Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

25/12/01 Kersttoespraak Koningin

De Kersttoespraak van Hare Majesteit de Koningin zal dit jaar, evenals vorig jaar, zowel te zien zijn op de televisie als via de radio te beluisteren zijn.

Het thema van de Kersttoespraak 2001 is: oog om oog maakt blind. In haar toespraak zal de Koningin aandacht besteden aan het veranderde wereldbeeld na 11 september. Het westen is volgens haar op niet mis te verstane wijze geconfronteerd met de onverdraagzaamheid waaruit terreur wordt gevoed. Ter bescherming van de democratische rechten moet hieraan zeker paal en perk worden gesteld. Wraakzucht leidt nu eenmaal niet tot oplossingen, noch in internationale kwesties, noch in de persoonlijke omgeving. Verdraagzaamheid vraagt om betrokkenheid en naastenliefde. Kersttoespraken van de Koningin dragen afwisselend een meer geestelijk of maatschappelijk karakter. Met het thema van dit jaar is gekozen voor het laatste.
De Kersttoespraak is geen preek, maar een overdenking van een geloofselement die uit persoonlijke overtuiging wordt uitgesproken. De Koningin spreekt haar Kersttoespraak uit op een wijze die overeenkomt met haar karakter en taakopvatting. Experimenten met de presentatie passen niet bij deze stijl en ook niet bij de betekenis van Kerstmis.

De Kersttoespraak van de Koningin, die door de NOS enkele dagen eerder wordt opgenomen, wordt dit jaar uitgezonden op dinsdag 25 december, Eerste Kerstdag, tegelijkertijd op radio en televisie, van 13.00 tot 13.10 uur. Op de televisie gebeurt dit op Nederland 2, op de radio via Radio 1. Ook zal de toespraak te horen zijn via Radio Nederland Wereldomroep en op de Nederlandse Antillen en Aruba via BVN.

De Kersttoespraak 2001 wordt ook gelijktijdig uitgezonden via de website Koninklijk Huis (www.koninklijkhuis.nl) en de NOS-website (www.NOS.nl). Via Teletekstpagina 888 wordt de toespraak ondertiteld voor doven en slechthorenden.