Ingezonden persbericht

Leiden, december 2001

Mechanisch geweld wint snel terrein
Internationale robotspelen op Nederlandse bodem

Tijdens het Radio Control Indoor Spektakel, op 22 en 23 december aanstaande in de IJsselhallen te Zwolle, zal door stichting Dutch Robot Games de eerste internationale robotspelen op Nederlandse bodem worden georganiseerd. Meer dan 25 teams uit Nederland, Engeland, België en Duitsland zullen het onderling met hun zwaargewicht robots in een speciaal daarvoor ontworpen arena uitvechten. Uit Engeland komen een aantal robots die bekend zijn van Robot Wars op de BBC, zoals Stinger, Bigger Brother en Tornado.

Gladiatorengevecht tussen een grasmaaier en een dodelijke zwaan

Robotspelen winnen wereldwijd in snel tempo aan populariteit. Het meest bekende onderdeel van deze sport is natuurlijk Robot Wars, georganiseerd door Mentorn Engeland. Daarbij gaat het om een gladiatorengevecht tussen een aantal op afstand bestuurbare machines, die elkaar met een grote verscheidenheid aan wapens te lijf gaan. De machines wegen elk zo'n slordige 100 kg en zijn voorzien van hamers, zagen of draaiende schijven. Met hun stevige bepantsering hebben ze over het algemeen een dreigend uiterlijk. Alhoewel, de robotbouwers, ook wel roboteers genaamd, hebben een stevig gevoel voor humor. Wat dacht je bijvoorbeeld van de Nederlandse robot El-Mower, een grote Elmo uit Sesamstraat op een soort grasmaaier. Of Lethal Swan, een grote 'dodelijke' witte zwaan met een hamer als nek. Kinderspeelgoed? Niet bepaald. De grasmaaier in kwestie kan iemands benen breken en de zwaan neemt niet genoegen met een stukje brood. Niet iets waarmee je op de openbare weg kunt spelen. Vandaar dat deze sport in speciaal daartoe ontworpen arena's plaatsvindt.

Een stofzuiger op een tank

Robot Wars is oorspronkelijk een Amerikaanse vinding en werd voor het eerst georganiseerd in San Francisco op 20 augustus 1994 in het Fort Mason Center. Het werd twee jaar eerder bedacht door kunstenaar Marc Thorpe, die onder meer bekendheid verwierf met special effects voor Star Wars. Hij kreeg het idee voor Robot Wars toen hij een stofzuiger op afstand bestuurbaar probeerde te maken. 'Ik monteerde de stofzuiger op een op afstand bestuurbare tank om te zien of dit wel mogelijk zou zijn. Het apparaat werkte niet geweldig, maar het bracht me op een idee: waarom geen voertuig maken met elektrisch gereedschap erop gemonteerd?' En zo was Robot Wars geboren.

Ze doen alles om een stukje van je robot te bemachtigen

Dat Robot Wars in een paar jaar tijd enorm populair is geworden, blijkt wel uit de kijkcijfers. De 'heavyweight' competitie realiseerde afgelopen jaar op de BBC kijkcijfers van 3.5 miljoen in Groot-Brittannië alleen en een veelvoud daarvan wereldwijd. Een Nederlandse roboteer die deze zomer ter plaatse was: "Het is daar echt een rage. Ze doen alles om een stukje van je robot te bemachtigen, zelfs als het een onherkenbaar stukje verbogen metaal is." Deze zomer hebben, in de bekende Robot Wars arena in Groot-Brittannië, de eerste Nederlandse Robot Wars (een Mentorn/BBC productie) opnamen plaatsgevonden. Vanaf 24 december 2001 zullen deze opnamen in wekelijkse afleveringen worden uitgezonden door BNN. Naar verwacht zal deze sport ook in Nederland een stormachtige groei doormaken.

Dutch Robot Games

Na de opnamen van de eerste Nederlandse Robot Wars hebben een aantal roboteers de koppen bij elkaar gestoken en een stichting in het leven geroepen met de naam Dutch Robot Games. De stichting bevordert het bouwen van robots ten behoeve van robotspelen (in de breedste zin van het woord) en organiseert daarom het hele jaar door robotevenementen in Nederland en België. Natuurlijk maken zwaargewicht robotgevechten daar deel van uit. Maar ook aan de in Nederland nog minder bekende en internationaal hoog aangeschreven sporten als Sumo Bots, waarbij kleine machines van niet meer dan 8 of 9 kg elkaar vol automatisch uit de ring proberen te duwen, en een vorm van Technogames (eveneens een Mentorn/BBC productie), waarin robots het tegen elkaar opnemen in touwklimmen, zwemmen, sprinten en het zo snel mogelijk oplossen van een doolhof, zal veel aandacht worden besteed. Daarnaast gaat de stichting wat betreft robotspelen het bouwen van robots in de klasse superlichtgewicht (0,9 tot 9 kg) en lichtgewicht (9 - 18 kg) actief bevorderen.