Korps: Groningen, plaats: Diverse 22-12-2001
Politiebericht Groningen
zaterdagochtend 21 december 2001

Dagelijkse berichtgeving

Provinciale alcoholacties
Vrijdagmiddag en avond werden op diverse plaatsen in de provincie Groningen alcoholcontroles gehouden. In totaal werden ruim 1500 bestuurders gecontroleerd op het rijden onder invloed van alcohol. In de stad Groningen begon de controle met twintig politieagenten vrijdagmiddag omstreeks het middaguur. Op zes verschillende buurten in de stad werden alle bestuurders van de weg gehaald en gevorderd te blazen. Dit leidde uiteindelijk tot een proces verbaal voor het rijden in een auto met bijna 1.5 promille alcohol. Bovendien werd twee bestuurders aangehouden die geen rijbewijs bezaten of waarvan het rijbewijs onlangs was ingenomen. Ook moest een automobilist zijn rijbewijs inleveren wegens openstaande geldboetes. *In Scheemda werd een controle gehouden in samenwerking met de vrijwillige politie en de verkeersorganisatie 3VO. Ook hier werden tijdens de controle twee bestuurders, een automobilist en een bromfietser, bekeurd. De 46-jarige bromfiets bestuurder weigerde elke medewerking en kreeg een proces verbaal voor het niet meewerken. Een derde automobilist reed tijdens de controle op de Grindweg in Winschoten in op een agent die een stopteken gaf. De automobilist zag kans te vluchten door met hoge snelheid weg te rijden. Zijn auto werd later in de Hoflaan in Scheemda aangetroffen en is door de politie in beslag genomen. *Ook werd op de Hoofdweg in Westerlee een 38-jarige man uit die plaats aangehouden. Hij bleek 1.3 promille alcohol in zijn bloed te hebben. *In Bedum vloog een 32-jarige inwoner van Middelstum met zijn auto op het Boterdiep uit de bocht en botste tegen een schrikhek. De man had teveel gedronken. Hij bleek 1.4 in zijn bloed te hebben en zijn rijbewijs is ingenomen. *In Appingedam, Delfzijl en Oldehove kregen nog eens drie bestuurders een proces verbaal voor het rijden onder invloed.

Midwolda: botsing na rijden zonder rijbewijs
In de afgelopen nacht heeft de politie op de Hoethslaan een 17-jarige jongen uit Midwolda aangehouden. De jongen bleek met de auto van een vriend op de Hoethslaan een lantaarnpaal en verkeersbord omver gereden te hebben. De jongen had de auto geleend maar was bij een bocht rechtdoor gereden. Toen agenten bij de auto kwamen zaten de beide jongens in de berm. In eerste instantie wisten ze niet wie in de auto gereden had, maar uiteindelijk kwam het hoge woord eruit. De 17-jarige jongen kreeg een proces verbaal voor het rijden onder invloed en het veroorzaken van een ongeval.

Niekerk: aantreffen hennepkwekerij
De politie trof vrijdagmiddag in een loods aan de Bloemersmastraat een forse hennepkwekerij aan. Na een tip stelde de politie een onderzoek in met de eigenaar van de loods. Samen troffen zij in vijf verschillende ruimten een zeer professionele in werking zijnde kwekerij aan met ruim 13.000 planten. Deze werden met alle apparatuur, zoals lampen, trafos filters en afzuigers in beslag genomen en vernietigd. De eigenaar werd gehoord. Hij verklaarde de loods te hebben verhuurd.

Marum: ongeval A7
Vrijdagavond botste een inwoner van Groningen op de Rijksweg A7west met zijn auto achterop de aanhangwagen van een automobilist uit Almere. De Groninger zag de auto met aanhangwagen te laat waardoor ze met elkaar in aanraking kwamen. De aanhangwagen, met daarop een boot, en de auto van de man uit Almere botsten tegen de vangrail en sloegen over de kop. Een rijbaan van de A7 moest gedurende ruim anderhalf uur worden afgesloten om de autos van de weg te kunnen halen. Niemand liep verwondingen op.

Grijpskerk: auto in sloot, bestuurster naar ziekenhuis Vrijdagavond raakte een 23-jarige vrouw uit Zoutkamp op de Waardweg in Grijpskerk met haar auto van de weg. De vrouw belandde, nadat ze vermoedelijk in een hagelbui was geslipt, met de auto op de kop in de sloot. Haar passagiere wist uit de auto te kruipen, maar de bestuurster zat klem. Zij moest door de brandweer van Grijpskerk uit haar benarde positie worden bevrijd. Gealarmeerde duikers van de Groninger brandweer hoefden niet meer te assisteren. De vrouw werd met beenletsel en onderkoelingsverschijnselen naar het ziekenhuis in Groningen gebracht. De passagier kon door vrienden worden opgevangen. De auto is total loss afgevoerd.

Nieuweschans: inbraak
In de nacht van donderdag op vrijdag werd ingebroken in het voormalige gemeentehuis aan de Hoofdstraat. De daders kwamen binnen door een ruit te vernielen. Uit het pand werden schilderijen en ander gereedschap weggenomen. De grote van de schade is nog onbekend.

Sappemeer: borstletsel na open autodeur
Een 45-jarige inwoner van Sappemeer raakte vrijdagavond aan zijn borst gewond toen hij met zijn fiets tegen een geopende autodeur botste. De man reed over de Noorderstraat toen een 55-jarige automobilist uit Hoogezand de deur van zijn auto plotseling opende. Het slachtoffer kon de deur niet meer ontwijken en botste met zijn borst tegen de deur aan, waarna hij kwam te vallen. De man moest voor onderzoek naar een ziekenhuis worden gebracht.

Veendam: inbraak fotowinkel
Afgelopen nacht werd een snelkraak gepleegd bij een fotowinkel aan de Beneden Oosterdiep. Door het inslaan van een raam wisten de daders de winkel binnen te komen. In de zaak werd een grote vitrine opengebroken. Uit de vitrinekast werden laptops en cameras weggenomen. Een getuige zag met grote snelheid een auto wegrijden. De schade bedraagt enkele tienduizenden guldens.

Haren: aanrijding met voetgangers
Op de Jachtlaan werden vrijdagmiddag twee voetgangers aangereden door een 67-jarige automobilist. De automobilist moest bij de kruising met de Lokveenweg afremmen voor een voor hem rijdende en afslaande auto. Toen de weg weer vrij was gaf de bestuurder gas. Hij zag echter niet dat de beide 53 en 51 jarige voetgangers de weg overstaken en raakte hen. De beide Harener voetgangers moesten voor onderzoek naar een ziekenhuis.

Groningen: vier gewonden bij botsing met vier autos Op de Bornholmstraat veroorzaakte een 41-jarige automobilist uit Appingedam vrijdagmiddag een aanrijding, waarbij uiteindelijk vier autos zwaar beschadigd raakten. De man had niet in de gaten dat voor hem een drietal autos tot stilstand waren gekomen. Hij botste op de achterste auto van een inwoner van Nieuwe Pekela, met als gevolg dat deze weer op de voor hem staande autos botste. Door het ongeval moest vier inzittenden van de drie aangereden autos voor onderzoek naar het ziekenhuis. De veroorzaker liep geen letsel op. Wel werden alle autos zwaar beschadigd weggesleept. Meer dan een uur werd de Bornholmstraat voor het verkeer afgesloten.

Groningen: agressieve lastpost
In een restaurant aan de Nieuwe Ebbingestraat heeft de politie vrijdagmiddag een 30-jarige vrouw aangehouden. De vrouw was het bedrijf binnen gelopen en simuleerde een onwelwording. Hierbij liep hevig te schreeuwen en gillen. Toen agenten de zaak binnen kwamen weigerde de vrouw het gebouw te verlaten. Van een onwelwording oid was geen sprake. Met enige dwang moest de vrouw worden opgepakt. Zij bleek onder invloed van alcohol en drugs en is daarop ter ontnuchtering ingesloten.

Groningen: doorrijden na aanrijding
Een 46-jarige vrouw uit Groningen werd vrijdagavond met haar fiets op de Oliemuldersweg aangereden door een automobilist. De vrouw liep daarbij diverse blauwe plekken en een kapotte fiets op. De bestuurder van de auto reed na de aanrijding met gedoofde lichten op. Op grond van het kenteken werd eerst een onderzoek ingesteld bij de woning van de man. Hij bleek niet thuis. Korte tijd later zagen agenten de man rijden op de Kombuis rijden. Hier werd hij klem gereden en aangehouden. De man bleek onder invloed te zijn. Bij een blaastest werd bijna 2 promille alcohol geconstateerd. De man is ingesloten. Zijn rijbewijs is ingenomen.

Groningen: auto inbrekers gepakt
In een portiek in de Soerabajastraat heeft de politie vrijdagavond drie mannen aangehouden, dier verdacht worden van auto-inbraken. Agenten zagen op het Floresplein een man tussen de geparkeerde autos schuifelen. Hij bleek belangstelling te hebben voor goederen die in de auto lagen. De man was in het bezit van een tas. Nadat agenten de man enige tijd hadden gevolgd door de wijk, sprak hij op de Floresstraat twee andere mannen aan. Hij liet de inhoud van zijn tas aan de twee zien. Toen de drie het portiek binnen gingen, grepen de agenten in. In de tas van de verdachte, een 37-jarige stadjer, bleken twee autoradios te zitten en enig gereedschap. Naast de drie lag op de grond van vuurwapen. Hierop werden alle drie mannen, de 37-jarige stadjer, een 33-jarige stadjer en een 38-jarige man zonder vaste woonplaats, aangehouden en ingesloten.

Groningen: mishandeling
Op het Schuitendiep heeft de politie vannacht een 30-jarige stadjer opgepakt. De man had ruzie gehad in een café aan het Schuitendiep, vermoedelijk over de betaling. Toen agenten de man buiten het bedrijf aanspraken kwamen twee andere gasten de kroeg uit. De verdachte wilde hen direct te lijf. De agenten trachtten dit te voorkomen, maar werden zelf de dupe van de gewelddadige man. De man sloeg wild om zich heen, maar kon met behulp van omstanders onder controle worden gebracht. De verdachte is voor het onderzoek ingesloten.
.

Groningen: gewelddadige klant aangehouden
De politie kreeg afgelopen nacht een melding dat een 34-jarige prostituee op de Bornholmstraat zou worden verkracht en mishandeld. De verdachte was na de mishandeling gevlucht in een auto, achterna gezeten door de vrouw en een passant. Op de Bornholmstraat kon de verdachte, een 58-jarige man uit Hooghalen worden aangehouden. De vrouw wees de man als verdachte aan en toonde de striemen in haar nek, die door de verdachte veroorzaakt waren. De verdachte werd meegenomen naar het bureau. Hij bleek bovendien onder invloed van alcohol een auto te besturen, maar weigerde elke medewerking voor een blaastest. De man is ingesloten.

Inlichtingen afdeling Communicatie tel. 0900-8844 (30ct/m)