Euronext Brussels

Persberichten - 21/12/2001

Solvay - Akkoord over overname Ausimont: een belangrijke zet in Solvays strategie om hoogwaardige specialiteiten te stimuleren

Solvay - Akkoord over overname Ausimont: een belangrijke zet in Solvays strategie om hoogwaardige specialiteiten te stimuleren

Solvay op het punt omvangrijkste overname in geschiedenis van de Groep te realiseren

Solvay heeft vandaag een akkoord gesloten met Montedison en Longside International om Ausimont, de gefluoreerde specialiteiten producent, over te nemen. Deze overname zou de grootste zet zijn die Solvay ooit heeft gedaan; het zou de productenportefeuille van de Groep in aanzienlijke mate uitbreiden, aangezien de omvang van zijn activiteiten in de sterk groeiende sector van de gefluoreerde specialiteiten met hoge toegevoegde waarde hierdoor wordt verdubbeld.

Zodra de transactie afgerond is, zullen de gefluoreerde specialiteiten van Solvay een proforma jaaromzet van om en bij 900 miljoen EUR opleveren, met een personeelsbestand van 2700 werknemers. Solvay zou wereldwijd nummer twee in fluor producten worden.

De voorgestelde transactie dient de goedkeuring van de bevoegde autoriteiten te verkrijgen. Voor zover deze voorwaarde vervuld wordt, zou Solvay 100% van het kapitaal van Ausimont en 100% van Agora, Ausimonts holdingmaatschappij verwerven voor een bedrag van 1,3 miljard EUR.

Deze prijs weerspiegelt zowel de uitzonderlijke rentabiliteit van Ausimont als haar sterke groei. Met deze acquisitie worden bovendien belangrijke synergiën gerealiseerd door de complementaire activiteiten van Ausimont met die van Solvay in gefluoreerde specialiteiten.

Verwacht wordt dat deze operatie in de loop van het eerste semester van 2002 afgerond zal zijn.

De consultatie en informatie procedure ter attentie van de werknemersvertegenwoordigers wordt gevolgd.

Aloïs Michielsen, voorzitter van het Uitvoerend Comité van Solvay verklaarde hieromtrent : De geplande overname van Ausimont is voor Solvay een unieke gelegenheid om een grote stap voorwaarts te doen in haar strategie om leiderschapsposities te veroveren op het gebied van hoogwaardige specialiteiten. Solvay beschikt over de nodige expertise en middelen om deze gelegenheid aan te grijpen, die het aanschijn van de Groep zou veranderen, zijn concurrentievermogen versterken, de innovatie stimuleren, de winstmarges verhogen en de toekomstige groei verzekeren. Dankzij deze operatie zou Solvay een van s werelds topspelers worden op het gebied van fluorproducten en fluorpolymeren. Ausimont zou tevens opmerkelijke R&D-mogelijkheden inbrengen die de portefeuille van de Groep nog meer zou verrijken- met producten afkomstig van belangrijke onderzoekspogingen.

Vincenzo Morici, directeur van Solvays SBU Specialty Polymers and Performance Compounds, stelde hierbij : De fluorpolymeren en de knowhow van Ausimont zouden ideale producten zijn ter aanvulling van de hoogwaardige polymeren van onze Groep, waarvan het aanbod reeds sterk was uitgebreid na onze transactie met BP. Solvay zou aldus toegang krijgen tot uiterst waardevolle expertise inzake monomeren de bouwelementen van de gefluoreerde kunststoffen en haar hele productieketen van hoogwaardige producten opwaarderen. Ausimont zou tevens een geheel nieuw gamma van snel groeiende producten in Solvays portefeuille aanbrengen : de fluorelastomeren en fluorvloeistoffen.

Eberhard Piepho, directeur van de activiteit Fluorproducten van Solvay onderstreepte dat Solvay via deze operatie haar portefeuille van fluorderivaten in aanzienlijke mate zou uitbreiden en zou belangrijke complementariteiten brengen op gebied van zowel R&D als van haar verkoop - en marketing activiteiten. Dankzij de overname van Ausimonts activiteiten zou Solvay over een unieke productieketen van hoogwaardige fluorproducten beschikken gaande van vloeispaatmijnen in Namibië tot de marketing van gesofisticeerde fluorproducten.

Deze overname zou gefinancieerd worden door een financiële mechanisme met een derde. Dit mechanisme zou Solvay de mogelijkheid bieden om op voorhand de opbrengst te innen die door BP zou worden behaald als gevolg van de eventuele uitoefening van diens verkoopoptie op Solvays deelneming in de joint venture BP Solvay Polyethylene. Door een eerder gesloten akkoord met BP in het kader van de HDPE joint ventures, kan Solvay de verkoopoptie van haar participaties in de amerikaanse en europese joint ventures uitoefenen aan een vastgelegde prijs en datum.

Deze financiële operatie zou in werking treden op het moment van de sluitingsdatum van de acquisitie van Ausimont.

Op deze manier, zou Solvay deze overname financieren zonder evenwel haar financiën overmatig te belasten d.w.z. zij zal zich houden aan haar doelstelling om een net debt to equity ratio (verhouding tussen de netto schuldenlast en de eigen middelen) van 35 % niet langdurig te overschrijden. In 2000 bedroeg die ratio 29%.

SOLVAY is een internationale farmaceutische en chemische groep met zetel in Brussel en actief in 50 landen met ongeveer 32.000 medewerkers. In 2000 bedroeg zijn geconsolideerde omzet 8,9 miljard EUR, gespreid over vier sectoren : Chemie, Kunststoffen, Kunststofverwerking en Farmaceutische Producten. De Groep is reeds actief op het gebied van gefluoreerde specialiteiten. Solvay staat in de Euronext 100-index bij de Europese topbedrijven gerangschikt. Nadere informatie op www.solvay.com.

AUSIMONT is een producent van gefluoreerde specialiteiten met zetel in Bollate (Milaan). Deze vennootschap beschikt over zeven productie- en R&D-locaties in Europa en de Verenigde Staten. Het bedrijf telt ongeveer 2000 werknemers, waaronder 250 hooggekwalificeerde onderzoekers, en realiseert een jaaromzet van om en bij de 600 miljoen EUR.

AGORA is een subholding van de groep Montedison, die100% van het kapitaal van Ausimont in handen heeft.

MONTEDISON is een internationale groep die met bijna 33.000 werknemers actief is in diverse industrie- en dienstverleningssectoren. De Groep factureerde in 2000 een omzet van 14,3 miljard EUR.

Bron: Solvay
Provider: Euronext Brussels