Persbericht - MAKRO STOPT VERKOOP FOIE GRAS 23 december 2001
AMSTERDAM (ANP) - Na een actie van Wakker Dier tegen de
verkoop van Foie Gras wordt in alle zeven Makro-vestigingen deze
ganzen- en eendenleverpaté uit de schappen gehaald.
Een woordvoerder van de stichting is verheugd dat de Makro in
Amsterdam zo snel reageerde en direct is begonnen de schappen leeg te
halen. Na overleg met de andere vestigingen, is besloten om overal de
delicatesse weg te halen. Makro-woordvoerder B. Vukking zegt niet op
de hoogte te zijn geweest van de productiemethode van de delicatesse.
Aangezien wij niet alleen commercieel zijn, maar ook een
maatschappelijke verantwoordelijkheid hebben, is er snel gereageerd'',
aldus Vukking. Hij geeft ook toe dat de actiedruk een rol speelde in
de beslissing.'De actie zondag werd gevoerd met spanddoeken,
actieborden en uitvergrote foto's waarop te zien is hoe de dieren aan
een trechter hangen om gevoerd te worden.
'Martelvoederen'
Ganzen en eenden worden voor het maken van de paté twee tot drie keer
per week gemarteld door ze op te sluiten in kleine ijzeren kooien en
onder dwang te voeren. Wekenlang krijgen de dieren een trechter van
zo'n 30 centimeter in de strot geduwd om ongeveer een kilo maïs naar
binnen te werken. Het gevolg is dat de lever van de dieren binnen drie
weken tot tien keer zo groot wordt. De foie gras in Nederland wordt
geïmporteerd uit Frankrijk, België en Spanje. In Nederland wordt
volgens Wakker Dier jaarlijks 22.000 kilo foie gras gegeten,
voornamelijk in restaurants en rond de kerstdagen. In Nederland,
Zwitserland, Engeland, Duitsland, Denemarken, Noorwegen en Polen is de
productie van de delicatesse verboden.