Gemeente Amsterdam


---
|
Bevriezing ontheffingverlening medegebruik tram- en busbanen door taxi's

Het college van B&W heeft in het kader van het taxibeleid besloten het verlenen van ontheffingen voor het medegebruik van tram- en busbanen door taxi's te bevriezen. De maatregel geldt voor de periode 1 januari tot 1 juli 2002.
Met deze maatregel, ondersteund door de politie, wil de gemeente voorkomen dat de tram- en busbanen dichtslibben met taxivoertuigen. Door de aanstaande afschaffing van de taxivervoergrenzen per 1 januari 2002 zal het taxiaanbod in Amsterdam nog meer toenemen. Het medegebruik van tram- en busbanen door taxi's staat momenteel al onder druk door de grote toename van het aantal taxi's in Amsterdam door de invoering van de landelijke taxiwet op 1 januari 2002 en de onbeperkte vergunninguitgifte door het Rijk. De grote toename van taxi's op de tram- en busbanen zorgt voor onveilige verkeerssituaties en een slechte doorstroming voor het openbaar vervoer en hulpdiensten. De bevriezing geldt bij nieuwe aanvragen. Vanaf 1 januari 2002 komen deze aanvragen op een wachtlijst te staan.
Het college geeft hiermee uitvoering aan een van de aanbevelingen uit het rapport 'Evaluatie gevolgen wijziging Wet personenvervoer voor het taxivervoer in Amsterdam', dat in november jl. door het college is vastgesteld.
De huidige ontheffingsvoorschriften zullen worden doorgelicht en aangepast. De herziene voorschriften worden onderdeel van het nieuwe beleid over het medegebruik van tram- en busbanen dat uiterlijk op 1 juli 2002 geëffectueerd zal worden.

Stefan Rutte ^


-

© gemeente Amsterdam - 27-12-2001