Korps: Groningen, plaats: Diverse 23-12-2001
Politiebericht Groninge
zondagochtend 23 december 2001

dagelijkse berichtgeving

Groningen: oplichting
De politie heeft in een warenhuis op het Sontplein een 25-jarige man uit Leeuwarden aangehouden. De man probeerde goederen, twee sloten, te ruilen bij de winkel met een gevonden kassabon. De goederen had hij eerst uit de winkel weggenomen om deze met de gevonden bon in te ruilen. Medewerkers vertrouwden het niet en waarschuwden de politie, die de man aanhield. Bij een soortgelijk warenhuis aan het Damsterdiep was het de man wel gelukt geld los te peuteren. De man is na verhoor heengezonden. .

Winsum: vernieling ruiten
In de nacht van vrijdag op zaterdag werden bij een bushokje aan de Provincialeweg drie ruiten vernield. Een getuige zag een tweetal jongens bezig met de vernieling. Toen hij ze aansprak gingen de twee er vandoor. Ook een zoektocht van de gewaarschuwde politie leverde geen verdachten meer op. Later bleek er nog een derde ruit te zijn ingegooid.

Delfzijl: aangehouden voor mishandeling en bedreiging De politie heeft afgelopen nacht in het AZC aan het Zwet een 32-jarige bewoner aangehouden. De man bedreigde andere bewoners en mishandelde een 22-jarige bewoner. Omdat de man niet meer te handhaven was werd hij ingesloten in een politiecel voor nader onderzoek.

Groningen: vernieling spelersbus
Bij de aankomst van de spelersbus van de FC afgelopen nacht wist een 29-jarige stadjer kans te zien een ruit van de bus te vernielen door het gooien van een bierfles. De stadjer kon direct worden aangehouden door aanwezige agenten. Een tweede verdachte die eveneens iets naar de bus gooide wist te ontkomen. De verdachte is voor de nacht ingesloten. Drie ruiten van de bus raakten beschadigd.

Haren: bejaarde man op snelweg
Afgelopen nacht moest de politie een 77-jarige inwoner van de stad met zijn fiets van de Rijksweg A28 halen. Automobilisten waarschuwden de politie dat de man op zijn fiets langs de snelweg reed. Agenten troffen de man lopend aan, met de fiets aan de hand. Zij hebben de man, die alleen nog wist waar hij woonde, via familieleden weer thuis afgeleverd. De man lijdt aan dementie.

Groningen: vechtpartij
Bij een vechtpartij in de Peperstraat raakten afgelopen nacht drie mannen, 29 en 30 jaar oud, uit Ten Boer gewond aan hoofd en armen. De drie hadden ruzie gekregen in een café aan de Peperstraat. Uiteindelijk werd de vechtpartij op straat voortgezet. De drie liepen de verwondingen op doordat ze met een mes en vermoedelijk kapot glaswerk werden gestoken. Alle drie moesten in een ziekenhuis worden behandeld. De politie stelt nog een onderzoek in naar de daders, die nog niet konden worden aangehouden, en de aanleiding van de vechtpartij.

Groningen: alcohol
Op de Bornholmstraat heeft de politie vrijdagavond een 51-jarige man uit Sneek aangehouden. De bestuurder verleende met zijn auto geen voorrang aan een politieauto. Toen de agenten hem controleerden bleek de man geen rijbewijs te bezitten en ook zijn auto was niet gekeurd en verzekerd. De man weigerde eerst aan een onderzoek mee te werken en verzette zich hevig tegen zijn aanhouding. Nadat pepperspray werd gebruikt werd de man rustig en kon hij aan het bureau een blaastest afleggen, hierbij haalde de man een promillage van 1 promille. Hij kreeg voor alle feiten een boete opgelegd. *Op het Emmaplein werd een 21-jarige man uit Klazienaveen aangehouden met ruim 1.5 promille. Zijn rijbewijs werd ingevorderd. Dit gebeurde ook een 27-jarige inwoner van Zuidlaren, die op de Julianaweg met een promillage van 1. 7 reed. Ook een 37-jarige man uit Bellingwolde kreeg een proces verbaal voor 0.5 promille. *In Haren werd op de Middelhorsterweg een 66-jarige inwoner van die plaats aangehouden met iets meer dan 0.5 promille in zijn bloed.

Provincie: diverse ongevallen
De politie is zaterdag druk geweest met het opnemen van diverse ongevallen door de gehele provincie. Al met al werden 45 aanrijdingen behandeld, die nagenoeg allen werden veroorzaakt door gladde wegen. In drie gevallen moesten bestuurders of passagiers met licht letsel even voor behandeling naar een arts. De schade aan de voertuigen was vaak minimaal doordat men van de weg raakte en slechts een geparkeerde auto, een paaltje oid omver reed. Meerdere bestuurders konden nadat het voertuig weer op de weg was gezet verder rijden. *In Haren kwam een voetgangster op de Vondellaan klem te zitten tussen twee autos. Een 80jarige automobilist wilde vanaf een parkeerplaats wegrijden, maar in plaats van op de rem te trappen trapte de man op het gaspedaal. Hij reed daarbij achteruit op het moment dat een 52-jarige vrouw uit Zuidlaren net achter de auto langs liep. Zij liep daardoor knieletsel op en moest voor behandeling naar een ziekenhuis. *Een 24-jarige stadjer veroorzaakte zaterdagochtend nogal wat schade op de Woonschepenhaven. De man raakte door te hoge snelheid met een geleende auto uit de bocht en botste op een lantaarnpaal. Deze brak af en beschadigde een tweetal geparkeerd staande vrachtautos. De man liet de zwaar beschadigde autos achter. Nadat de politie de personenauto van de man had verwijderd, meldde de bestuurder zich hevig geschrokken aan het bureau. Tegen de man werd proces verbaal opgemaakt. *In Beerta reed een 50-jarige man uit Drieborg met zijn auto op de Nieuweweg tegen een loslopende pony. Het paardje was met enkele kornuiten uit een weiland losgebroken en liep op de weg. De automobilist kon de dieren niet meer ontwijken. De auto van de man raakte zwaar beschadigd. Het paardje moest door een dierenarts uit zijn lijden worden verlost. *Afgelopen nacht werd op de Asingastraat in de stad een 37-jarige vrouw uit Groningen aangereden. De vrouw stak plotseling de rijbaan over toen een 52-jarige automobilist passeerde. De vrouw werd door de auto geschept en moest met beenletsel naar een ziekenhuis.

Inlichtingen afdeling Communicatie tel.0900-8844(30ct/m)