NIPO

Hoog opgeleide vrouw piekert vaak
350.000 Nederlanders lijden aan Overmatige Bezorgdheid

In Nederland lijden er 350.000 mensen aan Overmatige Bezorgdheid. Deze aandoening wordt door artsen omschreven als Gegeneraliseerde Angststoornis. Dit is een van de meest voorkomende angststoornissen. Overmatige Bezorgdheid komt vooral voor bij vrouwen met een relatief hoge opleiding en een hoog inkomen. Deze opmerkelijke conclusie kwam naar voren uit een recent representatief onderzoek van het NIPO onder 767 piekerpatiënten. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van Wyeth, producent van een modern antidepressivum Efexor*XR.

Overmatige Bezorgdheid uit zich in onophoudelijk piekeren en tobben over normale alledaagse gebeurtenissen. De gezondheidsproblemen van deze patiënten hebben grote gevolgen voor hun sociale leven. Gelukkig zijn of je energiek voelen, zijn gevoelens die piekerpatiënten slecht beleven. Zij voelen zich gespannen (88%), nerveus (74%), uitgeblust (71%) en angstig (64%). Maar liefst 81% geeft aan dat zij daardoor minder presteren dan zij zouden willen. Het merendeel van de piekerpatiënten (62%) behoort tot het vrouwelijke geslacht en is relatief hoog opgeleid. Maar liefst 34 % heeft een hbo of universitaire opleiding genoten. Geheel in lijn met de hoge opleiding heeft de piekerpatiënt ook een relatief hoog inkomen.

Zonder behandeling wordt de kwaliteit van leven door deze aandoening zonder meer ondermijnd. Slechts 4% van de 350.000 Nederlanders die lijden aan deze stoornis worden hiervoor behandeld.

Bij publicatie of verspreiding bron NIPO, het marktonderzoekinstituut vermelden.
Voor vragen over het onderzoek "Een ieder lijdt het meest..." kunt u terecht bij het NIPO,
Henk Foekema (06-53154003)

Voor vragen over de aandoening Gegeneraliseerde Angststoornis kunt u terecht bij het Leids Universitair Medisch Centrum, Mw. dr. I. van Vliet, afdeling psychiatrie tel: (071) 526 37 85

Voor meer informatie over Efexor®XR kunt u contact opnemen met Wyeth, Drs A. Ploos van Amstel
(023) 567 25 11 of (06) 11 36 80 00. Piekerpatiënten kunnen op www.piekertest.nl een test doen om te zien of zij aan Overmatige Bezorgdheid lijden.