Politiebericht Friesland: Friesland 27-12-2001
Politieberichten van 26/12 (13.00) t/m 27/12 (07.00)

Aalborg (Denemarken): Leeuwarder aangehouden
Na nu eerst bekend is geworden werd op 13 december jongsleden door de politie te Aalborg, Denemarken, een 33-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. De Leeuwarder wordt er van verdacht betrokken te zijn geweest bij het smokkelen van verdovende middelen van Nederland naar Denemarken. Op het moment van aanhouding bleek de Leeuwarder in de LPG-tank van zijn auto enkele tientallen kilogrammen hasjiesj verborgen te hebben. Hem hangt mogelijk een gevangenisstraf van meerdere jaren boven het hoofd. De Deense afnemer werd eveneens aangehouden.

Joure: aanrijding met letsel
Woensdag omstreeks 10.45 reed een 28-jarige automobiliste uit Emmeloord over de A6 in de richting van Joure. Even voor het verkeersplein was het wegdek glad waardoor de auto in een slip raakte. De vrouw verloor de macht over het stuur, schoot eerst naar de linkerrijstrook en schoot daarna via de rechterrijstrook en de berm in een sloot. De auto kwam op de kop in de sloot te liggen. De vrouw en een 33-jarige inzittende man uit Emmeloord zijn overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. Zij konden na een eerste opvang weer naar huis terug keren. De auto was totaal vernield.

Kollumerzwaag: schapen gedood
Woensdag omstreeks 10.20 uur hebben twee honden, een Rottweiler en een Duitse herder, twee (of drie) schapen doodgebeten in een weiland ten westen van de Triemsterloane. Een schaap was eigendom van een 41-jarige inwoner van Triemen, het andere schaap (een derde wordt nog vermist) was eigendom van een 44-jarige inwoner van Kollumerzwaag. Een schaap is door de politie uit zijn lijden verlost. De Duitse herder is teruggebracht naar de eigenaresse, een 22-jarige inwoonster van Kollumerzwaag, de Rottweiler naar een asiel. De eigenaresse zal contact opnemen met de twee benadeelde eigenaren.

Leeuwarden: inbraak woning
In de nacht van dinsdag op woensdag is ingebroken in een woning aan de Van Sytzamastraat. Waarschijnlijk is men via de voordeur de woning binnengegaan. Ontvreemd werden een aantal sieraden, bankbescheiden, identiteitsbewijzen en een radardetector. Aangifte is gedaan door een 25-jarige inwoonster en een eveneens 25-jarige inwoner van Leeuwarden.

Leeuwarden: inbraak woning
Tussen dinsdag- en woensdagmiddag is ingebroken in een woning aan de Goudsbloemstraat. Men kwam binnen door een raam te forceren. Ontvreemd werden onder andere een stereo, een video en een personal computer. Aangifte is gedaan door een 33-jarige inwoner van Leeuwarden. De technische recherche zal een onderzoek instellen.

Leeuwarden: diefstal auto
Tussen dinsdagmiddag en woensdagmiddag is een rode Volkwagen Polo, met het kenteken XG 66 JV, gestolen van het Van Harinxmaplein. Aangifte is gedaan door een 82-jarige inwoonster van Leeuwarden.

Terwispel: aanrijding met letsel
Woensdag omstreeks 14.00 uur reed een 49-jarige automobilist uit Egmond aan Zee over de A7, vanuit Heerenveen in de richting van Drachten. Hij zag dat voor hem verschillende autos afremden. Zo ook een 30-jarige automobiliste uit Groningen. Zij reed van de rechter in de linkerrijbaan omdat op de rechterrijbaan autos haar weg versperden. Toen zij net op de linkerrijstrook reed zag zij dat de Egmonder haar snel van achteren naderde. Deze remde nog, kon echter niet voorkomen dat hij met de rechtervoorzijde tegen de linkerachterkant van de Groningse botste. Hierdoor schoot de Groningse van het talud af, de Egmonder stopte enkele tientallen meters verder om eerste hulp te verlenen. De vrouw uit Groningen kreeg hulp van een inzittende uit de auto van de Egmonder, een 31-jarige inwoner van Alkmaar, alsmede een 30-jarige inwoner van Hilversum en een 18-jarige inwoner van Drachten. Terwijl zij met zijn vieren op de weg stonden, werden zij aangereden door een 23-jarige automobilist uit Zaltbommel, die in een slip was geraakt. Alle vijf betrokken zijn overgebracht naar het ziekenhuis, de vrouw uit Groningen naar het AZG, twee slachtoffers naar Drachten, twee naar Heerenveen. Zij maken het allen naar omstandigheden redelijk.

Even nadat dit ongeval had plaatsgevonden vond nog een aanrijding plaats. Een 44-jarige automobilist uit Bolsward stond stil op de linkerrijstrook, nog voor het eerdere geschetste ongeval, op de A7, richting Drachten. Een 45-jarige automobilist uit Drachten reed op de linkerrijstrook en had dusdanig afgeremd dat deze nagenoeg stilstond. Op de rechterrijstrook stond een 34-jarige automobilist uit Zuidhorn. Een 40-jarige automobilist uit Rouveen zag te laat dat het verkeer voor hem stilstond. Hij remde nog hevig, maar door het gladde wegdek gleed hij door en reed tegen de achterzijde van de auto van de inwoner van Zuidhorn. De auto van de inwoner van Rouveen reed vervolgens door op de linkerrijstrook en botste tegen de achterzijde van de auto van de inwoner van Drachten. Deze botste door de klap tegen de achterzijde van de auto van de inwoner van Bolsward. Een 3-jarige inzittende (meisje) van de auto uit Rouveen liep een hoofdwond op, zij kon ter plaatse worden behandeld en kreeg van de politie een Good Bear uitgedeeld.

Beetsterzwaag: inbraak woning
Woensdagmiddag is ingebroken in een woning aan de Bommegaerde. Men kwam binnen door de schuifpui te forceren. Uit de woning werden een spelcomputer, een personal computer en een portemonnee gestolen. Aangifte is gedaan door een 46-jarige inwoner van Beetsterzwaag.

Drachten: aanrijding
Woensdag omstreeks 13.20 uur reed een 43-jarige automobilist uit Drachten over de Reidingweg, in noordelijke richting. Een 74-jarige automobiliste verleende op de kruising geen voorrang. Met als gevolg een flankbotsing. De vrouw is met zwaar gekneusde ribben en knieën per ambulance overgebracht naar Nij Smellinghe. Beide voertuigen zijn afgesleept.

Sneek glas in het gezicht
Woensdag omstreeks 01.30 uur kreeg een 19-jarige inwoner van Sneek een glas in zijn gezicht in een horecagelegenheid aan de Kruizebroederstraat. De man is overgebracht naar het ziekenhuis. Waarschijnlijk is het glas o.a. in het linkeroog terechtgekomen. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Berlikum: twee aanhoudingen
Woensdag omstreeks 02.00 uur vernielden een 19-jarige inwoner van Berlikum en een 20-jarige inwoner van Beetgum met een paal een raam kapot van een auto, eigendom van een 21-jarige inwoner van Schingen. Ook een abri werd vernield. Dit werd gezien door twee getuigen, een 21-jarige inwoner van Minnertsga en een 22-jarige inwoner van Berlikum, die de mannen op hun gedrag aanspraken en de politie belden. De beide verdachten zullen binnenkort op het bureau worden ontboden.

Haulerwijk: rijden onder invloed
Donderdag omstreeks 03.40 uur werd een 20-jarige automobilist uit Haule gecontroleerd op de Rolpaal. Hij bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 285 ug/l, goed voor een rijverbod van een uur.

Franeker: aanrijding met schapen
Donderdag omstreeks 05.00 uur kreeg de politie een melding dat een aantal schapen losliep op de Leeuwarderweg, tussen Zweins en Franeker. Ter plaatse gekomen bleken tientallen schapen op het wegdek te lopen. Een automobilist uit Franeker (leeftijd onbekend) had een paar schapen geraakt. De auto is afgesleept. Twee schapen hadden een gebroken poot, vier waren overleden en twee hebben een spuitje gekregen van een dierenarts. Waarschijnlijk hebben onverlaten het hek open gedaan, helaas is nog onbekend wie dit zijn geweest.

Bureau Communicatie, telefoon 058 - 880 8272