Ingezonden persbericht


IDC: Hewlett-Packard marktleider UNIX-servers

Omzet van HP in alle categorieën UNIX-servers in derde kwartaal 2001 opnieuw gestegen, benchmarks laten topprestaties zien voor

HP Superdome.

Amstelveen, 24 december 2001 - In het derde kwartaal van 2001 heeft Hewlett-Packard zijn marktaandeel opnieuw verhoogd in alle categorieën UNIX-servers. Het gaat daarbij zowel om de omzet van instapmodellen, mid-range en high-end servers als om de totale omzet van UNIX-servers. Wat betreft mid-range en high-end UNIX-servers kan HP zich zelfs wereldmarktleider noemen. Dat wijzen cijfers uit die zijn gepubliceerd in IDC's Quarterly Server Tracker van december 2001.

Volgens deze publicatie van International Data Corporation (IDC) levert HP op de wereldwijde UNIX-servermarkt een felle strijd met Sun Microsystems. Uitgedrukt in omzet heeft HP 28,5 procent van deze markt, Sun 28,8 procent. IBM staat hier met 21 procent op de derde plaats. Als alleen West-Europa in de analyse wordt opgenomen, is HP in termen van omzet in de totale markt van UNIX-servers met een aandeel van 28 procent absoluut marktleider. Sun en IBM scoren hier respectievelijk 25 en 19 procent.

Als we binnen West Europa verder inzoomen op Nederland, heeft HP nog indrukwekkender resultaten geboekt. Volgens IDC heeft HP in Nederland in het derde kwartaal (versus het tweede kwartaal) van 2001 zijn markt-aandeel verder uitgebouwd van 37% naar 42%. Deze groei is volledig ten koste van Sun gegaan die het marktaandeel zag dalen van 25% naar 16%. IBM en Compaq bleven gelijk met respectievelijk 16% en 15%.

De cijfers van IDC geven ook aan dat HP wat betreft high-end UNIX-servers zowel Sun als IBM in het derde kwartaal van 2001 passeerde. Dat is vooral te danken aan het succes van de nieuwe HP Superdome-server.

HP Superdome breekt wereldrecord
Het succes van de HP Superdome-servers is voor een groot deel toe te schrijven aan de hoge prestaties die ze leveren in vergelijking met soortgelijke systemen van Sun en IBM. Zo haalde de HP Superdome in de 3-tier SAP R/3 Assemble-to-Order Standard Application Benchmark het wereldrecord. Deze benchmark is speciaal ontwikkeld om een reëel beeld te krijgen van de prestaties van systemen in supply chains en build-to-order productieomgevingen. Meer informatie over de SAP Standard ATO Application Benchmark is te vinden op http://www.sap.com/benchmark

De HP Server rp5470 doorliep bovendien als eerste ter wereld de multi-systems Oracle Applications Standard Benchmark 11i. Deze benchmark levert betrouwbaar vergelijkingsmateriaal over de prestaties van uiteen-lopende systemen in combinatie met Oracle Applications. Ook bij deze benchmark werden uitzonderlijk hoge prestaties gemeten. De achtergronden van deze benchmark zijn te vinden op http://www.oracle.com/apps_benchmark

Informatie over Hewlett-Packard is te vinden op http://www.hp.nl.

Hewlett-Packard is toonaangevend leverancier van oplossingen en diensten voor computing en imaging. HP maakt technologieën toegankelijk voor individuen en organisaties. Hiervoor ontwikkelt HP gebruikersvriendelijke apparaten, nuttige e-services en oplossingen voor een 'always-on' internetinfrastructuur.

HP behaalde in 2001 een omzet van circa 45,2 miljard dollar. In Nederland heeft HP vijf vestigingen waar zo'n 3000 mensen werken. De omzet van Hewlett-Packard Nederland bedroeg in 2001 ruim 2,2 miljard gulden.

UNIX is een geregistreerd handelsmerk van The Open Group Oracle is een geregistreerd handelsmerk van Oracle Corporation SAP, R/3 en alle SAP product- en servicenamen zijn handelsmerken van SAP AG

Contactpersoon voor de redactie:
(