FNV

Op de valreep 'sociale successen' - Informatie en consultatie van werknemers en werktijden wegtransport Europa - europa@dds.nl

Op de valreep van het Belgisch voorzitterschap zijn nog twee belangrijke 'sociale' dossiers aangenomen; namelijk de richtlijn voor informatie en consultatie en de richtlijn voor werktijden in het wegtransport. In beide gevallen is sprake van een compromis, maar na vele inspanningen bleek dit het meest haalbare.

Net voor de Kerst bereikten het Europees Parlement en de Raad overeenstemming over de richtlijn informatie en consultatie van werknemers. Daarmee ligt het fundamentele recht vast om werknemers over belangrijke bedrijfsbesluiten te informeren en vooraf te raadplegen. Maar niet op alle punten werd succes geboekt. Er komen geen specifieke en strenge sancties voor bedrijven, er kan geen uitstel van besluitvorming worden geclaimd en de richtlijn richt zich vooral op werkgelegenheidsgevolgen. Ook de werktijden in het wegtransport zijn eindelijk geregeld, inclusief de 'eigen rijders'. Dit zijn zelfstandige chauffeurs die feitelijk onder dezelfde omstandigheden werken als chauffeurs in loondienst. Onder andere minister Netelenbos is eindelijk overstag, waardoor een blokkade in de Raad wegviel. Weliswaar is op beide punten sprake van een compromis, maar na lange onderhandelingen bleek dit het meest haalbare. Menigeen had niet verwacht deze dossiers nog dit jaar af te ronden. Dat is op zich een overwinning voor de inzet van menig europarlementariër, de vakbonden én het Belgisch voorzitterschap.

Wil je meer weten, lees dan http://www2.europarl.eu.int/omk/OM-Europarl?PROG=PRESS-NEWSRP&L=EN& (hier) het persbericht van het Europees Parlement. Klik http://ue.eu.int/Newsroom/LoadDoc.cfm?MAX=1&DOC=!!!&BID=77&DID=68942&GRP=4096&LANG=1 (hier) voor het persbericht van het Europees Parlement en de Raad. Het commentaar van de TUC met betrekking tot informatie en consultatie van werknemers vind je hier: http://www.tuc.org.uk/law/tuc-4134-f0.cfm Overigens is de richtlijn informatie en consultatie een belangrijke stap voorwaarts in de Engelse arbeidsverhoudingen. (20/12/2001)

Meer Europees nieuws? Ga naar http://www.fnv.nl/europa