Ingezonden persbericht

Aan: diverse redacties wetenschap en/of onderwijs van: redactie Euclides
betreft: persbericht
dd: 18 december 2001

Geachte heer, mevrouw,

Graag vraag ik uw aandacht voor het feit dat het op 25 december a.s. 100 jaar geleden is dat in Groningen Oene Bottema geboren werd, de later internationaal befaamd wiskundige. Dit was voor de redactie van Euclides, vakblad voor de wiskundeleraar, aanleiding een special voor te bereiden die eind januari zal verschijnen.
Bottema (1901-1992), destijds hoogleraar wiskunde en mechanica aan de toenmalige TH Delft, heeft veel voor Euclides betekend, en heeft zijn invloed uitgeoefend op het Nederlandse wiskundeonderwijs op hbs en gymnasium. Hij had veel belangstelling voor meetkunde en schreef daarover ook enkele populair geworden boeken.
Meer hierover vindt u in het persbericht.

Het extra dikke januari-nummer van Euclides draagt daarom als thema: 'Een eeuw Bottema, een eeuw meetkunde.' De redactie vindt het niet alleen de moeite waard, aandacht te vragen voor deze onderwerpen in de betrekkelijk kleine kring van wiskundedocenten; we vinden het ook van belang, in bredere kring belangstelling te wekken voor wiskunde, in dit geval voor meetkunde. Daaraan valt juist tegenwoordig (weer) veel te beleven!

Hoewel enigszins bevooroordeeld weten we zeker, dat u met een artikel over dit onderwerp ook vele niet-wiskundigen onder uw lezers een groot plezier zou doen. Meetkunde leent zich daar goed voor.
We hopen u met dit persbericht dan ook te kunnen verleiden tot enige publiciteit! Dat zou heel mooi kunnen in de periode rond kerst (dus rond Bottema´s 100e geboortedag), een andere geschikte periode is eind januari, als het speciale Bottema/meetkunde-nummer van Euclides verschenen is. Te zijner tijd sturen we u een exemplaar.

Voor nadere informatie kunt u uiteraard contact met mij opnemen.

Met vriendelijke groet,

Marja Bos,
hoofdredacteur Euclides;

redactie-euclides@nvvw.nl
Mussenveld 137
7827 AK Emmen
0591-633831

Bijlagen:

1) tekst persbericht

2) foto Bottema

3) de lijn van Simson:
De drie voetpunten van de loodlijnen uit een punt P van de omgeschreven cirkel van driehoek ABC op de zijden liggen op een rechte lijn, de lijn van Simson
De lijn van Simson ligt ergens anders als punt P elders op de cirkel gekozen wordt.
Wat gebeurt er als punt P over de cirkel beweegt?
4) uitprintbare brief (= email-tekst)