PERSBERICHT - 22 DECEMBER 2001

Toeristen kunnen fascinerend filmdecor zelf bezoeken

Nieuw-Zeeland In de ban van de Ring

Nieuw-Zeeland vormt het ideale decor voor de nieuwe topfilm The Lord of the Rings. Woensdag 19 december ging het eerste deel voor het publiek in Nederland in première. De rolprent is gebaseerd op het beroemde driedelige epos In de ban van de Ring van J.R.R. Tolkien. Fans van het boek en film - en dat zijn er wereldwijd tientallen miljoenen - kunnen in Nieuw-Zeeland het spoor van de filmopnames volgen.

De keuze voor Nieuw-Zeeland als filmlocatie lag voor de hand. De film speelt zich namelijk af in het denkbeeldige land "Midden-Aarde", dat bestaat uit een rijk scala landschappen (bossen, bergen, vulkanen, boerenland, rivieren) met een ruig en natuurlijk karakter. Regisseur Peter Jackson hoefde niet ver te zoeken, want hij vond dat land dicht bij huis. Jackson komt namelijk zelf uit Nieuw-Zeeland.

In het verhaal vol mystiek en magie draait alles om een ring die in bezit komt van de hobbit (goedaardig, dwergachtig wezen) Bilbo. Op zijn 111-ste verjaardag draagt Bilbo de ring over aan zijn neef Frodo. De tovenaar Gandalf de Grijze geeft Frodo het dwingende advies om zijn geboortegrond te verlaten omdat kwade geesten hem op het spoor zijn. Frodo gaat samen met zijn vriend Sam Gewissies op reis en zij komen op hun weg de meest uiteenlopende types èn situaties tegen. Frodo moet alles doen om de ring uit handen van het Kwaad (de zwarte tovenaar Sauron) te houden, want het lot van de toekomst hangt af van de ring.

Noordereiland

The Lord of the Rings bestaat uit drie delen. Het eerste De Reisgenoten is sinds 19 december in Nederlandse bioscopen te zien. De verfilmingen van deel 2, De torens, en deel 3, De terugkeer van de koning, komen met kerst 2002 respectievelijk kerst 2003 in de bioscoop. Alle drie de films zijn tegelijkertijd in Nieuw-Zeeland opgenomen. Zowel op het Noorder- als het Zuidereiland maakte filmploegen in en periode van zestien maanden uitgebreid opnamen.

Wie het filmspoor vanaf noord naar zuid volgt, begint op de Waikato-vlakte. Net buiten Matamata ligt de boerderij met landerijen die werd omgebouwd tot Hobbiton (Hobbitstee), het land van de hobbits. De volgende halte is het Tongariro National Park, dat bestaat uit drie vulkanen waarvan een (Mt Ruapehu) nog steeds actief is. Hier werden de scènes opgenomen die spelen op Mount Doom (Doemberg). Vandaar gaat het naar het Whakapapa-gebergte, een adembenemend ski- en wandelgebied. Vervolgens richting hoofdstadWellington, naar Kiatoke, een waterrijk bosgebied waar de uit het boek bekende locaties Rivendel en Rivier Anduin werden gecreëerd De moeite waard is een bezoek aan Fort Dorset in Seatoun, dat in de film als Bree wordt gebruikt. Tot rust komt de bezoeker in een van de cafés in Miramar, waar de leden van de filmploeg regelmatig vertoefden.

Zuidereiland

Met de boot of het vliegtuig steken we over naar het Zuidereiland om het spoor verder te volgen. Te beginnen in de streek Nelson, waar op Mount Owen de Deemrildal- heuvels van Tolkien een gezicht krijgen. Meer naar het zuiden belandt de spoorzoeker in Central Otago met het Ben Ohau Sheep Station, dat in alle drie de films van The Lord of the Rings een rol speelt. We naderen nu Queenstown, de stad van het sportieve avontuur (bungyjumpen, raften, paraglyden enzovoort). Hier filmde Peter Jackson alle scènes die zich afspelen op de top van de Amon Hen. Even verderop, bij Glenorchy vond hij de juiste locaties die dienst konden doen als de hellingen voor de Amon Hen en Lórien.

Helaas is voor bezoekers de kans dat ze onderweg echte hobbits of tovenaars tegenkomen klein. Ook de filmset s die speciaal voor dit doel zijn gebouwd, zijn na voltooiing van de productie uit het landschap verwijderd. Maar het is heel goed mogelijk dat reizigers in cafés, restaurant, lodges of hotels een van de 15.250 figuranten ontmoeten die in de film hebben opgetreden. En dat geeft het filmspoor weer een extra dimensie.

Meer informatie over de film is te vinden op de websites: www.thefellowship.nl
www.filmnz.com

Meer informatie over Nieuw-Zeeland is te vinden op de sites: www.purenz.com
www.tradenz.govt.nz

Noot aan de redactie (