Gemeente Hengelo

Collecte Tarieven huishoudelijk afval in 2002 Raadscommissie Hart van Zuid Belastingverordeningen Horeca oudejaarsnacht open Besluitvorming Masterplan Hart van Zuid Textielcontainers gesloten Voorstel koopzondagen 2002 Openingstijden rond feestdagen Extra goederentreinen vanaf 2005 Opening gem. sportaccommodaties Bouwplannen
Nieuwjaarsreceptie 1 januari 2002 Parkeerplaatsen voor gehandicapten Woensdag 2 januari
Afvalstrips geldig t/m 31 december 2001 Euro
Mededelingen 24 december 2001

KERSTWENS


Nog even en 2001 is ten einde. We kunnen terugkijken op een jaar waarin veel is gebeurd in onze gemeente. De binnenstad is grotendeels heringericht en heeft een prachtige nieuwe schouwburg gekregen; de verwezenlijking van het "Hart van Zuid" komt stapje voor stapje dichterbij en ook op sociaal gebied heeft Hengelo zich niet onbetuigd gelaten.

Ook het komende jaar staat weer veel te gebeuren. Zo zijn er in maart gemeenteraadsverkiezingen en bestaat de stad in 2002 maar liefst 200 jaar. Een jubileum dat wij graag samen met u willen vieren.

Maar zover is het nog niet. Voor nu hopen we dat u fijne kerstdagen tegemoet gaat en wensen we u alle goeds in het nieuwe jaar.

Hoogachtend,

Burgemeester en wethouders van Hengelo,

de secretaris,

de burgemeester,

Mr. W.J. Fluks

Drs. F.A.M. Kerckhaert

Tot en met 12 januari 2002 wordt er niet gecollecteerd. Raadscommissie Hart van Zuid


Commissievergadering woensdag 9 januari

Op woensdag 9 januari 2002 is er een gecombineerde commissievergadering van de commissies ROVEZ, ABZ en FICU over het Hart van Zuid. De vergadering begint om 19.30 uur in het Wapen van Hengelo.

Op de agenda staan onder meer:

* Vaststellen van het Masterplan, met aantal voorwaarden
* Instemming met Nota verantwoording inspraak ontwerp Masterplan Hart van Zuid

* Supervisieteam

* Instellen van projectorganisatiestructuur voor de planontwikkeling van het ROC

* Anticipatieovereenkomst

* Instemmen met ankerpunten voor behoud van industrieel erfgoed uit "op spoor van het verleden"

* Gemeentelijke bijdrage van maximaal fl 50.000.000,=
* Instellen van een onderzoek naar verbetering van de veiligheidssituatie

De stukken liggen ter inzage bij De Gemeentewinkel Horeca oudejaarsnacht open


In de nacht van 31 december 2001 op 1 januari 2002 is door de burgemeester voor alle commerciële horecagelegenheden een integrale ontheffing van het sluitingsuur verleend. Zij mogen de hele nacht geopend zijn.

Textielcontainers gesloten


In verband met vuurwerk zijn de textielcontainers, die op verschillende plaatsen in Hengelo staan, van 29 december vanaf 12.00 uur tot en met 1 januari gesloten. Op woensdag 2 januari vanaf 12.00 uur kunt u uw gebruikte textiel weer deponeren in de containers. Tot en met 1 januari 2001 zijn gesloten:
Tot en met 1 januari 2002 is Sociale Zaken gesloten. Op 2 januari 2002 is Sociale Zaken vanaf 09.00 uur geopend.
tot en met dinsdag 2 januari 2002 gesloten.

Kringloop brengpunt
Op maandag 24 december en op maandag 31 december is het Kringloop brengpunt aan de Wegtersweg (bij overlaad station Twente milieu) gesloten.
Openingstijden gemeentelijke sportaccommodaties

Gymnastieklokalen

De gymnastieklokalen zijn tot en met zondag 6 januari 2002 gesloten. Woensdag 2 januari


Alle balies van het stadhuis en het stadskantoor zijn vanaf 10.00 uur geopend. De balies van de Reitzstraat zijn vanaf 10.30 geopend.

De Gemeentewinkel

De Gemeentewinkel
, achter de hoofdingang van het stadhuis, is op woensdag 2 januari vanaf 10.00 uur geopend.

Afvalstrips tot en met december 2001 geldig

De afvalstrips voor dit jaar kunt u tot en met 31 december 2001 gebruiken om afval weg te brengen of te laten ophalen.

Tarieven huishoudelijk afval in 2002


De tarieven in 2002, voor het zelf wegbrengen naar het afvalbrengpunt en het laten ophalen van groot huishoudelijk afval, zijn:
* groot restafval, hout, puin: 1 euro per 10 kilo
* voorrijtarief tijdens kantooruren: 5.00 euro
* voorrijtarief na 17.00 uur: 7.00 euro.

* de tegenwaarde van een strip is 1 euro

Belastingverordeningen


De gemeenteraad heeft op 18 december 2001 de navolgende belastingverordeningen vastgesteld:

* verordening tot wijziging (1e) van de verordening op de heffing en invordering van Lijkbezorgings- en andere rechten
* verordening tot wijziging (7e) van de verordening op de heffing en invordering van de brandweerrechten

* verordening tot wijziging (4e) van de verordening op de heffing en invordering van hondenbelasting

* verordening tot wijziging (13e) van de verordening op de heffing en invordering van de leges 1995

* verordening tot wijziging (6e) van de verordening op de heffing en invordering van markt- en staangelden

* verordening tot wijziging (11e) van de verordening op de heffing en invordering van parkeerbelastingen 1992

* verordening tot wijziging (12e) van de verordening op de heffing en invordering van de afvalstoffenheffing en de reinigingsrechten (verordening reinigingsheffingen) en

* verordening tot wijziging (7e) van de verordening op de heffing en invordering van rioolrecht

* verordening tot wijziging (1e) van de verordening op de heffing en invordering van haven- kade en opslaggeld

* verordening tot wijziging (2e) van de verordening op de heffing en invordering van onroerende zaakbelastingen (OZB) en
* verordening tot wijziging (2e) van de verordening op de heffing en invordering van precariobelasting

De verordeningen treden op 1 januari 2002 in werking, tenzij anders vermeld. In deze verordeningen zijn de tarieven vermeld, die voor het jaar 2002 gelden.

Ter inzage

Genoemde verordeningen liggen ter inzage bij de afdeling Belastingen en Verzekeringen (balie bij kamer 111) in het register van vastgestelde belastingverordeningen. De inzage is kosteloos. U kunt op verzoek en tegen vergoeding van leges een afschrift van genoemde verordeningen verkrijgen.

Besluitvorming Masterplan Hart van Zuid

Nota van Inspraak

Het ter visie gelegde "ontwerp Masterplan Hart van Zuid", is voor veel betrokkenen aanleiding geweest voor het geven van een reactie. Daarbij zijn korte reacties, die ingaan op een bepaald aspect van het voorontwerp Masterplan, en uitvoerige reacties, zoals van de Stichting Hart voor Zuid, die op tal van aspecten van het voorontwerp Masterplan reageren. De reacties en de beantwoording zijn opgenomen in de Nota verantwoording Inspraak concept Masterplan Hart van Zuid.

Het Masterplan

Bij het ontwikkelen van een Masterplan gaat het vooral om de hoofdlijnen. Op de vele gedetailleerde vragen die er leven en de verzoeken om duidelijkheid wat er precies in de directe woonomgeving gaat gebeuren, geeft een Masterplan geen antwoord. Ook op de verzoeken om zekerheid, kan in dit stadium van het planproces nog maar in beperkte mate worden ingegaan.

Verdiepingsslag

Het is van groot belang om voor een dergelijk omvangrijk en complex plan eerst de hoofdlijnen vast te stellen. Daarna kan tot een verdere gedetailleerde uitwerking worden overgegaan. Deze verdiepingsslag betreft de stedenbouwkundige structuur, de ontsluitingsstructuur, de aansluiting van het plangebied op de aangrenzende wijken, de groen- en waterstructuur en een verkenning van de programmatische uitgangspunten die in het plan gehanteerd zijn. Daarbij zal met name worden gekeken naar de mogelijkheden in de markt, op basis van de in het gebied aanwezige kwaliteiten en potenties. Ook zal in deze verdiepingsslag ingegaan worden op de financiële consequenties voor het plan waarbij gestreefd wordt naar een efficiënter grondgebruik.

Meer informatie

U kunt de nota van inspraak inzien bij de Gemeentewinkel van het Stadhuis.

Tevens is er een tweetal zogenoemde "terugkoppel inloopuren" georganiseerd, waarbij mensen vanuit het project aanwezig zijn om de Inspraaknotitie en het vervolg toe te kunnen lichten. U bent van harte uitgenodigd voor deze inloopmogelijkheden op:

* Maandag 7 januari 2002, van 16.00 18.00 uur en van 19.00 21.00 uur
* Dinsdag 8 januari 2002, van 16.00 18.00 uur en van 19.00 21.00 uur
De bijeenkomsten vinden plaats in de Burgerzaal van het Stadhuis.

Besluitvorming

De Nota verantwoording inspraak concept Masterplan Hart van Zuid is op 18 december 2001 door het College van B en W behandeld. Het College heeft besloten om de notitie op 9 januari 2002 voor advies voor te leggen aan een gecombineerde commissievergadering van de commissies ABZ en Rovez en vervolgens op 29 januari 2002 ter besluitvorming aan de gemeenteraad.
Kijkkoopzondag Hengelose Es
Extra goederentreinen vanaf 2005


De komende jaren worden er diverse maatregelen getroffen aan het spoor op het traject Elst - Deventer - Oldenzaal. Dus ook aan het spoor in de gemeente Hengelo. De reden hiervoor is dat het bestaande spoor geschikt gemaakt moet worden voor extra goederenvervoer. En dit heeft weer alles te maken met het feit dat de Ministers van Verkeer en Waterstaat en van Volkshuisvesting na lang beraad besloten hebben om de Noordoostelijke verbinding van de Betuweroute niet aan te leggen.

Wat gaat er allemaal gebeuren?

Naar verwachting zullen er na 2005 over het traject Elst - Deventer - Oldenzaal gemiddeld 21 extra goederentreinen per dag gaan rijden, gerekend over beide richtingen tezamen. Om het spoor geschikt te maken voor deze extra goederentreinen, zijn verschillende maatregelen nodig. Hierover is uitvoerig overlegd met de betrokken gemeenten.

Veiligheid

Zo zullen er tot 2005 verschillende spoorwegovergangen veiliger worden gemaakt. De meeste 'Automatische Knipperlicht Installaties' worden vervangen door een uitgebreidere beveiliging met Automatische Halve Overweg Bomen. Daarnaast zullen op bepaalde plekken op het traject tunnels worden aangelegd.

Voor wat betreft het vervoer van gevaarlijke stoffen verandert er in wezen niet zo veel. Op dit moment rijden er al goederentreinen op de trajecten Deventer-Oldenzaal en Elst-Arnhem. Dit worden er vanaf 2005 alleen meer.

Geluid en trillingen

Om de geluidsoverlast van de treinen te beperken, worden de houten dwarsliggers waar mogelijk vervangen door betonnen dwarsliggers. Passerende treinen produceren hierdoor veel minder geluid. Ook bij een drietal bruggen op het traject worden maatregelen getroffen om de geluidsoverlast te verminderen. Omwonenden verwachten vaak dat door goederentreinen de hinder door trillingen toeneemt. Door middel van onderzoek wordt in kaart gebracht in hoeverre de extra goederentreinen trillingen veroorzaken.

Speciale maatregelen rond Hengelo

Op dit moment veroorzaakt de brug over de Enschedesestraat veel geluidsoverlast. Geprobeerd wordt om deze brug nog voor 2005 stiller te maken.

Kosten

Met alle plannen om het bestaande spoortraject Elst - Deventer - Oldenzaal geschikt te maken voor extra goederenvervoer is in totaal zo'n 136 miljoen Euro (300 miljoen gulden) gemoeid.

Het grootste deel van deze gelden is echter pas vanaf het jaar 2007 beschikbaar. Dit betekent dat de uitvoering van de verschillende maatregelen nog even op zich kan laten wachten. Tenzij gemeenten bereid zijn voor te financieren.

Tenslotte

Alle direct omwonenden van het spoor hebben inmiddels een nieuwsbrief in de brievenbus gekregen. Bent u ook geïnteresseerd? Dan kunt u een nieuwsbrief ophalen bij de Gemeentewinkel in het stadhuis. Meldingen
Meldingen zijn ingediend voor:

* Breemarsweg 94, plaatsen dakkapel

* Anthoniusstraat 47, veranderen en vergroten woonhuis
* Bataviastraat 8, oprichten berging

* Beursstraat 2, veranderen en vergroten restaurant
* Cardiffstraat 38, oprichten tuinhuisje

* Diamantstraat 6, oprichten GSM-mast + installatie
* Korenbloemstraat 10, veranderen en vergroten woonhuis
* Noordelijke Esweg 12, veranderen en vergroten woonhuis
* Ottoweg 32, veranderen en vergroten woonhuis
* Riouwstraat 10, plaatsen 2 dakkapellen

* Waalstraat 10, veranderen en vergroten woonhuis
* Wethouder Voogdgeertstraat 63, oprichten garage annex berging In de week van 10 tot en met 14 december is vergunning verleend voor:
* Boekeloseweg 49, veranderen en vergroten woonhuis d.m.v. een erker
* Deurningerstraat 39, veranderen en vergroten woonhuis
* Krombekkenweg 10, oprichten kapschuur

* Louis Bouwmeesterstraat 35, veranderen en vergroten woonhuis
* Marktstraat 26, veranderen en vergroten restaurant
* Mosweg 21, oprichten kantoorgebouw

* Mosweg 42, oprichten kantoorgebouw

* Mosweg, oprichten 4 fietsenstallingen een containerruimte en 3 trafo's

* Nieuwstraat 43, veranderen winkelruimte
* Nieuwstraat 53, vernieuwen pui

* Prof Lorentzstraat 27, veranderen woonhuis
* Theodora Versteeghstraat 36, plaatsen dakkapel
* Beekstraat 41, oprichten bioscoop

Sloopvergunningen:

In de week van 10 tot en met 14 december is vergunning verleend voor het slopen van:

* Bothastraat 12 - 14, slopen 2 woningen en overige opstallen
* Morshoekweg 5, slopen asbestplafond van garage
* Oude Deldenerweg 12, slopen schuur en diverse opstallen
* Woolderesweg 64, slopen garage annex berging In de week van 10 tot en met 14 december 2001 is vergunning verleend voor:

* Demmersweg 92, plaatsen reclamezuil

* Markt 8, plaatsen 2 opschriften

* Mozartlaan 17 - 19, plaatsen lichtbak

* Nieuwstraat 53, plaatsen opschrift en lichtbak
* Oldenzaalsestraat 135, plaatsen neonlichtreclame
* Straatsburg 15, plaatsen opschrift

* Wemenstraat 17, plaatsen opschrift op een luifel De verleende bouw-, sloop- en reclamevergunningen en de daarbij behorende stukken liggen gedurende zes weken ter inzage bij de De besluiten zijn genomen in de week van 10 tot en met 14 december 2001 en in de week van 15 tot en met 19 oktober 2001. Informatie over de exacte data, kunt u krijgen bij de afdeling Bouwen, telefoon 2459 647.

Parkeerplaatsen voor gehandicapten


In de week van 10 december tot 15 december 2001 is een besloten om een gehandicaptenparkeerplaats toe te wijzen aan:

* Hennepstraat: de eerste, linker parkeerplaats ter hoogte van de dienstingang

De parkeerplaats mag, zodra het desbetreffende verkeersbord is aangebracht, alleen worden gebruikt door de eigenaar van de auto, waarvan het kenteken ter plaatse wordt vermeld. Het besluit ligt gedurende 6 weken ter inzage bij de balie van de Wet Bestuursrecht kan een belanghebbende binnen een termijn van 6 indienen bij het College van B en W van Hengelo, Postbus 18, 7550 AA Hengelo.
december 4 11 18