PERSBERICHT - 22 DECEMBER 2001

Na drie kwart eeuw: 250ste Nederlandse helikopter in zicht

Advanced Traveller: flinke dip op Schiphol

In een artikel naar aanleiding van de aanslagen van 11 september zet de redactie van Advanced Traveller magazine de gevolgen voor het vervoer op Schiphol op een exclusieve rij. De afdeling statistiek van de luchthaven verleende speciale medewerking bij de totstandkoming van dit artikel.

Het passagiersvervoer op lijndiensten steeg in augustus nog met 4,3 procent maar daalde over heel september met 5,5 procent en in oktober was de afname van passagiers op lijnvluchten zelfs 12,0 procent.

Een vergelijking van de in november verschenen nieuwe dienstregeling van Schiphol voor de winter (november 2001 tot en met april 2002) leert dat, met een totaal van 3.746 geplande lijndiensten per week, er 69 (twee procent) minder zijn gepland dan in de vorige winterperiode (2000/2001). De meest actuele cijfers van de luchthaven leren echter dat het aantal lijnvluchten tot en met eind november van dit jaar in werkelijkheid met ruim vijf procent is afgenomen.

Advanced Traveller magazine is een uitgave van ATP Online, de derde marktpartij in de Nederlandse zakenreiswereld. Het blad wordt aan klanten en relaties van de reisonderneming gezonden.

250ste helikopter

Op 6 januari 2002 zal het precies 75 jaar geleden zijn dat de eerste helikoptervlucht op Schiphol plaatsvond. Dat gebeurde met een experimenteel toestel van de Nederlandse ingenieur Von Baumhauer, zo heeft de redactie van Advanced Traveller magazine uitgezocht. Het zou tot 1949 duren voordat de eerste helikopter werd ingeschreven in het Nederlands register voor civiele luchtvaartuigen. De beheerder daarvan, het ministerie van Verkeer en Waterstaat, heeft sinds 1949 in totaal 235 verschillende hefschroefvliegtuigen ingeschreven. Met het tempo waarin nieuwe heli's worden toegevoegd, is Nederland snel op weg naar z'n 250ste burger helikopter. Mogelijk gebeurt dat al in 2002.

Omdat eind december een nieuwe fase in het leven van het hefschroefvliegtuig wordt ingeluid, staat het centrale deel van het blad in het teken van verticaal landen en starten. Eind deze maand zal de eerste vlucht plaatsvinden van een commercieel tiltrotor-vliegtuig, gericht op zakelijke markt. De toekomstmogelijkheden van dit nieuwe type vervoermiddel worden belicht. Bij een tiltrotor wordt de motor, inclusief rotor gekanteld, waardoor die als grote propellers gaan fungeren en het toestel dus veel sneller dan een heli kan vliegen. Omdat de landingsplaatsen van dit soort vliegtuigen niet van een start- of landingsbaan hoeven te worden voorzien, bieden toekomstige vertiports een oplossing voor een deel van de geluidhinderproblemen rond luchthavens. In Dallas is inmiddels al de eerste vertiport ter wereld in gericht.

Van Gogh en Gauguin

De omslag van de decembereditie van Advanced Traveller magazine wordt (misschien onverwacht) gesierd door zonnebloemen van Vincent van Gogh. De reisonderneming zorgt voor speciale arrangementen rond de expositie Van Gogh en Gauguin die van 9 februari tot en met 2 juni 2002 in het Van Gogh Museum in Amsterdam wordt gehouden. Bedrijven wordt de mogelijkheid geboden om, buiten de openingstijden voor het publiek om, een bezoek aan de tentoonstelling aan te bieden aan relaties. Op cultureel gebied is eerder al door ATP Online grote ervaring opgedaan met soortgelijke programma's voor bedrijven rond exposities van Vermeer in het Mauritshuis en De Gouden Eeuw in het Rijksmuseum.

Advanced Traveller magazine kan worden gedownload van de site van ATP Online: www.atp.nl. Een exemplaar van de laatste editie kan ook via deze site worden besteld.