakt door de Arabist Jan Tekelenburg en de dichter Tsead Bruinja.

Meer informatie over Mowaffk Al-Sawad op: http://www.poeziemarathon.nl/dichters/alsawad.html

De man dy't rinne moat

Tsead Bruinja (Rinsumageest, 1974) woont in Groningen waar hij Engels en Fries studeert. Hij wekte mee aan literaire evenementen als het 'Literaire Botanische Festival; Dichters in de Prinsentuin', 'Winterschrift', 'No(o)rdschrif.' en de Poëziemarathon. Hij publiceerde onder andere in de tijdschriften Hjir, Krakatau, Ravage, Bordelaise Literair, File a literary journal, De Blauwe Fedde en De Rottend Staal Nieuwsbrief. Tevens is hij redactielid van het Friese literaire tijdschrift Hjir. In 2000 debuteerde Tsead Bruinja met de bundel De wizers yn it read/ De wijzers in het rood (Uitgeverij Bornmeer, Leeuwarden, 2000). In de bloemlezing 'Jij bent zacht als zomerregen - de mooiste Friese liefdesgedichten' (Bert Bakker, 2001) werd onlangs een gedicht met vertaling worden opgenomen. Tsead Bruinja was op deze aardbol onder meer te beluisteren in The Blue Room (Newcastle(Engeland), De Brauhauskeller (Bremen), Poetry International (Rotterdam), De Wintertuin/Stichting SLA/aN (Arnhem/Nijmegen), `t Syndicaat (Den Haag), Dichters op Straat (Leeuwarden) en het Poëziecircus (Utrecht). 11a70ff.jpg

Meer informatie over Tsead Bruinja op: http://www.tseadbruinja.nl

Vanuit de lucht - De eerste generatie dichters van de 21e eeuw

Er waait een jonge wind door de poëzie. Met name op podia, maar ook in verschillende tijdschriften en lokale bloemlezingen blijkt dat poëzie leeft onder de jonge generatie. In deze bloemlezing verzamelt Daniël Dee de spraakmakendste dichters geboren na 1970, zowel uit Nederland als uit Vlaanderen. De eerste generatie dichters van de 21e eeuw timmert al driftig aan de weg; in deze bundel staan ze voor het eerst tezamen. Een waardig vervolg op het veelbesproken 'Sprong naar de sterren'. Met gedichten van Joost Baars, Maria Barnas, Tsead Bruinja, Joris Buitendijk, Yorgos Dalman, Daniël Dee, albrecht b doemlicht, Diann van Faassen, Andy Fierens, Sieger M. Geertsma, Peter de Groot, Klaske Havik, Tjitse Hofman, Willem Groenewegen, Tjitske Jansen, Petra Else Jekel, Jannah Loontjens, Frederik Lucien De Laere, Thomas Möhlmann, Ayatollah Musa, Tjitske Mussche, Ramsey Nasr, Hagar Peeters, Kasper Peters, Alfred Schaffer, Benne van der Velde, Steven Verhelst en Jan Wijffels.

Meer informatie over Vanuit de lucht: http://www.vanuitdelucht.cjb.net

11a713b.jpg