Stichting Wakker Dier

Persbericht - MAKRO STOPT VERKOOP FOIE GRAS 23 december 2001

AMSTERDAM (ANP) - Na een actie van Wakker Dier tegen de verkoop van Foie Gras wordt in alle zeven Makro-vestigingen deze ganzen- en eendenleverpaté uit de schappen gehaald. Een woordvoerder van de stichting is verheugd dat de Makro in Amsterdam zo snel reageerde en direct is begonnen de schappen leeg te halen. Na overleg met de andere vestigingen, is besloten om overal de delicatesse weg te halen. Makro-woordvoerder B. Vukking zegt niet op de hoogte te zijn geweest van de productiemethode van de delicatesse. Aangezien wij niet alleen commercieel zijn, maar ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid hebben, is er snel gereageerd'', aldus Vukking. Hij geeft ook toe dat de actiedruk een rol speelde in de beslissing.'De actie zondag werd gevoerd met spanddoeken, actieborden en uitvergrote foto's waarop te zien is hoe de dieren aan een trechter hangen om gevoerd te worden.

'Martelvoederen'
Ganzen en eenden worden voor het maken van de paté twee tot drie keer per week gemarteld door ze op te sluiten in kleine ijzeren kooien en onder dwang te voeren. Wekenlang krijgen de dieren een trechter van zo'n 30 centimeter in de strot geduwd om ongeveer een kilo maïs naar binnen te werken. Het gevolg is dat de lever van de dieren binnen drie weken tot tien keer zo groot wordt. De foie gras in Nederland wordt geïmporteerd uit Frankrijk, België en Spanje. In Nederland wordt volgens Wakker Dier jaarlijks 22.000 kilo foie gras gegeten, voornamelijk in restaurants en rond de kerstdagen. In Nederland, Zwitserland, Engeland, Duitsland, Denemarken, Noorwegen en Polen is de productie van de delicatesse verboden.