---

Ministerie van Defensie



---

Tweede Kamer steunt inzet Afghanistan

22-12-2001

De Tweede Kamer heeft vandaag (22 december) een debat gehouden naar aanleiding van de brief die de ministers De Grave (Defensie) en Van Aartsen (Buitenlandse Zaken) gisteren aan de kamer hadden gestuurd. In deze brief staat het regeringsvoornemen Nederlandse militairen uit te zenden naar Afghanistan als onderdeel van de internationale veiligheidsmacht. Tijdens het debat bleek dat de Tweede Kamer het regeringsvoornemen in meerderheid steunt. De huidige (militaire) planning voorziet er in dat eind december de eerste landmachtmilitairen naar het operatiegebied vertrekken.

Het gaat bij de militaire inzet onder meer om tweehonderd militairen van de Koninklijke Landmacht, bestaande uit een compagnie van de Luchtmobiele Brigade , uitgerust met ondermeer
Patria-pantservoertuigen, een peloton lange afstandverkenners van het Korps Commandotroepen, een geniecomponent. Deze Nederlandse eenheden worden geïntegreerd in een Duits bataljon. Daarnaast besloot het kabinet in te gaan op een Amerikaans verzoek om maximaal zes F-16's naar het gebied te sturen. Deze toestellen zullen, als dat nodig is, worden ingezet voor "close air support" in het kader van de Amerikaanse operatie "Enduring Freedom". De toestellen kunnen ook worden ingezet in het kader van een eventuele extractie van de veiligheidsmacht. De F-16's van de Koninklijke Luchtmacht worden gestationeerd in de regio en werken nauw samen met F-16's uit Denemarken en Noorwegen. De toestellen, afkomstig van de vliegbasis Volkel, zullen waarschijnlijk eind januari in de regio arriveren.


* Achtergrondinformatie Luchtmobiele Brigade

* Achtergrondinformatie F-16 Fighting Falcon

* Brief 21 december over Nederlandse inzet Afghanistan

* Dossier: Strijd tegen het terrorisme