Bloemenveiling Holland

Weekbericht week 51 2001: Planten

In de laatste week voor Kerstmis loopt de plantenafzet altijd wat eerder af dan de snijbloemenafzet. Maar doordat Kerstmis een dag later in de week valt was de aanvoer bij de klok ruim 10% hoger dan een jaar geleden. De prijsvorming in de week voor Kerstmis loopt meestal af, omdat de vraag afneemt. Was de gemiddelde prijs in week 50 nog F 1,92, nu kwam de gemiddelde prijs uit op de F 1,76. De grote aanvoer van Kerststerren van mindere kwaliteit heeft daar zeker mee te maken. In week 51 werden nog ruim 500.000 Kerststerren aangevoerd bij de klok. Dat was ruim 40% meer dan vorig jaar. De gemiddelde prijs van de kerststerren lag ruim 30% lager dan een jaar geleden.

Ook bij de veel andere producten lagen de prijzen fors onder vorig jaar. Gunstige uitzonderingen waren Hyacint waarvan de prijzen gelijk waren aan vorig jaar en Orchideeën (+5%). Bij de Kalanchoe werd 40% minder aangevoerd, de gemiddelde prijs lag 25% boven vorig jaar.

De rest van de bloeiende producten had het moeilijk en vooral vanaf woensdag was het slecht gesteld met de prijsvorming. Bij de groene planten werden een aantal producten vanaf woensdag wat duurder. Waar die toenemende belangstelling voor het groene assortiment vandaan kwam was moeilijk te achterhalen. Het kan zijn dat de handel al producten aan het inkopen was voor na de kerst.