Ingezonden persbericht


Expositie Jan van den Thillart in Museum Slager

22 december 2001 t/m 29 april 2002

Het Noordbrabants Museum en Museum Slager in 's-Hertogenbosch hebben in het afgelopen jaar een samenwerkingsovereenkomst gesloten die mede tot doel heeft om het aantal publieksgerichte activiteiten van Museum Slager te verhogen. De eerste tentoonstelling die de samenwerking tussen beide musea bekrachtigt, is gewijd aan de 97-jarige kunstenaar Jan van den Thillart, een leerling van Piet Slager aan de Koninklijke School voor Kunst, Techniek en Ambacht in 's-Hertogenbosch.

De Brabantse kunstenaar Jan van den Thillart werd in 1904 in 's-Hertogenbosch geboren. Op zijn 21ste nam hij het besluit op zijn baan met goede vooruitzichten bij F. Van Lanschot Bankiers op te zeggen om zich geheel aan kunst te wijden. In 1929 schreef hij zich in voor de dagopleiding van de Koninklijke School waar hij les kreeg van Piet Slager en André Verhorst. Vervolgens studeerde hij aan de Academie en het Hoger Instituut te Antwerpen. Rond 1940 keerde Van den Thillart terug naar zijn geboortestad. Hij woonde en werkte in Den Dungen, Hurwenen, 's-Hertogenbosch en Rosmalen. Naast zijn vrije werk heeft hij legio opdrachten uitgevoerd.

De tentoonstelling in een van de zalen van Museum Slager bestaat uit drie onderdelen: fantasiewezens, bezielde bomen en portretten. In het kader van het Jeroen Bosch Jaar 2001 wordt de fascinatie van Van den Thillart voor Bosch getoond. Door uitvoerig studie te maken van Bosch ontwikkelde hij eigen gedrochten, fantomen en monsters, die als in een 'carnaval der dieren' voorbij trekken. Jan van den Thillart was tevens een bijzonder begenadigd tekenaar. Bezielde boomstudies vormen het meest karakteristieke onderdeel van zijn oeuvre. Veelvuldig legde hij met zwart krijt op Ingres papier de grillige contouren en merkwaardige vormen van eiken, beuken en knotwilgen suggestief vast. Hij besteedde daarbij veel zorg aan een subtiele werking van licht en donker. Mede gevoed door zijn belangstelling voor Bosch ontwikkelden deze karakteristieke boomvormen zich nu en dan tot fantoomachtige gedaanten. Kunstcriticus Henk Egberts definieert Jan van den Thillarts stijl als 'een geaccentueerd realisme dat je door de bast heen laat kijken'.

Een derde onderdeel van de expositie bestaat uit portretten van de schilder en diens vrouw, enkele markante boerenkoppen en innemende kinderportretten. De expositie wordt gecomplementeerd met enkele schetsboeken, tekenschriften, foto's en andere documentatie, die samen licht werpen op het veelzijdige oeuvre van deze Bossche kunstenaar uit de school van Piet Slager.

De expositie Jan van den Thillart is te bezoeken in Museum Slager, Choorstraat 16 te 's-Hertogenbosch. Het museum is geopend van dinsdag t/m zondag van 14.00 tot 17.00 uur en gesloten op maandagen, op 25 en 26 december, 1 januari en tijdens Carnaval. Toegangsprijs: f 6,50 / ¤ 3,00

Aan de redacties:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Rick Vercauteren, Hoofd Communicatie, tel. 073- 68 77 807 of per e-mail rvercauteren@noordbrabantsmuseum.nl of met Maureen Trappeniers, projectleider, tel. 073 6877 810.