Vlaamse overheid

Vandaag heeft Vlaams minister Paul Van Grembergen, bevoegd voor Stedenbeleid, voor de eerste maal de prijs 'Thuis in de Stad' ter waarde van 5.000.000 BEF (125.000 EURO) uitgereikt. Met deze prijs wil Van Grembergen een innovatief stedelijk initiatief bekronen dat als voorbeeld kan gelden voor een vernieuwende en duurzame stedelijke aanpak.

De steden Antwerpen, Gent, Aalst, Brugge, Hasselt, Genk, Kortrijk, Leuven, Mechelen, Oostende, Roeselare, Sint-Niklaas en Turnhout werden uitgenodigd om stadsvernieuwingsprojecten in te dienen. Na een selectie door een onafhankelijke jury, werd de Stad Leuven bekroond met het project 'Herwaardering Penitentienenstraat en omgeving', dat deels gefinancierd wordt met SIF-gelden. In deze buurt werden de vroegere fabrieksterreinen gesaneerd, zullen er ongeveer 70 nieuwe woningen geïmplementeerd worden, werden er 4 openbare groenzones aangelegd en zullen er bijkomende verbindingen voor fietsers en voetgangers gecreëerd worden. Dit project startte in 1999 en zal in 2003 voltooid worden.

Minister Van Grembergen overhandigde de prijs aan burgemeester Louis Tobback, die een deelname van de stad Leuven voor het jaar 2003 verzekerde. De Stad Antwerpen, die in totaal 5 projecten indiende, strandde met het project 'Herwaardering Stationsomgeving Antwerpen Noord' op een eervolle 2de plaats.

Info: luc.bral@vlaanderen.be (02/553.23.11)