Politiebericht Friesland: Friesland 25-12-2001
Politieberichten van 24/12 (13.00) t/m 25/12 (13.00)

Drachten: aanhouding
Maandag omstreeks 13.20 uur kreeg de politie een melding dat van de bovenster flatwoning aan de Hooizolder huisraad, zoals kasten en stoelen, naar beneden werd gegooid. De verdachte, een 40-jarige inwoner van Drachten, werd even later buiten de woning aangehouden.

Sondel: mest in sloot
Maandag omstreeks 10.45 reed een 25-jarige inwoner van Ede op een trekker met oplegger, vol met mest, over de Suderseewei, in de richting van Balk. Ter hoogte van de kruising met de Iedyk, reed de combinatie vermoedelijk iets te veel aan de rechterkant van de weg, waardoor de rechterwielen over een verhoogd stuk weg reden. Hierdoor raakte de combinatie in een slip, reed ongeveer 50 meter door de berm en kwam vervolgens in de sloot tot stilstand. De cabine van de trekker boorde zich in de walkant. De oplegger kwam op de rechterzijkant terecht. Door de klap raakte een klep aan de voorzijde van de tank open en stroomde het grootste gedeelte van de mest in de sloot. De provincie heeft de weg afgezet en de weg schoongemaakt. In de sloot werden schotten geplaatst. Trekker en oplegger zijn afgesleept.

Lemmer: diefstal kunstkoe
Tussen zondag en maandagochtend werd een kunstkoe, met een waarde van enkele duizenden guldens, ontvreemd. De koe stond op een sokkel in het water nabij de splitsing Venneweg Plattedijk. Benadeelde is het plaatselijk belang van Brekkenpolder-Tacozijl, aangifte is gedaan door een 49-jarige inwoner van Lemmer.

Oosterwolde: aanrijding met toilet
Maandag omstreeks 13.00 uur reed een 48-jarige automobilist uit Sneek over de Provinciale Weg N381. Hij reed in een bestelbus met daarachter gekoppeld een aanhangwagen, waarop zich een toilet bevond. Op een gegeven moment brak de aanhangwagen los en kwam op de linkerweghelft terecht. Daar reed net een 54-jarige automobiliste uit Appelscha. Zij kon niet uitwijken, omdat aan de ene kant een sloot ligt en op de andere weghelft een vrachtwagen naderde. Een frontale aanrijding met de aanhangwagen was het gevolg. De bestelbus kon nog net worden ontweken door de naderende vrachtwagen. De vrachtwagen ploegde hierbij door de berm. De auto van de inwoonster van Appelscha is vermoedelijk total loss, de linkervoorzijde van de aanhangwagen raakte vernield.

Drachten: bedreiging
Maandag omstreeks 13.45 fietsten een 18-jarige inwoonster en een 20-jarige inwoner van Drachten over de Middelwyk, waarna ze linksaf de Noorderdwarsvaart afsloegen, richting De Kaden. Op de fietsstrook van de Noorderdwarsvaart stond een witte bestelbus, deze wilde rechtdoor de Middelwyk oprijden. Toen de twee fietsers vlak voor de bestelbus reden, gaf deze plotseling gas. In woord en gebaar gaven de fietsers aan te zijn geschrokken, hierop stapte de bestuurder van de bus uit en pakte een boormachine uit zijn auto. Hiermee bedreigde hij de fietsers. Hij heeft de fietsers niet geraakt en verdween na enige tijd in de richting van de Middelwyk. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Wolvega: bedreiging
Maandag omstreeks 13.30 uur probeerden twee mannen (circa 25 jaar, 1 meter 80, de een gekleed in een lange zwarte jas, de ander in een korte bruine jas) een jas te stelen in een winkel aan de Hoofdstraat. Toen dit mislukte hebben de mannen de winkel verlaten. De winkelier, een 54-jarige inwoner van Heerenveen, wilde hierop andere winkeliers attent maken op de twee mannen. Net toen hij dit wilde doen passeerden de mannen weer zijn winkel. De man werd verbaal bedreigd en vervolgens geschopt en geslagen. Toen de zoon van de aangever (leeftijd onbekend) naar buiten kwam, werd deze bij de keel gepakt en tegen de etalage gedrukt. Hierop zijn de mannen vertrokken. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Heerenveen: twee aanhoudingen na bekrassen autos Maandag tussen 14.30 en 15.00 uur zijn aan de Lepelaarstraat 10 en aan de Roerdomplaan 5 autos bekrast. Door twee getuigen, een 30-jarige inwoner van Heerenveen en een 29-jarige inwoonster van Heerenveen, zijn een jongen en een meisje, een 11-jarige inwoner van Oranjewoud en een 9-jarige inwoonster van Heerenveen, aangehouden en overgedragen aan de politie. Zij verklaarden te hebben gehandeld uit verveling. Afgesproken is dat de ouders van de kinderen contact opnemen met de eigenaren van de autos om de schade af te handelen.

Veenwouden: getuigenoproep na aanrijding
Maandag 24 december omstreeks 13.40 uur heeft een 57-jarige automobiliste uit Veenwouden een aanrijding gehad in de Hoofdstraat, ter hoogte van de bakkerij. Er was een personenwagen, uit de parkeerstand, achteruit rijdend tegen haar auto aangereden. Hierdoor liep de auto van de vrouw een deuk op aan de linker achterportier en krasschade. De vrouw merkt dit op en stopt. De bestuurder van de andere auto, beige van kleur, rijdt echter weg. Omdat het op het moment van de aanrijding erg druk was in de winkelstraat komt de politie, via het algemene nummer 0900 8844, graag in contact met eventuele getuigen.

Franeker: verdachte aangehouden
Maandag omstreeks 18.45 liep een 29-jarige inwoonster van Leeuwarden, met haar zuster, over de Zuiderkade. Hier komen ze een man tegen die de vrouw oneerbaar betast. Met behulp van haar familie treffen ze de man even later aan in de Dijkstraat. De familie houdt de man aan, die even later wordt overgedragen aan de politie. De man, een 34-jarige inwoner van Franeker, is overgebracht naar het bureau in Leeuwarden.

Heerenveen: inbraak woning
Tussen donderdag 20 december en maandagmiddag is ingebroken in een woning aan het Zetveld. Men kwam binnen door een raam te vernielen. Ontvreemd werden o.a. een stereo, een dvd-speler, een aantal jassen en een printer. Aangifte is gedaan door een 31-jarige inwoner van Heerenveen.

Zuidkade: aanrijding
Dinsdag omstreeks 00.20 uur rijdt een 21-jarige automobilist uit Drachten met hoge snelheid via de Zuidkade in de richting van de Zuiderdwarsvaart. Op hetzelfde moment reed een 19-jarige automobilist uit Drachten in dezelfde richting. Hij wil een parkeervak in het middelste gedeelte van de weg inrijden. De 21-jarige merkt dit te laat op en probeert door te remmen een aanrijding te voorkomen. Dit lukt niet en hij rijdt met forse snelheid tegen de achterzijde van de auto van de 19-jarige, die op zijn beurt tegen de auto van een 21-jarige inwoner van Drachten wordt gedrukt. Alle autos werden zodanig beschadigd dat zij moesten worden afgesleept.

Leeuwarden: driemaal rijden onder invloed
Dinsdag omstreeks 01.00 uur werd een 38-jarige automobilist uit Rottevalle gecontroleerd op de Oostergoweg. Hij bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 560 ug/l, goed voor een rijverbod van zes uren. Omstreeks 02.30 uur werd een 27-jarige automobilist uit Leeuwarden gecontroleerd op Achter de Hoven. Hij bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 285 ug/l, goed voor een rijverbod van een uur. Omstreeks 04.30 uur werd een 41-jarige automobilist uit Akkrum gecontroleerd op de Sophialaan. Ook hij bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies de verdachte 275 ug/l, goed voor een rijverbod van een uur.

Drachten: verdachte aangehouden
Maandag omstreeks 23.30 uur hoort een 38-jarige bewoner van een woning aan de Leeuwerikstraat boven geluid. Hier werd een 35-jarige inwoonster van Drachten aangetroffen. De vrouw is overgedragen aan de politie. Uit onderzoek bleek dat achter de woning een fiets stond van de verdachte. In een tas aan de fiets werd een aantal vreemde spullen aangetroffen, zoals een portemonnee, een gsm, een verrekijker en een bankpasje. Nadat de politie de eigenaar, een 49-jarige inwoner van Drachten, hierover belde, bleek bij hem, aan de Sint Jansberg, te zijn ingebroken. Even daarvoor was een rugzak uit de woning ontvreemd. De man heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: bedreiging
Dinsdag omstreeks 00.45 uur werd een 31-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden voor bedreiging met geweld aan het Rietveldplein. Hij had bij de buren geklaagd over geluidsoverlast. Hierbij heeft hij een 31-jarige inwoner van Den Haag en een 33-jarige inwoner van Leeuwarden bedreigd met een vuurwapen. Hoewel de politie huiszoeking heeft gedaan bij de 31-jarige en met een hond de omgeving heeft afgezocht is het wapen niet aangetroffen. De beide mannen hebben aangifte gedaan.

Bureau Communicatie, telefoon 058 -880 8272