Nieuw-Vlaamse Alliantie

KONINKLIJKE KERSTBOODSCHAP POLITIEK BETWISTBAAR EN IN SLECHT NEDERLANDS (24/12/01)

In zijn jaarlijkse kerstboodschap staat de koning even stil bij zijn gezinsgeluk en mijmert hij wat over de geboorte van kinderen als een bron van liefde en genegenheid.

Vervolgens werpt de vorst zich op als een voorvechter in de strijd tegen het internationale terrorisme, het onrecht, de burgeroorlogen en de honger in de wereld. Hij reageert zowaar tegen het materialisme. Wie vervolgens een daad van onthechting m.b.t. de buitensporige dotaties voor de hele koninklijke familie, ook voor de niet-troonopvolgers, zou verwachten, komt evenwel bedrogen uit.

Politiek minder evident wordt het wanneer Albert II het heeft over het Sabena-debacle. Net voor de opstart van de parlementaire onderzoekscommissie had hij daarover beter gezwegen. Het is niet uitgesloten dat de onderzoekscommissie tot de bevinding komt dat bepaalde hoffelijke interventies destijds een fusie van Sabena met KLM of BA verhinderden, in naam van de francité. Het hoeft geen betoog dat met zulke performante luchtvaartmaatschappij de meest sabeniens vandaag in deze kerstperiode nog werk zouden gehad hebben. De belastingbetaler zou ook niet bijna 100 miljard in de bodemloze sabenaput hebben moeten storten. Ook over de DAT-start had het hof wellicht beter gezwegen. De privé-investeerders treden aan, uitgerekend op verzoek van de hoogste kringen van het land. Zij doen dat maar nadat hen veel gemeenschapsgeld werd toegeschoven onder de vorm van een onmiddellijke fiscale afschrijfbaarheid van hun inbreng. De belastingbetaler draait weer eens op voor een nieuw avontuur. Terecht eist UNIZO hetzelfde fiscale voordeel voor alle schuldeisers van Sabena. Het is opmerkelijk dat in de koninklijke boodschap over deze vorm van ongelijkheid, nochtans een geliefkoosd Lakens onderwerp, met geen woord gerept wordt.

De vraag rijst hoe premier Verhofstadt ertoe kwam de politieke verantwoordelijkheid op zich te nemen voor een toespraak met zulke cynische ondertoon voor de vele duizenden werkloze ex-werknemers van Sabena en de vele leveranciers van de ten gronde gegane Belgische glorie.

Dit geldt evenzeer voor de koninklijke stelling dat de meerderheid van de Belgen de cohesie van het land wenst, terwijl de voorzitter van de grootste Vlaamse regeringspartij nog onlangs beweerde dat elk dossier in dit land communautair geladen is, en aan Vlaamse zijde een meerderheid van de partijen voor meer Vlaamse autonomie gewonnen is.

Tenslotte zou de premier niet langer de politieke verantwoordelijkheid mogen nemen voor een tekst met flagrante fouten tegen het Nederlands:
- `Wij zijn talrijk om': is een voorbeeld van nederfrans. Beter: `Velen onder ons stoppen even....'

- `Ik houd er dan ook aan': is een gallicisme. Correct Nederlands: `Ik hecht er dan ook aan, stel er dan ook prijs op...'
- `Ik kan er mij niet van weerhouden': opnieuw geen correct Nederlands. Beter: `Ik kan er niet aan weerstaan terug te denken, de gedachte aan...laat me niet los.'
Op die manier wordt duidelijk dat de Franse voornamen van de nieuwe prinses geen alleenstaand incident zijn. In Laken is de voertaal Frans. De Vlamingen zullen het geweten hebben.

Auteur:
Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA)
Geert Bourgeois, algemeen voorzitter

Meer informatie:
Contactpersoon: Geert Bourgeois
Telefoon: 02/ 219 49 30
Fax: 02/ 217 35 10
E-post: geert.bourgeois@n-va.be
Url: www.n-va.be