Opkopzorg


21-12-2001

Concept gegevensset indicatiestelling: reactie gevraagd op OpKopZorg

De werkgroep die in opdracht van VWS werkt aan een nieuw functiegericht en integraal protocol, heeft op 19 december in Noordwijkerhout een eerste concept gepresenteerd van een nieuwe gegevensset. De werkgroep vraagt betrokkenen commentaar te geven op het protocol dat sinds vrijdag 21 december 2001 op www.opkopzorg staat.
Het concept, met de titel Basisstramien gegevensset indicatiestelling AWBZ en advisering Wvg, laat zien welke gegevens er verzameld moeten worden om tot een integraal en functiegericht indicatiebesluit te komen. In veel gevallen zal er selectief worden gewerkt en zullen niet alle vragen aan de orde komen. Alleen als de vraag van de klant daar aanleiding toe geeft, wordt het hele formulier afgewerkt.

Uw reactie
Ook na de presentatie tijdens het symposium Tijd voor de Toekomst is dit stramien nog steeds een concept. VWS heeft zich over het stramien nog geen oordeel gevormd. Dat zal pas gebeuren nadat er over het stramien met het veld stevig gediscussieerd is. Die discussie is gestart in Noordwijkerhout en die discussie kan nu voortgezet worden op de site www.opkopzorg.nl.

Voor 15 januari
Tot 15 januari rekent de werkgroep op uw reacties. Daarna gaat deze weer aan de slag om medio februari met een verbeterd concept naar buiten te komen. Daarna zal het stramien uiteraard in de praktijk getoetst moeten worden.

Nog niet definitief
De gegevenset is nog geen definitief formulier. Het stramien geeft aan welke gegevens verzameld worden om tot een functiegerichte indicatie te komen. Bovendien verdient het stramien nog verdieping als het om bepaalde type zorgvragen gaat. Bij bijvoorbeeld psychische of psychiatrische problematiek zal het nuttig en noodzakelijk zijn om extra informatie te verzamelen. Graag hoort de werkgroep suggesties op dit punt.

Hetzelfde geldt in feite bij hulpvragen bij specifieke handicaps. De werkgroep heeft toegezegd hier zorg voor te dragen. Ook hierbij kunnen uw ideeën een rol spelen.

Een ander punt is de routing van het formulier: wie vult het formulier eigenlijk in?
Vraaggericht De meest belangrijke vraag is natuurlijk of dit stramien voldoende vraaggericht is. Het is immers perse niet de bedoeling dat de indicaties in aanbodtermen worden geformuleerd. De werkgroep is heel benieuwd of deze manier van communiceren werkt. Deze realiseert zich heel goed dat het stramien niet af is, maar dat biedt dan ook de ruimte voor uw kritische en hopelijk opbouwende reacties.

Lees de concept-gegevensset en reageer.